Сергій Жадан їде на Донбас боротися з цензурою!

 

Здійснилося те, про що давно говорили культурні революціонери та люди доброї волі на Донбасі. З 5 по 7 квітня 2011 письменник, поет і перекладач Сергій Жадан вирушає в Донбас-тур. У рамках туру видатний поет, прозаїк, публіцист і перекладач презентує свій новий роман «Ворошиловград» у Донецьку, Луганську та Старобільську. Вже заплановані виступи в університетах і нічних клубах, театрах і будинках культури, на автострадах і заправках. Кульмінацією туру має стати виступ на занедбаному аеродромі в Луганську! 

 

 

 

Графік туру: 

 

5 квітня - Донецьк, 20:00, CHICAGO music hall 

6 квітня - Луганськ, 13:00 - Авіаційний музей ЛВВАУШ, 18:00 - Український музично-драматичний театр, мала зала 

7 квітня – Старобільськ (місце уточнюється)

 

 

Тур Сергія Жадана має благодійний характер, наш відомий земляк приєднався до Громадської кампанії проти встановлення цензури в Україні, і його виступи будуть проходити на підтримку цієї акції. «Закон про захист суспільної моралі в будь-який момент може стати дієвим репресивним механізмом», - таку думку Сергій Жадан висловив у інтерв'ю сайту AMORAL.ORG.UA

 

Організатором туру виступив Правозахисний центр «Поступ»за підтримки Інституту Відкритого Суспільства (OpenSocietyInstitute). 

 

 

 

У ході туру Сергій Жадан презентує свій роман «Ворошиловград». Ця книга - своєрідне повернення боргу Донбасу, який зростив поета. «З Харковом пов'язане все моє доросле життя, дорослі емоції і «дорослий» досвід ... Але були якісь речі в підсвідомості, в пам'яті, в минулому, безпосередньо пов'язані з Луганськом, які вимагали якоїсь рефлексії, визначеного вираження на папері. Просто такі речі, найбільш інтимні, вони вміють довго чекати. Ось вони своєї черги і дочекалися», - говорить Сергій Жадан. 

 

У цій книзі він повертається до витоків, до рідного Старобільська, прообразом якого стає безіменне місто, на околиці якого стоїть заправка - основне місце дії роману. Реалії донбаської життя - з нічними караванами контрабандних бензовозів і містечками, що приходять в запустіння, переплітаються з химерними мареннями - футбольним матчем, у якому беруть участь загиблі друзі дитинства, караваном монголів під прапором ЄС і провідницею чорношкірою лесбіянкою. 

 

У романі «Ворошиловград» Сергій Жадан заявляє, що останнім притулком вільних людей стає Донбас, прикордонний край суворих людей, що виживають за рахунок взаємодопомоги та протистояння зовнішнім ворожим силам: «Все дуже просто: триматись один за одного, відбиватись від чужих, захищати свою територію, своїх жінок і свої будинки. І все буде добре. А навіть якщо не добре, то буде справедливо».

 

 

 

 

Прес-служба Правозахисногоцентру«Поступ»