Гендерне насильство - ганьба українського суспільства. Підсумки регіональної кампанії «Луганськ без насильства»

Перша декада грудня в Українї була присвячена боротьбі з гендерним насильством. Громадські активісти об'єднали зусилля, щоб вказати сучасному суспільству на неприпустимість насильства у світі. У Луганську координатором кампанії виступив Правозахисний центр «Поступ». Завдяки зусиллям правозахисників луганчани змогли заглибитися в проблематику і взяти участь у цілому комплексі тематичних заходів.
 
Луганський кіноклуб

До урочистого відкриття кампанії «Луганськ без насильства» 25 листопада (Міжнародний день боротьби з насильством щодо жінок) був приурочений перегляд і обговорення фільму Кім Кі Дука «Порожній будинок» у Луганському обласному дискусійному клубі інтелектуального кіно. В одному з багатих будинків чоловік пускає в хід кулаки. Ставши мимовільним свідком чергового сімейного скандалу, головний герой забирає нещасну дівчину, яка постійно страждає від фізичного насильства з боку чоловіка-тирана. Днів, проведених разом, вистачає для народження світлого почуття, заради якому можна витерпіти і зробити дуже багато. Більше 100 студентів педагогічних спеціальностей взяли участь в обговоренні кінострічки. У заході взяли участь професійні психологи, педагоги та юристи.
Заглибитися в проблему насильства в сім'ї члени кіноклубу змогли 2 грудня, під час обговорення фільму Паоло і Вітторіо Тавіані «Батько мій - пастир мій». Патріархальний світ очима дитини, в якому трагедія маленького дитячого серця є відображенням серйозних і глобальних проблем дорослого суспільства, жертвами якого, як правило, стають найбільш беззахисні.
«Ми показували фільми про домашнє насильство студентам Інституту психології та педагогіки, оскільки саме соціальні педагоги та психологи у своїй професійній діяльності найчастіше будуть стикатися з подібними проблемами. У ході обговорення фільмів ми дійшли до висновку, що вирішити проблему можна тільки зламавши стереотипне сприйняття насильства як норми вирішення сімейних розбіжностей», - розповідає голова Луганського кіноклубу Юлія Красільникова.
 
Фотовиставка «Зупини насильство»

Ініціативу правозахисників підтримали професійні фотографи. Підсумком спільної роботи стала пересувна фотовиставка кореспондента сайту «Луганск.pro.UA» Павла Хайло і фотокореспондента порталу «Тиск світла» Романа Пивоварова. За час кампанії виставка побувала у 8 навчальних закладах. Фотографи представили до уваги глядачів роботи, що змушують замислитися над проблемами насильства в суспільстві. Школярі із задоволенням зустрічали виставку, брали участь у дискусіях і ставили свої питання, засуджуючи будь-які прояви насильства. Підсумкова фотовиставка відкрилася 8 грудня в Луганській обласнійюнацькій бібліотеці.
«Чи варто говорити про те, що будь-які форми насильства у громадській або особистій сферах є порушенням прав людини. Виставки, які ми провели в школах і ПТУ Луганська, спрямовані на те, щоб розповісти підліткам про причини насильства, щоб не допустити такого і допомогти знайти вихід, якщо така ситуація трапитися», - коментує ситуацію юрист правозахисного центру «Поступ», координатор кампанії в Луганську Ольга Сергеєва
 
Форум-театр

Заключним акордом програми «Луганськ без насильства» став тренінг «Форум-театр: мистецтво споглядання себе». Молодіжні активісти, психологи, соціальні педагоги отримали нові знання і навчилися застосовувати форум-театральні технології у своїй діяльності. Розібратися в новій для України методиці учасникам допомагала тренер із Сімферополя Саша Дворецька, випускниця програми «Розуміємо права людини».
Застосувати свої знання учасники змогли 10 грудня, у Міжнародний день прав людини. Луганчани змогли не тільки подивитися на те, як потрібно розв'язувати конфлікти, а й самі взяли участь у театральних постановках.

«Мною якпсихологом невикористовуваласяданапрактика, і ярада,що дізналасяпро неї. Збираюсязастосуватиїї у насвшколіразоміз соціальнимпедагогомДриндіноюГанною, якатакож була присутняна тренінгу, -ділитьсявраженнями учасницятренінгу, психологЗОШ№ 29м. КраснийЛучБагроваМарина. -Ушколічастовиникаютьситуації середучнів, якінеобхідновирішувати такимчином, щоб непогіршитиїхіне залишитинегативнихвражень у дітей, томуданийвидрозв’язання та попередженняконфліктів дужедопоможе моїйроботіздітьми. Постановкадругогоднябулакориснаякдля учасниківтренінгу, такідляглядачів-студентів. Думаю, щостудентипринесутьу своїнинішніімайбутнісім'їті ситуації, якімирозбираливпостановці, це обов'язководопоможеу вирішенніконфліктівмолодимлюдямусьогоденні і майбутньому!»
 
Для довідки:
Регіональна програма «Луганськ без насильства» була реалізована Правозахисним центром «Поступ» за підтримки проекту Євросоюзу «Права жінок і дітей в Україні - комутаційний компонент» в рамках міжнародної кампанії «16 днів проти насильства».