МВС у справі Олаолу Фемі: Якщо вирок буде обвинувальним, помилки слідства залишаться безкарними

 

У Секретаріаті Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини пройшов круглий стіл, присвячений річниці перебування під вартою Олаолу Сункамі Фемі, двадцятишестирічного студента з Нігерії, обвинуваченого в заздалегідь спланованому нападі з метою вбивства на групу молодих людей. Сам же Фемі та його друг Еніола стверджують, що на них було скоєно расово-вмотивований напад, внаслідок чого вони були змушені захищатися.

 

Під час круглого столу представниками ініціативної групи «Справедливість для Олаолу» була озвучена інформація про серйозні порушення, допущені в ході слідства, які дозволяють засумніватися в неупередженості позиції правоохоронних органів. Так, наприклад, підозрюваний, який не говорить російською, допитувався без кваліфікованого перекладача, йому на підпис надавалися документи російською мовою, зміст яких йому не було правильно пояснено, його скарги на погіршення здоров'я після отриманих під час нападу травм були проігноровані міліцією й адміністрацією слідчого ізолятора. Алкогольне та наркотичне сп'яніння Фемі - єдині чинники, якими можна було б розумно обґрунтувати спробу африканця 160 см на зріст напасти на компанію місцевих молодиків - не підтверджуються результатами експертизи. Обвинувальний висновок прокуратури містить перекручену інформацію про тяжкість і характер завданих «постраждалим» пошкоджень. На думку представників ініціативної групи, не можна виключати навмисного спотворення цієї інформації. Сумніви в неупередженості слідства викликає і той факт, що родичі одного з нападників, які тепер проходять у справі як «потерпілі», працюють в органах міліції.

 

Незважаючи на виявлені в ході судового слідства факти, які спростовують сутність обвинувального висновку, прокуратура відмовляється визнавати порушення і продовжує вимагати для Олаолу Фемі покарання від 15 років до довічного позбавлення волі.

 

Пошуку відповідей на непрості питання, поставлені цією кримінальною справою всьому українському правосуддю, і був присвячений круглий стіл у Омбудсмана. Про грубе порушення права на захист Олаолу Фемі говорили і його адвокати - Людмила Гавриш та Андрій Мінаєв. «Об закон попросту витерли ноги. Це ганьба для всієї нашої країни», - вважає Людмила Гавриш.

 

Представник Уповноваженого Олена Островська підняла питання відсутності нормативно закріпленого порядку залучення перекладачів у кримінальному процесі. Цей системний пробіл Уповноважений пропонує усунути шляхом створення єдиного реєстру перекладачів, які мають допуск до участі в слідчих діях.

 

Масу питань і критичних зауважень експертів громадських організацій викликала позиція Міністерства внутрішніх справ, озвучена начальником одного з його департаментів Володимиром Старченком. За його словами, розслідувати дії слідчих міліції, які по халатності або навмисно допустили порушення прав Олаолу Фемі та спотворили дані, які лягли в основу обвинувачення, не можна до моменту поки суд не винесе вирок. У той же час, за твердженням Старченка, якщо на підставі цієї спотвореної інформації суд винесе обвинувальний вирок, посадові особи, причетні до цих порушень, автоматично звільняються від відповідальності. Подібна практика присутніми була названа порочної, що заохочує безкарність слідства, суперечить принципу верховенства права, і просто небезпечною для всього українського суспільства.

 

За словами представника Уповноваженого Олени Островської, Генеральний прокурор продовжує тримати дану справу на особистому контролі. Однак задати питання, в чому полягає такий контроль, які результати перевірок і яке покарання понесли посадові особи, винні в допущених порушеннях, учасники круглого столу так і не змогли - Генеральна прокуратура проігнорувала запрошення.

 

Абсурдною кваліфікацію звинувачення назвав у своєму виступі відомий український адвокат, представник Української Гельсінської спілки з прав людини Олег Левицький. На його думку, слідчі зробили всі ті помилки, які роблять недбайливі студенти перших курсів юридичних факультетів. Олег Левицький вважає, що у випадку, якщо у даній справі буде винесено обвинувальний вирок, вона має добрі перспективи в Європейському Суді з Прав Людини, і закликає адвокатів Олаолу не задовольнятися рішеннями національних органів.

 

Співкоординатор Проекту «Без кордонів» Максим Буткевич звернув увагу присутніх на расистський мотив нападу на нігерійців - перед тим, як почати бити, молоді люди ображали африканців, називаючи «мавпами», вимагаючи забратися з країни, «повернутися на дерева». Максим Буткевич зазначив, що в даному випадку не важливо, що молоді люди відкрито не сповідували нацистську ідеологію, не мали зовнішніх відмітних ознак фашистських субкультур - таке зарозуміле та принижуюче ставлення до представників інших етносів все одно слід вважати расизмом.

 

Підводячи підсумки круглого столу, організатори назвали цей захід запрошенням до діалогу для громадських організацій та всіх державних структур, у чиїй компетенції вплинути на дану проблему. Питання, поставлені у зв'язку з несправедливим звинуваченням Олаолу Фемі, складні, але всім нам необхідно продовжувати шукати на них відповіді. Від цього, за словами організаторів, залежить не тільки доля самого Фемі, але і долі тисяч інших людей, які потрапили в жорна української кримінальної юстиції, і репутація країни на міжнародній арені.

 

Нагадаємо, що в обговоренні, організованому Ініціативною групою «Справедливість для Олаолу» за сприяння Секретаріату Уповноваженого з прав людини взяли участь представники офісу Омбудсмана, Міністерства внутрішніх справ, Міжнародної Організації Міграції (МОМ), Amnesty International, Української Гельсінської спілки з прав людини, HIAS, Асоціації українських моніторів дотримання прав людини в діяльності правоохоронних органів (АУМДПЛ), Проекту «Без кордонів» Центру «Соціальна дія», Правозахисного центру «Поступ», посольства Нігерії в Україні, нігерійського земляцтва, адвокати Олаолу Фемі, журналісти.

 

Быльше фото з круглого столу тут: http://on.fb.me/XkQFDf 

 

Ініціатива «Справедливість для Олаолу Фемі»