Закону – вето, містам - майбутнє! Всеукраїнська акція за накладення повторного вето на Закон «Про регулювання містобудівної діяльності»

 

22 лютого 2011, об 11:30

Громадські активісти прийдутьдо будівлі Секретаріату Президента в Києві, а також до стін обласних державних адміністрацій Луганська, Сімферополя, Миколаєва і Херсона з вимогою повторного накладення вето на закон «Про регулювання містобудівної діяльності».

У рамках акції до увагичиновників буде представлений перформанс «Глобальна забудова», в ході якого активісти наочно продемонструють, що чекаєнаміста Українипісля того, як новий закон вступить в силу.

Ініціатором акції виступить Всеукраїнська освітня програма «Розуміємо права людини» та Східноукраїнський центр громадських ініціатив.

 

Верховна Рада України ухвалила у новій редакції Закон "Про регулювання містобудівної діяльності" з урахуванням пропозицій Президента України. Цей Закон був розроблений урядом з ініціативи Сергія Тігіпка та Української будівельної асоціації. Він скасовує громадські слухання проектів будівництв, археологічну та екологічну експертизу забудов, та дозволяє забудовникам без спеціального дозволу зрізати дерева. При цьому закон не передбачає відповідальності забудовників за порушення правил.

Після чисельних протестів президент ветував закон, але запропонував парламенту повторно ухвалити його, лише дозволивши людям обговорювати детальні плани територій, які мають бути розроблені. Обговорення конкретних будівництв, а також дослідження екологів та археологів разом з відповідальністю забудовників в оновленому законі теж не прописані. При повторному ухваленні Закону не був врахований Висновок Головного науково-експертного управління  Верховної Ради України.

Крім того, Закон не передбачає проведення громадських слухань у тих
випадках, коли у громадянвідбиратимутьнерухомість,прикриваючись суспільними потребами. В таких випадках за новим Законом громадські слухання проводити не потрібно. Ст. 21 Закону звучать буквально так: «при вирішенні відповідно до Закону України «Про відчуження земельних ділянок, інших об'єктів нерухомого майна, що на них розміщені, які перебувають у приватній  власності, для суспільних потреб чи з мотивів суспільної необхідності» питань відчуження для суспільних потреб чи з мотивів суспільної  необхідності земельних ділянок, інших об'єктів нерухомого майна, що на  них розміщені, які перебувають у власності фізичних або юридичних осіб, громадські слухання не проводяться». За таких умов у мешканців цілих мікрорайонів (наприклад, в районах реконструкції) можуть відбирати власність навіть не запитуючи у громадян їх думки про це. Те саме стосується вилучення десятків гектарів приватних земель під новобудови.

Крім того стаття 17 Закону передбачає збереження в Генеральних планах частини документа недоступної для громадськості. Закон не визначає наскільки великою буде ця частина і яка в ній міститиметься інформація. Насправді це призведе до повторення існуючої ситуації, коли прикриваючись необхідністю збереження державної таємниці корупціонери будуть приховувати від людей цілі генеральні плани.

Екологи, археологи та противники варварських забудов вважають, що їхні ідеї не почуті ані президентом, ані парламентом. Ми закликаємо всіх небайдужих приєднатись до акції та провести протестні заходи своїх містах. Вимагайте від Віктора Януковича накладення вето на Закон «Про регулювання містобудівної діяльності».

Консультації з приводу Закону – Володимир Щербаченко 067 6409440; консультації з питань практичної участі в мирній акції протесту – Ярослав Мінікін 0953495325.

 

Прес-служба Правозахисного центру «Поступ»