Суд залишив Олаолу Фемі під вартою і готується до прийняття рішення

 

Семимильними кроками за останній тиждень просунувся суд у розгляді кримінальної справи відносно громадянина Нігерії Олаолу Сунканмі Фемі. Зараз суд вже допитав обидві сторони і шістьох свідків. На наступному засіданні, призначеному на 11:00 5-го листопада, суду належить допитати ще двох свідків з боку захисту Кріса Адібі та Віктора Сіону, про що клопотали адвокати підсудного, далі колегія суддів приступить до вивчення матеріалів справи. Висока ймовірність того, що суд готовий оголосити своє рішення щодо подальшої долі нігерійського студента вже найближчим часом.

 

На останньому на даний момент засіданні (2-го листопада) продовжився допит підсудного: захист і суд задали уточнюючі питання, щоб прояснити для себе деталі події. Так, відповідаючи на питання, Фемі розповів, що відчував у той момент реальну небезпеку для свого життя, але він жалкує, що не залишив в таксі пляшку віскі, за допомогою якої він зміг захистити себе і свого друга. Уточнив, що просто розмахував пляшкою, не завдавав ударів, але нападники стрибали на нього, намагаючись вдарити, таким чином завдаючи собі поранення. Після події підсудному не надавалась медична допомога ні у відділку, ні у СІЗО: «просто помазали порізи на руці зеленкою».

 

Далі суд перейшов до допиту друга Фемі Еніоли Судаді, який був з ним у ту ніч. Свідок розповів про те, що за кілька днів до події в інтернеті активно поширювалася інформація про те, що в місті з'явилися скінхеди і було здійснено напад на іноземних студентів, тому африканцям заборонялося гуляти в темний час доби і рекомендувалося проводити вечори за місцем проживання. Ймовірно, мова йшла про погром кіоску з шаурмою і жорстоке побиття кількох іноземців, скоєному 1 листопада на території студмістечка ЛНУ ім. Т. Шевченка групою осіб (до 50 осіб) в масках і озброєних битами. Студенти були налякані, тому коротали вечори в квартирах, відмовившись від клубів, дискотек, кафе та нічного міста. Еніолу Судаді розповів, що саме в квартирі друга Макдоналда він зустрівся в той вечір з Фемі та іншими земляками. Але в квартирі не було їжі, а після занять студенти були голодні, тому Фемі запросив друзів до себе на вечерю, а до цього вирішили заїхати за грошима додому до Кріса Адібі та Віктора Сіону. Коли таксі зупинилося біля будинку № 7 кв. Героїв Брестської Фортеці, Кріс і Віктор пішли додому за грошима. Олаолу і Еніола, залишаючись в машині, почули, що молоді особи, які відпочивали неподалік, стали кричати образливі слова на адресу їхніх друзів. Хлопці довго не поверталися, тому Еніола став дзвонити Крісу і попрямував у бік під'їзду, щоб поквапити товаришів. Знову почувши крики, Олаолу вийшов з таксі, щоб допомогти Еніолі уникнути конфлікту, але п'ятеро молодих людей вже прямували в їхній бік, продовжуючи кричати на них. Фемі та Судаді спробували проігнорувати хлопців і хотіли сховатися в під'їзді, але молоді люди попрямували за ними. У під'їзді одні з переслідувачів - Гаман - завдав сильного удару Еніолі кулаком в голову, від чого той впав, вдарившись потилицею об стіну і рукою - об сходинки, втративши на якийсь час свідомість. Еніола не знає, що відбувалося навколо нього. Отямився, коли Фемі піднімав його по сходах до квартири Кріса і Віктора. Безуспішно подзвонивши кілька хвилин у двері квартири друзів, Олаолу повів Судаді на третій поверх, залишив його там і пішов. Еніола не міг встати на ноги, тому просидів на тому ж місці до приїзду міліції. З місця події студента забрали до райвідділу, де тримали для допитів 24 години. На той момент у Еніоли сильно боліла голова, але медичної допомоги, про яку він просив слідчого та інших працівників правоохоронних органів, йому не надали, тільки вимагали, щоб він пив воду, аби отримати необхідні аналізи.

