Ольга Сергеєва: «Громадські організації спрямовують усі свої сили на боротьбу за права людини в Україні»

На початку нового 2011 року ми вирішили розпитати про подальші плани голови Ради модераторів Соціальної мережі активістів правозахисного руху «hr-activists.net» Ольгу Сергеєву. Вона, разом зі своїми колегами, взялася за розробку ресурсу, який повинен буде об'єднати активістів в одну соціальну мережу.
 

 

На що спрямована ваша робота?

Ольга Сергеєва: Не дивлячись на тиск з боку влади, що підсилюється, активність українських правозахисників зростає з кожним днем. Громадські організації спрямовують усі свої сили на боротьбу за права людини в Україні. Щодня проходять акції протесту, підписуються петиції, мобілізується суспільство. Однак, без об'єднання зусиль і вироблення єдиної стратегії - ми не переможемо.
Метою нашого проекту є формування стійкої спільноти активістів-правозахисників України та країн колишнього СРСР, консолідація та активізація правозахисної спільноти, технічна та інформаційна підтримка діяльності правозахисників. Основна ідея ресурсу - це об'єднання функцій соціальної мережі і новинного порталу. Іншими словами, на Мережі зареєстровані користувачі, які самі пишуть історію.
 

У чому полягає інновація?

Ольга Сергеєва: Інноваційність проекту полягає в тому, що на сьогодні не існує спеціалізованої соціальної мережі для правозахисників і громадських активістів. Для пошуку партнерів та інформування про свої ініціативи вони активно використовують існуючі соціальні мережі, які не є достатньо зручними для цього.
Правозахисна спільнота в Україні та на пострадянському просторі взагалі недостатньо консолідована. Інтернет-ресурси громадських організацій і програм не задовольняють потреби правозахисників у отриманні та обміні інформацією, пошуку партнерів та ресурсів з метою організації та координації проектів, кампаній громадського впливу. Звичайно, є першокласні ресурси, такі як «Громадський простір» (www.civicua.org), «Гурт» (gurt.org.ua), «Розуміємо права людини» (edu.helsinki.org.ua). Але вони ставлять перед собою дещо інші завдання - завдання інформування громадянського суспільства.
 

Які ваші подальші плани?

Ольга Сергеєва: Далеко не вся робота над Мережею закінчена. Попереду ще розробка нового дизайну, поліпшення функціональності сайту, залучення видатних правозахисників.
Звичайно, у нас є чим і похвалитися. Вже зараз ми максимально швидко інформуємо правозахисні спільноти про важливі події, беремо активну участь в Інтернет-кампаніях, підписуємо петиції. Активісти успішно обмінюються досвідом та інформацією, адже серед наших користувачів не тільки молодь, а й видатні українські правозахисники, юристи, соціальні активісти. Їм є що сказати, запевняю вас!
 

Хто займається роботою з удосконалення Мережі?


Ольга Сергеєва: координацію роботи здійснює Правозахисний центр «Поступ», за фінансової підтримки Міжнародного фонду «Відродження». Однак активну участь у розробці та підтримці ресурсу беруть випускники Всеукраїнської освітньої програми «Розуміємо права людини», а до Ради модераторів увійшли представники 8 громадських організацій з різних регіонів України. Саме тому я вважаю, що у нас все вийде!
 

 

 

Прес-служба Правозахисного центру «Поступ»