Молодь та правозахисники закликають полегшити ідентифікацію міліції

Молодь та правозахисники оголошують початок громадської кампанії за введення жетонів, які дозволять ідентифікувати кожного міліціонера.
 
Асоціація українських моніторів дотримання прав людини в діяльності правоохоронних органів спільно із Всеукраїнською молодіжною громадською організацією “Фундація Регіональних Ініціатив” оголошують про старт громадської кампанії “Знай, хто тебе захищає!”, кінцевим результатом якої має стати внесення змін до законодавства України, які зобов’яжуть кожного міліціонера носити персональний жетон. Жетони покликані виправити проблему анонімності працівників органів внутрішніх справ. Практика персоніфікованої поліції замість анонімних правоохоронців широко застосовується в багатьох країнах світу, і дозволяє в разі порушення прав людини з боку поліцейського притягнути конкретного порушника до відповідальності.
 
Соціологічні дослідження демонструють зростання кількості порушень прав людини з боку правоохоронців. При оскарженні та подальшому розслідуванні дій міліції часто неможливо встановити особу міліціонера. Працівники органів внутрішніх справ, навіть якщо й вдягнені у форменний одяг, не мають на ньому ніяких ідентифікуючих елементів. Відтак жертви спроможні хіба що описати зовнішність міліціонера. А у випадку з «Беркутом» у масках чи шоломах ідентифікація взагалі неможлива.Звичайно, кожен міліціонер має посвідчення, яке зобов’язаний пред’явити на вимогу людини, до якої він звертається, але на практиці міліціонери вкрай неохоче демонструють свої посвідчення. Конфлікти між міліцією та громадянами виникають все частіше, що вже призвело до катастрофічного зниження довіри суспільства до міліції як інституту.
 
“Щоб покарати конкретного працівника міліції потрібно встановити особу порушника. А у міліціонера, навіть якщо він у формі, ані жетону, ані беджа. Тому у нас виникла ідея запровадити ідентифікаційні знаки для усіх працівників міліції, які були б закріплені за конкретною особою і носились на форменому одязі. Дослідження форми поліції в інших країнах показує, що такі ідентифікаційні знаки – нормальна цивілізована практика, тож дивно, що українська міліція так відстає. Жетони декілька років тому впровадили в Росії, іменні жетони мають грузинські поліцейські та поліція в деяких штатах США, в Білорусі патрульні взагалі мають вшите у форму посвідчення”, - розповідає Марина Цапок, програмний менеджер Асоціації УМДПЛ.
 
«Анонімність веде до відчуття безкарності у правоохоронців.За нашою пропозицією група народних депутатів України від трьох фракції вже зареєструвала законопроект № 3048, ключовим положенням якого є ідентифікація міліції. Тож очевидно, що проблема анонімності міліції актуальна і потребує вирішення», - розповідає Михайло Каменєв, член Ради Старійшин ВМГО «ФРІ».
 
Україна взяла на себе ряд міжнародних зобов’язань, які стосуються дотримання прав людини та основоположних свобод у діяльності органів забезпечення правопорядку. У міжнародних документах стверджуються основні принципи роботи органів забезпечення правопорядку, зокрема те, що працівники органів забезпечення правопорядку мають бути легко впізнавані і кожен працівник органів забезпечення правопорядку має нести персональну відповідальність за свої дії чи бездіяльність, віддані накази.
 
Ініціатори кампанії запрошують всіх бажаючих підтримати ідею та долучитися до  обговорення змін до законодавства. Вони також очікують розуміння та співпраці з боку керівництва Міністерства внутрішніх справ України, яке саме готується до реформи міліції.