Вулкан не завадив

 

В Чернігові 18-21 квітня 2010 року відбувся експертно-практичний семінар в рамках проекту "Дії на захист дітей груп ризику: Досвід Польщі, Німеччини та України", в якому взяли участь представники українських та польських громадських організацій, що працюють в інтересах дітей вразливих груп, представники Міністерства внутрішніх справ України та польського поліцейського відомства.

 

Неочікуване скасування авіарейсів з Варшави та Берліну мало не стало причиною зриву заходу і не дало можливості взяти участь у семінарі німецьким експертам і половині польської експертної групи. Захід врятували вмотивованість експертів працювати заради покращення ситуації вданій сфері та сучасні комунікаційні технології - познайомитися із досвідом розбудови систему допомоги дітям вразливих груп в Польщі та Німеччині учасники семінару змогли завдяки інтернет-конференції.

 

Під час заходу експерти з трьох країн обговорили відмінності державних систем та підходів до забезпечення прав дітей груп ризику в Польщі, Німеччині та Україні, актуалізували основні проблеми в цій сфері в Україні та намітили перспективи подальшої співпраці.

 

Протягом наступних трьох місяців тристороння експертна група має систематизувати матеріали семінару та підготувати пакет рекомендацій для українського уряду щодо покращення стану дотримання прав дітей груп ризику. Також до вересня 2010 року експерти трьох країн працюватимуть над розробкою освітнього модуля для навчання працівників української міліції стандартам поводження з дітьми. Освітній модуль буде запропоновано для використання в рамках державної системи підготовки міліцейських кадрів та використовуватиметься у навчальних заходах для співробітників правоохоронних органів в рамках Всеукраїнської освітньої програми «Розуміємо права людини».

 

Семінар було проведено в рамках тристороннего партнерського проекту, в якому беруть участь Правозахисний центр «Поступ» (Луганськ, Україна), Гельсінський Фонд з Прав Людини (Варшава, Польща) та громадська організація «Німецько-Російській обмін» (Берлін, Німеччина). Захід став частиною другого етапу плану дій Всеукраїнської освітньої програми «Розуміємо права людини». В проекті взяли партнерську участь громадська організація «МАРТІН-клуб» (Макіївка, Україна), громадська організація «М’АРТ» (Чернігів, Україна), фундація «Громадська альтернатива» (Харків, Україна).

 

Проведення семінару стало можливим завдяки підтримці фонду імені Стефана Баторія, фонду Роберта Боша та фонду ПАУСІ.