Суд над Олаолу Фемі: прокуратурі стає незатишно

 

У справі по звинуваченню Олаолу Фемі, якому наразі загрожує довічне ув'язнення тільки за те, що він один захищав себе і непритомного друга від трьох агресивних молодих людей, намітився прогрес. Варто було «потерпілим» почати давати свідчення, як уся неспроможність звинувачення стала очевидною. Свідчення молодих людей, нібито постраждалих від нападу африканця, що змінювались кілька разів у процесі досудового слідства, були в черговий раз змінені й у залі суду. Наступне засідання, призначене на 10:00 28 вересня, обіцяє бути ще цікавішим - на ньому продовжиться допит «потерпілих» і буде допитаний обвинувачений.

 

 

У середу 12 вересня в Ленінському районному суді Луганська продовжилося слухання справи студента з Нігерії Олаолу Сунканмі Фемі, який обвинувачується у спробі спланованого вбивства, за те, що захищаючись від чотирьох нападників, завдав порізи трьом з них шийкою розбитої пляшки.

Все почалося з пікету суду «легіоном» одіозної ГО «Луганці», яка прийшла підтримати «постраждалих». П'ятеро людей, які тримають написані з помилками транспаранти, державні прапори та палицю з прив'язаним до неї зашморгом, близько півгодини вигукували вимоги страти для Олаолу Фемі. На запитання, чи знайомі вони з фабулою справи, керівник організації Сергій Коваленко заявив, що у нього немає часу вникати в деталі. Головне, на його думку, захистити у даному випадку інтереси українців. Зв'язку нападу п'ятьох молодих людей на нігерійця зі своїми торішніми акціями - пікетуванням гуртожитків іноземних студентів і побиттям опудала «шаурмена» - «луганці» не бачать.

 

 

Під час засідання, що тривало більше 2 годин, були заслухані свідчення Віталія Гамана та Артема Лободи. Решта «потерпілих» до суду не з'явилися. Ірина Пашкова, за словами її матері, перебуває в лікарні - у неї нервовий зрив через переживання, пов'язані з процесом. Причина відсутності Дмитра Леменчука не встановлена.

 

 

Обидва «потерпілих» визнали, що в той вечір уся компанія випивала (що встановлено експертизою), проте стверджували, що були тверезі. За версією обох, вони побігли в під'їзд, де сталася бійка, після того, як з нього вибіг і покликав на допомогу Дмитро Леменчук, який увійшов туди слідом за двома нігерійцями. «Постраждалі», не дивлячись на те, що майданчик перед під'їздом був неосвітлений і їх розділяло близько 20 метрів, стверджують, що бачили поріз на щоці Леменчука. Віталій Гаман, всупереч двом даним раніше поясненням, заявив, що від удару пляшкою по голові майже відразу після входу в під'їзд втратив свідомість і подальші події пам'ятає смутно. При цьому він дивним чином встиг побачити африканця, озброєного шийкою розбитої пляшки ще до того, як пляшка була розбита об його голову. Цікаво також, що Віталій Гаман, що працює охоронцем у приватній службі безпеки, не раз намагався акцентувати на хорошій фізичній формі і неймовірній силі Олаолу. Відсутність слідів вогнепального поранення (про яке заявило обвинувачення) на своєму одязі пояснити не зміг. Віталій Гаман відмовився від своїх свідчень, зафіксованих у двох протоколах його допитів під час досудового слідства, оголошених на вимогу адвоката Людмили Гавриш, пояснюючи це тим, що був у шоковому стані і страждав від наслідків травми голови. За його словами, він прийшов до тями тільки місяць тому. Відповідаючи на запитання адвокатів, Віталій постійно озирався на свою матір, присутню в залі. В один з особливо важких для Віталія моментів, матері навіть вдалося передати йому папірець з підказкою.

 

 

Прокурор у цій компанії, схоже, почувався незатишно і з усіх сил намагався навідними питаннями вивести «потерпілих» на потрібні для звинувачення свідчення. Це було непросто.

 

 

Артем Лобода у своїх свідченнях теж говорив про збуджених і веселих африканців, які зайшли до під'їзду безпосередньо перед Леменчуком. За його словами, він побачив Леменчука, що вибіг з під'їзду та кликав їх на допомогу, і побіг всередину слідом за Леменчуком і Гаманом. Бачив тільки один удар, нанесений Гаману пляшкою і один удар, нанесений Пашковій (яка, за версією Гамана, в цей час залишалася на лавці). Артем не зміг пояснити адвокатам, якого роду допомогу він збирався разом з Гаманом надавати «пораненому» Леменчуку в під'їзді і чому замість цього не викликав швидку або міліцію. За його словами, він не бачив, хто і за яких обставин порвав сумку і відірвав комір куртки Олаолу Фемі. Припустив, що комір був відірваний ним на вулиці перед під'їздом, коли він намагався відтягнути Олаолу від Гамана, який лежав на землі, але не зміг пояснити, як після цього комір опинився в під'їзді. Але коли вже Гаман відмовився від своїх досудових свідчень, у яких розповідав, як ще в під'їзді він штовхнув і схопив за комір Олаолу, повіримо хлопцям на слово, що до моменту, коли Фемі жорстоко бив лежачого на землі біля під'їзду Гамана, до нігерійців ніхто і пальцем не торкався. На запитання, як до нього потрапили речі Віталія, які він здав на експертизу в міліцію, упевнено відповів, що забрав їх з будинку Гамана, на що мати Віталія, не витримавши, вигукнула з місця, що він забрав їх з лікарні. Співчуваючи стражданням виступаючих, судді навіть не стали робити їй зауваження за порушення процедури.

 

 

Адвокат Гавриш вказала суду на те, що і свідчення Лободи суперечать свідченням, даним їм слідству, і попросила оголосити протокол допиту. Однак перекладачка заявила, що втомилась і просить завершити допит. На цьому засідання закінчилося. «Потерпілі» отримали додатковий час для «роботи над помилками».

 

 

Крім усього іншого, «потерпілі» та їхні батьки, спілкуючись з журналістами після засідання, спростували свою причетність до поширеного днем ​​раніше, нібито від їхнього імені, відкритого листа, в якому вони звинувачують опонентів у брехні та продажності, і закликають луганчан встати на їх захист . Описана в «листі» картина подій не збігається ні з однією з чотирьох версій, озвучених в середу в залі суду. Хто автор цієї провокації і яка її мета, залишається незрозумілим. Постраждалі як і раніше не бажають спілкуватися з пресою, ведуть себе агресивно, тож ініціативу у свої руки взяли мами.

 

 

Ініціатива «Справедливість для Олаолу»

 

 

Ініціатива “Справедливість для Олаолу” - це об’єднання неурядових організацій та окремих осіб, які занепокоєні кримінальним переслідуванням Олаолу Сунканмі Фемі, що має ознаки сфабрикованого і упередженого. Ініціативу створено для збору і поширення інформації про перебіг його справи, обстоювання права Олаолу на доступ до справедливого правосуддя та відновлення справедливості щодо нього.

 

Контакти Ініціативи “Справедливість для Олаолу”:Tel.: +380 50 8106649 (Юлія) (укр., рос.); +380 50 3348780 (Maksym) (Eng., Ukr., Rus.). E-mail: [email protected]; [email protected]