Правозахисники вимагають припинити хвилю розправ з активістами "Євромайданів"

Правозахисні організації звернулись до Уповноваженого Верховної Радиз прав людини Валерії Лутковської з вимогою перервати її мовчанку стосовно десятків нападів на активістів "Євромайданів" у регіонах України. Правозахисники вимагають від Омбудсмана рішучих дій з забезпечення неупередженого та ефективного  розслідування цих злочинів та притягнення до відповідальності як осіб, винних у їх скоєнні, так і правоохоронців, чия бездіяльність допомагає злочинцям уникнути покарання. Пропонуємо вашій увазі текст звернення:
 
Уповноваженому Верховної Ради України з прав людини
Лутковській В.В.
 
Шановна Валерія Володимирівна,
 
Ми, представники громадських організацій, що підписалися нижче, звертаємося до Вас із вимогою негайно відкрити проваджень за фактами нападів на активістів та організаторів мирних акцій протесту, які були скоєні у період з 22 листопада 2013 року і розслідування яких фактично ігнорується правоохоронними органами.
 
Дивує і викликає жаль те, що Ви, як людина, на яку покладено функції з парламентського контролю за дотриманням прав людини в Україні досі не дали оцінку відвертій вибірковості слідства у провадженнях, пов’язаних з триваючими у країні акціями протесту. З одного боку ми бачимо процесуальні порушення, відмову від проведення всього комплексу слідчих дій та затягування розслідування справ  (як це відбувається у всіх без виключення провадженнях, відкритих за фактами нападів на активістів акцій протесту), а з іншого боку – прискорений розгляд та відверто звинувачуваний ухил слідства у справах проти активістів столичного та регіональних «Євромайданів». Громадськість не має інформації про Вашу позицію, як Уповноваженого з прав людини, стосовно ефективності та неупередженості слідства за вказаними справами а також про роботу, яка ведеться Вами заради дотримання прав фігурантів вказаних нижче справ.
 
Так 22 листопада у Феодосії було здійснено напад на організатора місцевої протестної акції Сергія Мокренюка (http://goo.gl/Psxj7P). За декілька днів в вечорі 27 листопада у Сімферополі йому ж було пошкоджено автомобіль (http://goo.gl/cAYFNR).
 
25 листопада групою з декілька десятків невстановлених осіб було здійснено напад на наметове містечко прихильників євроінтеграції, встановлене у центрі Дніпропетровська. Ушкодження під час нападу отримав співорганізатор протестної акції Сергій Романенко та ще 6 мітингувальників (http://goo.gl/08JbVq). Працівники міліції, які були присутні під час інциденту не зробили нічого, щоб захистити потерпілих.
 
27 листопада у Києві було спалено автомобіль лідера руху «Спільна справа» Олександра Данилюка (http://goo.gl/tbjdLI).
 
Уніч з 29 на 30 листопада у Івано-Франківську невідомими був жорстоко побитий співорганізатор місцевого Євромайдану Максим Кицюк, який отримав черепно-мозкову травму та множинні пошкодження ніг (http://goo.gl/z9rrj9). Характер нападу свідчить про його політичне підґрунтя.
 
В вечорі 30 листопада у Тернополі невідомими був побитий місцевий громадянський активіст Володимир Ханас (http://goo.gl/EH0JIr).
 
В вечорі 6 грудня у Луганську було підпалено автомобіль відомого адвоката та одного зі співорганізаторів місцевих акцій протесту Ігоря Чудовського (http://goo.gl/GbjeLj).
В ніч на 16 грудня в Ужгороді було спалено автомобіль одного з організаторів місцевих акцій протесту Ярослава Шафаря (http://goo.gl/WrrceA).
 
20 грудня у Сімферополі було розгромлено автомобіль співкоординатора місцевих протестних акцій Сергія Ковальського (http://goo.gl/QguKTQ). Ймовірно, напад на автомобіль було здійснено з застосуванням вогнепальної зброї.
 
21 грудня у місті Арциз Одеської області було спалено автомобіль активіста Євгена Буркута, яким він протягом місяця возив до Києва бажаючих взяти участь у акціях протесту (http://goo.gl/wi4lYG).
 