 

Для перекладу допиту Судаді в райвідділ прийшов хлопець з університету, який говорив англійською, але не був перекладачем; за словами свідка, він володів мовою досить погано, перекладав і пояснював кожне питання слідчого близько 15 хвилин, а Еніола погано його розумів.

 

Після Еніоли Судаді виступив Дмитро Леменчук: послухавши на попередніх засіданнях свідчення своїх друзів, він «вдома накидав картинку і все пригадав», тому вирішив змінити свої судові свідчення. Зокрема, він згадав, що вони з Гаманом і Лободою дійсно намагалися вивести «збройного» кривдника з під'їзду і відбирали у нього скляну «трояндочку», але на поріжку під'їзду оступилися і впали, після чого «як ні в чому не бувало, розійшлися посидіти на бордюрі», а Фемі повернувся в під'їзд. Далі за сценарієм в під'їзді повинна була опинитися беззахисна Інна, але Дмитро так і зміг пояснити, як же дівчина непоміченою пройшла в під'їзд, коли вони лежали на його порозі.

 

Далі були заслухані показання свідка Дуганської Тамари Вікторівни - сусідки Кріса та Віктора. Пенсіонерка з чоловіком близько 12 ночі дивилася телевізор. Почувши з під'їзду жіночий крик, відкрила двері: біля її дверей стояла Пашкова, а на сходах просто стояв темношкірий хлопець, нічого не відбувалося. Інна відмовилася від пропозицій жінки викликати міліцію або зайти в квартиру, тому свідок повернулася до телевізора. Через певний час почула вже несамовитий жіночий крик, відкрила двері: на площадці стояла Інна із закривавленим обличчям. З'ясувавши, що тепер уже дівчині потрібна допомога, Тамара Вікторівна закрила двері і пішла викликати швидку і міліцію. Вдруге Дуганська не бачила нікого, крім Пашкової, бо їй стало погано від вигляду крові і вона поспішила повернутися в квартиру. Чоловічих криків, галасу бійки, дзвону скла, пострілів свідок не чула.

 

На цьому етапі суд вирішив зробити перерву, щоб забезпечити явку свідків захисту, а адвокати підсудного заявили клопотання про зміну запобіжного заходу для їхнього підзахисного з утримання під вартою на підписку про невиїзд. Захисники посилалися на те, що Фемі має постійне місце реєстрації, не відрахований з університету, але в СІЗО не має можливості продовжити навчання, має позитивні характеристики, ніколи раніше не притягувався до відповідальності і не мав проблем із міліцією, зацікавлений у якнайшвидшому та успішному закінченні судового процесу, не має можливості залишити територію держави, судом допитаний, не має родичів в Україні, які могли б забезпечити його необхідною кількістю їжі, теплих речей, медикаментів у стінах слідчого ізолятора, що піддає його життя і здоров'я небезпеці. Прокурор не підтримав адвокатів, але й не обтяжував себе істотною аргументацією: підсудний пішов з місця події, не звернувся до міліції (був доставлений приводом), а судовий розгляд не закінчено. Суд досить довго радився, але в задоволенні клопотання відмовив. Рішення своє суд аргументував тим, що питання вже розглядалося, - але в справі не з'явилося нових фактів, що дозволяють говорити про зміну запобіжного заходу, а докази адвокатів з приводу того, що Фемі не сховається від слідства, здалися непереконливими.

 

САМОЗАХИСТ - НЕ ЗЛОЧИН!

 

Ініціатива «Справедливість для Олаолу»

Ініціатива “Справедливість для Олаолу” - це об’єднання неурядових організацій та окремих осіб, які занепокоєні кримінальним переслідуванням Олаолу Сунканмі Фемі, що має ознаки сфабрикованого і упередженого. Ініціативу створено для збору і поширення інформації про перебіг його справи, обстоювання права Олаолу на доступ до справедливого правосуддя та відновлення справедливості щодо нього.

 

Контакти Ініціативи “Справедливість для Олаолу”:Tel.: +380 50 8106649 (Юлія) (укр., рос.);+380 50 3348780 (Maksym) (Eng., Ukr., Rus.).

E-mail: [email protected][email protected]