«Оголена лірика проти цензури та брехні!» В Україні пройшов слем-турнір за свободу вираження думок

12-13 квітня 2011 року в Україні пройшов відкритий слем-турнір «Заборона на заборони» - таким чином, українські поети відсвяткували п'ятдесяту річницю польоту людинив космос і показали своє негативне ставлення до цензури.

Літературне дійство прокотилося по великих промислових містах - Донецьку та Запоріжжю. Саме там поети з Києва, Харкова, Львова, Донецька, Одеси, Луганська, Запоріжжя і Дніпропетровська зійшлися у поєдинку, щоб відточити свою майстерність і закликати всіх поціновувачівсучасного мистецтва до рішучого протесту проти Закону «Про захист суспільної моралі».

У перервах між битвами літературні та громадянські активісти організовували громадські дискусії про небезпеку встановлення цензури, поширювали листівки тазбирали підписи під вимогою правозахисників прискорити розгляд законопроекту «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо захисту суспільної моралі)» (№ 6532 від 16.06.2010 ), який передбачає скасування Закону України «Про захист суспільної моралі». За час проведення заходів було зібрано понад 200 підписів і проведено 3 дискусії про небезпеку встановлення цензури. У Запорізькому Національному Університеті суперечка про захист моралі затягнулася на рекордні дві години.

Публіка Донецька та Запоріжжя добре орієнтувалась упроблеміобмеження свободи слова в Україні. Прецеденти з творами Анатолія Ульяненка, Марії Матіос та іншихписьменниківні для кого не були секретом. У ході дискусій учасники зійшлися на тому, що Закон «Про захист суспільної моралі»небезпечний не лишедля окремих представників журналістськоїтатворчої спільноти, але йдля соціуму в цілому.

Літературне наповнення прекрасно лягало в концепцію захисту свободи вираження думок. Багато поетів відкрито протестували проти утисків і заборон, читали гострі соціальні тексти, розбурхуючи фанатів поетичної стихії. Після тривалих боїв лаври літературного першості дісталися Юга Цикоріюі Тетяні Ковалевич, що вразила публіку колючістю своїх соціально-еротичних творів:

Моя лірика так глибоко йбезсоромно інтимна,

Виражаєпориви ерогенноїшальноїдуші...

Не читайте, не слухайте, якщо комусь огидна!

Оголена лірика проти цензури йбрехні!

Саме цей текст став неформальним гімном літературного дійства «Заборона на заборони» - турніру, ініційованого Правозахисним центром «Поступ» в рамках Громадської кампанії проти встановлення цензури ЗМІ і творів мистецтва в Україні. Підтримку даної літературної ініціативи взяв на себе Інститут Відкритого Суспільства (Open Society Institute). У регіонах слем-турнір також підтримали Літературнеугруповання «СТАН» (Луганськ) і літературний клуб «99» (Запоріжжя).


Коментарі поетів і організаторів:

Прес-офіцер Кампанії проти встановлення цензури в Україні Ярослав Мінкін:

«Ми знову і знову привертаємо увагу суспільства до проблеми існуванняЗакону «Про захист суспільної моралі». Повірте, варто владізахотіти, і будь-який сучасний поет, художник, журналіст опиниться за гратами. І це не метафора - це об'єктивна реальність! Настав час забути пророзбіжності і виступити єдиним фронтом проти встановлення цензури та політичних репресій».

Переможниця запорізького слем-турніру Тетяна Ковалевич:

«Я вважаю, що література повинна бути вільна від обмежень, які можуть зробити її мертвою, затхлоюі безстатевою. Турнір «Заборона на заборони» - знаменна подія в моєму житті. Я вперше перемогла втакому масштабному літературному змаганні. В атмосфері напруженої боротьби (за свободу літератури, свободу власного голосу) щиро порадували талановиті люди, які не відсиджуються в тіні, а сміливо заявляють про себе і свої переконання - це правильно. Затулятироти в країні, де крім можливості говорити, нічого не залишилося - просто обурливо! Адже заборонами не припинити розповсюдження дитячої порнографії та розпалювання міжнаціональної ворожнечі... Коли ж це стане зрозуміло?!».

Куратор слем-турніру «Заборона на заборони», поет Володимир Вакуленко-К:

«Влада не розуміє, що слово давно стало зброєю, а поезія в цілому - тероризмом. Влада не розуміє, що література стала захалявною- кожнаїхнязаборонадодає автору піару і збільшує наклади самвидаву. Їхня справа - відновлювати сільське господарство, забезпечуватикраїну продовольством, прибирати гній. А наша справа - розвивати літературу, мистецтво, мову. Пора показати владі, де її місце».

Координатор слем-турніру в Донецьку поетеса Ліза Несова:

«Наше покоління має всі шанси залишитися без голосу. Нашу літературу забороняють. Забороняють так, як забороняли їх пропагандою «радянського реалізму» - і це в XXI столітті, столітті свободи в усьому. Не можна допустити повторення історії. Якщо ми будемо стояти мовчки і нічого не робити, то хто зробить/скаже? Пора відкривати свої вуха і віддирати чорну клейку стрічку з рота! Прийшов час говорити!»

Президент літературного клубу «99»,поет і журналіст Олесь Барліг:

«Запоріжжя довгий час було інертним усвоєму зануренні в сучасний український літературний процес, протевостанні рокиговорять про динаміку як читацької, так і письменницької активності місцевих авторів. Це і слем-змагання, і авторські вечори, і презентації книг. Література сучасного Запоріжжя тільки починає розвиватися. Саме тому ми боїмося державної цензури, яка хоче каструвати молоду українську літературу, позбавити її актуальних тем та унікального звучання».

 
Більше фото: http://postup.lg.ua/gallery/slem-turnir-%3C%3Czaborona-na-zaboroni%3E%3E

 

Прес-служба Правозахисного центру «Поступ»