22 грудня у Києві скоєно збройний напад на активіста ініціативи «Дорожній контроль» Володимира Моралова (http://goo.gl/VPx5sz). Він госпіталізований з вогнепальним пораненням грудної клітини. Його автомобіль спалений нападниками.
 
22 грудня у Житомирі у під’їзді власного будинку невідомими було здійснено напад на голову місцевого осередку «Демократичного Альянсу» Дмитра Ткачука (http://goo.gl/I47az9). Раніше 23 та 28 листопада у Житомирі групою невстановлених осіб було двічі побито редактора газети «20 хвилин» Влад Пучич (http://goo.gl/fZTBwl), а 15 грудня нападу піддався голова місцевого осередку ВО «Свобода» Віктор Брокарєв (http://goo.gl/VdFzyJ). Загалом у період з початку акцій протесту невідомими нападниками було пошкоджено 7 автомобілів, що належали місцевим активістам, які організовували та брали участь у мирних зібраннях.
 
У ніч з 23 на 24 грудня у Харкові було спалено автомобіль місцевого активіста «Євромайдану» (http://goo.gl/XaldT3). Раніше, 13 грудня у Харкові невідомі підпалили ще один автомобіль, який організатори місцевих акцій протесту використовували для транспортування обладнання (http://goo.gl/ZMVjww). А вночі 20 грудня було розгромлено приміщення харківського відділення об’єднання «Просвіта», де тимчасово розміщувався штаб місцевого «Євромайдану» (http://goo.gl/y9C2b1).
 
В вечорі 24 грудня у центрі Харкова невідомими здійснено збройний напад на місцевого активіста, співорганізатора протестних акцій Дмитра Пилипця, якому під час сутички було нанесено декілька ножових поранень (http://goo.gl/1sCJnc).
 
В ніч на 25 грудня у Борисполі невідомими з особливою жорстокістю побита відома журналістка та громадянська активістка Тетяна Чорновол (http://goo.gl/gH01Tc).  
 
Динаміка розвитку подій свідчить, що безкарність нападників провокує все більш жорстокі злочини щодо громадянських та політичних активістів.
 
Зауважимо, що вказані факти є не побутовими злочинами, а, скоріш за все, спланованою стратегією, яку невідомі поки що сили втілюють для досягнення «охолоджувального ефекту» для суспільної дискусії з питань оцінки політики чинної влади. Що, відповідно до стандартів Європейського Суду з Прав Людини, є грубим і неприпустимим порушенням свободи вираження поглядів та свободи мирних зібрань. Ці питання напряму відносяться до компетенції Уповноважено Верховної Ради з прав людини, і тому ми вимагаємо від вас негайних і рішучих дій заради приведення існуючої ситуації  до стандартів, встановлених національним законодавством та міжнародними угодами України у сфері прав людини, а саме:
 

  • Негайно відкрити провадження по всіх вказаних вище справах;
  • Здійснити всі необхідні заходи, у відповідності до наданих Вам повноважень, для забезпечення проведення швидкого та ефективного розслідування кримінальних справ за вказаними фактами та притягнення до відповідальності працівників правоохоронних органів, дії та бездіяльність яких спричинили порушення прав постраждалих у вказаних справах.

 
 
Правозахисний центр «Поступ» (Луганськ)
Міжнародний жіночій правозахисний центр "ЛаСтрада - Україна"
Кримський правозахисний центр "Дія" (Сімферополь)
Східноукраїнский центр громадських ініціатив (Луганськ)
Криворізьке міське правозахисне товариство
Херсонський обласний Фонд милосердя та здоров'я
Херсонська міська асоціація журналістів "Південь"
Одеська обласна організація ВГО КВУ
Громадський комітет захисту конституційних прав та свобод громадян (Луганськ)
Товариство "Гідність" (Конотоп)
Центр "Сім" (Львів)
 
Звернення відкрите для підписання організаціями та приватними особами. Щоб підписати петицію, перейдіть за цим посиланням.