Ініціатива “Справедливість для Олаолу” дякує українському омбудсману

 
Організації та активісти, які входять до Ініціативи “Справедливість для Олаолу”, висловлюють щиру подяку Уповноваженому Верховної Ради України з прав людини Валерії Лутковській за активну участь у відновленні прав громадянина Нігерії Олаолу Сунканмі Фемі.
 
Олаолу Фемі, якого з великою ймовірністю можна вважати жертвою расово мотивованого нападу, був заарештований у листопаді 2011 року за звинуваченням у нападі на п’ятьох молодих людей та замаху на вбивство чотирьох з них, і провів у попередньому ув’язненні 18 місяців. Під час обрання запобіжного заходу не були враховані обставини та факти, які свідчили на користь Фемі, а необхідність арешту ґрунтувалася лише на припущеннях слідства, зроблених на підставі свідчень людей, які називають себе потерпілими. Пізніше звинувачення було змінено (зокрема, мова йшла вже про замах на вбивство однієї особи). Однак, протестуючи проти клопотань адвокатів щодо зміни запобіжного заходу для Олаолу Фемі, прокуратура жодного разу не обґрунтувала свою позицію новими фактами на користь продовження арешту, що суперечить стандартам статті 5 Європейської Конвенції з прав людини. Такі дії представників обвинувачення спричинили грубе та тривале порушення права Олаолу Фемі на захист від безпідставного позбавлення волі.
 
Завдяки принциповій позиції та активним діям Уповноваженого з прав людини, тривале порушення цього права відносно Олаолу Фемі вдалося припинити: 17 квітня 2013 року він був переданий на поруки ВМГО “Фундація Регіональних Ініціатив”, і звільнений прямо у залі суду. Проте попереду - велика робота з відновлення інших прав Фемі, порушених міліцією та прокуратурою під час слідства (огляд). Громадські активісти та правозахисні організації, які опікуються відновленням справедливості щодо Олаолу Фемі, сподіваються на подальшу активну участь Валерії Лутковської у цій справі. 
 
Від імені Ініціативи “Справедливість для Олаолу”
 
Проект “Без кордонів” ГО “Центр Соціальна дія”
Правозахисний центр “Поступ”
Ініціативна група "PRAVO. Berlin Group for Human Rights in Ukraine"
Кримський правозахисний центр “Дія”
Всеукраїнська молодіжна громадська організація “Фундація Регіональних Ініціатив”