Всеукраїнський конкурс ідей на захист свободи висловлення думок

Увага! Координаційна рада Громадської кампанії проти встановлення цензури в Україні оголошує Всеукраїнський конкурс ідей дій на захист свободи висловлення думок.

Багато хто зітхнув з полегшенням, довідавшись про ліквідацію Національної експертної комісії. Однак є всі підстави вважати, що функції Комісії будуть перерозподілені між діючими органами влади.
Не варто також забувати, що Комісія - всього лише орган, який діяв на підставі закону. Закон України «Про захист суспільної моралі» продовжує діяти, і висока ймовірність того, що цей закон стане додатковим інструментом репресій щодо громадських активістів. Тому, щоб усунути причину проблеми, необхідно скасувати Закон «Про захист суспільної моралі».

«Влада просто не мала ніякого інтересу до питань суспільної моралі. Тому всі прецеденти, пов'язані, скажімо, з діяльністю НЕК, свідчать, скоріше, про спонтанність і неузгодженості діяльності цього органу та відсутність чіткої позиції влади з цього питання. Навіть нинішня ліквідація експертної комісії зовсім не свідчить про бажання президентської команди виправити помилки попередників, скоріше, про спробу нової влади переформатувати під себе машину цензури, з подальшою можливістю її активного впровадження», - пояснює ситуацію один з активних супротивників впровадження цензури, письменник Сергій Жадан.

Мета конкурсу ідей - підтримка локальних ініціатив, спрямованих на привернення уваги громадськості до проблеми обмеження свободи вираження думок. Конкурс проводиться в рамках всеукраїнської громадської кампанії, метою якої є скасування неякісного закону «Про захист суспільної моралі».

До розгляду приймаються ідеї та сценарії публічних акцій, вірші, пісні, листівки, банери, демотиватори, відеоролики - будь-який креатив, що зачіпає проблему обмеження свободи вираження думок в Україні.

Номінації:
 - Текстові та візуальні матеріали;
 - Аудіо та відео матеріали;
 - Ідеї та сценарії публічних акцій;

Конкурс проходить у 2 етапи. На першому етапі Оргкомітет конкурсу відбирає 10 кращих ідей, спрямованих на скасування «Закону про захист суспільної моралі». На другому етапі шляхом Інтернет-голосування на сайті Громадської кампанії (amoral.org.ua) буде відібрано 5 найкращих ідей, які будуть реалізовані в рамках Громадської кампанії проти впровадження цензури в Україні, в період з квітня по червень 2011 року.

Громадська кампанія проти впровадження цензури в Україну адмініструється Правозахисним центром «Поступ» в рамках програми малих грантів Марека Новицького за фінансової підтримки Інституту Відкритого Суспільства (OSI).

Термін проведення:
Конкурсний відбір: 10 лютого - 20 березня 2011 р.;
Інтернет-голосування: 20-31 березня 2011 р.;
 
У конкурсі можуть брати участь усі бажаючі, не залежно від віку, місця проживання, професійної підготовки, членства у творчих спілках і т.п.

Оргкомітет конкурсу:
Ольга Саломатова - координатор проектів Гельсінського фонду з прав людини в Польщі;
Володимир Яворський - виконавчий директор Української Гельсінської спілки з прав людини;
Костянтин Рєуцький - голова правління Правозахисного центру «Поступ», прес-координатор Всеукраїнської освітньої програми «Розуміємо права людини»;
Наталія Соколенко - журналіст телеканалу СТБ, учасник кампанії «Стоп цензурі!».

Контакти координаторів:
Заявки приймаються у вільній формі на електронну пошту [email protected] до 20 березня 2011 року;
У разі виникнення питань Ви можете звернутися по телефону: +38 050 922 23 48