Про прискорення розгляду проекту Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо захисту суспільної моралі)»

Долучайтеся до колективного звернення до голови Верховної Ради України, керівників парламентських фракцій та президента з вимогою зробити все необхідне в рамках своїх повноважень для прискорення розгляду проекту Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо захисту суспільної моралі)»  (№ 6532 від 16.06.2010), який передбачає скасування Закону України "Про захист суспільної моралі":

 

 

Президенту України
Януковичу Віктору Федоровичу

Голові Верховної Ради України
Володимиру Литвину

Голові фракції Партії регіонів у Верховній Раді України
Єфремову Олександру Сергійовичу

Голові фракції "Блок Юлії Тимошенко - "Батьківщина"
Кириленко Івану Григоровичу

Голові фракції "Наша Україна – народна самооборона"
Мартиненко Миколі Володимировичу

Голові фракції Комуністичної партії України
Симоненко Петру Миколайовичу

Голові фракції Народної Партії у Верховній Раді України
Шарову Ігорю Федоровичу

 

Звернення

 

Ми, громадяни України, яки підписалися під цим зверненням, реалізуючи своє право, закріплене ст. 40 Конституції України, звертаємося до Вас з вимогою зробити все необхідне в рамках наданих Вам повноважень для усунення небезпеки, пов’язаної з існуванням Закону України «Про захист суспільної моралі» у чинній редакції від 20.11.2003 (http://zakon1.rada.gov.ua/cgi-bin/laws/main.cgi?nreg=1296-15, документ №1296-IV), - як в цілому, так і особливо в статтях: ст. 5, 8, 10, 11, 12, 13, 15, 16,17, 18, 19, 20.

Існування закону «Про захист суспільної моралі», який не відповідає критеріям якості законодавства (не містить чітких, таких що не допускають подвійного тлумачення визначень та формулювань, не дозволяє громадянам України ґрунтовно передбачати наслідки своїх дій) створює небезпеку порушення зобов’язань України в сфері прав людини та вкрай негативно впливає як на українське суспільство, так і на авторитет України на міжнародній арені.

Карне переслідування власників та редакторів видань через висновки Національної експертної комісії з питань захисту суспільної моралі, створеної на підставі зазначеного закону, заборони продажу тиражів видань та літературних творів, заборони прокату музичних кліпів, анімаційних та художніх фільмів – ці факти є прикладами непропорційного втручання української влади у свободу вираження поглядів, що протирічить вимогам національного законодавства України та стандартам Європейської Конвенції прав людини та основоположних свобод.

Експертами Ради Європи ще у 2003 році були надані рекомендації, у яких вказувалося, що Закон України «Про захист суспільної моралі» загрожує порушенням статей 6, 10 та 11 Європейської Конвенції прав людини та основоположних свобод. Протягом 2003 – 2011 років діючий закон та діяльність, створеної на його підставі Національної експертної комісії з питань захисту суспільної моралі піддавалася аргументованій критиці міжнародних та українських експертів в сфері прав людини. До звернення додається коментар виконавчого директора Української Гельсінської Спілки з прав людини Володимира Яворського щодо конституційності Закону України «Про захист суспільної моралі» та його відповідності стандартам Європейської Конвенції прав людини та основоположних свобод.

Ми, ті, що підписалися під даним зверненням визнаємо необхідність створення в Україні гармонійного та безпечного для вразливих груп інформаційного середовища, але разом з тим наполягаємо на неприпустимості непропорційного втручання у свободу вираження поглядів. Ми впевнені, що Закон України «Про захист суспільної моралі» у чинній редакції не має існувати.

На даний час у парламенті зареєстрований проект Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо захисту суспільної моралі)» (№6532 від 16.06.2010) поданий до розгляду народним депутатами Шевченко А.В., Мірошниченко Ю.Р., Князевич Р.П. та ін. який був прийнятий у першому читанні. Ми, підписанті даного звернення впевнені, що даний законопроект найбільш відповідає нормам Конституції України, та міжнародним стандартам в сфері свободи вираження поглядів.
З огляду на вищевказане,

ПРОСИМО:

Зробити всі необхідне дії в рамках повноважень, наданих Вам чинним законодавством для прискорення розгляду у другому читанні проекту Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо захисту суспільної моралі)» (№ 6532 від 16.06.2010, автори: Шевченко А.В., Мірошниченко Ю.Р., Князевич Р.П.)

 

 

Поставити підпис під зверненням можна тут: http://amoral.org.ua/pro-priskorennya-rozglyadu-u-drugomu-chitanni-proektu-zakonu-ukrayini-%3C%3Cpro-vnesennya-zmin-do