Офіційно: Омбудсмен Валерія Лутковська підтримує клопотання громадських активістів про передачу підсудного Олаолу Фемі Сунканмі на поруки

 
Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Валерія Лутковська підтримує клопотання Всеукраїнської молодіжної громадської організації «Фундація регіональних ініціатив» до Ленінського районного суду м. Луганська про передачу на поруки підсудного Олаолу Фемі Сунканмі, щодо якого триває розгляд кримінальної справи за його обвинуваченням у скоєнні злочину, передбаченого частиною 2 статті 15, пунктом 7 частини 2 статті 115 КК України.
Раніше до Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини звернувся член Консультативної ради при Уповноваженому Верховної Ради України з прав людини, член Ради старійшин ВМГО «Фундація регіональних ініціатив» Михайло Камєнев щодо підтримки клопотання про передачу на поруки Олаолу Фемі Сунканмі.
З липня 2012 р. здійснюється провадження Уповноваженого з прав людини Валерії Лутковської щодо дотримання процесуальних прав громадянина Нігерії Олаолу Фемі Сунканмі у вказаній справі.
«Відповідно до пункту 4 статті 5 Конвенції, який передбачає право осіб, яких затримано або взято під варту, на перегляд процесуальних і матеріально-правових умов, які з точки зору Конвенції є суттєвими для забезпечення «законності» позбавлення їх свободи, має братись до уваги не лише дотримання процесуальних вимог національного законодавства, а й обґрунтованість підозри, на підставі якої здійснено затримання, та легітимність мети, з якою особу затримано і потім узято під варту», – наголошується у зверненні Уповноваженого з прав людини Валерії Лутковської до суду.
Порушення зазначених норм Конвенції з боку національних судів вже створило негативну практику Європейського суду з прав людини щодо України (див. рішення у справах «Харченко проти України» від 10.02.2011 р., «Нечипорук і Йонкало проти України» від 21.04.2011 р., «Бортнік проти України» від 27.01.2011 р. та інші).
Враховуючи викладене, та на підставі статті 101 Конституції України, пункту 3 частини третьої статті 17 Закону України «Про Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини» Омбудсмен Валерія Лутковська підтримує клопотання про зміну підсудному Олаолу Фемі Сунканмі запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою на інший – взяття на поруки Всеукраїнською молодіжною громадською організацією «Фундація регіональних ініціатив».
 
Джерело: http://ombudsman.gov.ua/index.php?option=com_content&view=article&id=2624:2013-04-12-12-30-55&catid=14:2010-12-07-14-44-26&Itemid=75