Звернення до світової спільноти щодо незаконного вивезення террористами дітей до Россії

Представникам міжнародних організацій,
моніторингових місій в Україні, дипломатичних
представництв та міжнародних інституцій
 

 
звернення
26 липня з Луганського обласного будинку дитини №2 терористами ЛНР було викрадено близько 60 дітей. Дітей намагаються вивезти автобусами через кордон на територію Російської Федерації без відповідних документів та без жодного дозволу. Стало відомо, що разом із дітьми знаходиться у заручниках і головний лікар дитячого будинку. Згідно інформації, що опубліковано на сайті Міністерства закордонних справ України, напад стався о 17:15 за київським часом.
 
Луганський обласний будинок дитини №2 приймає дітей віком до 4-х років, які потребують постійно нагляду лікарів, багато з них є немовлятами. Вихованці цього закладу із неврологічною патологією, вродженими вадами, хворобою Дауна, ВІЛ-інфіковані. Одного головного лікаря може не вистачити, аби наглядати за 60 дітьми, до того ж, діти знаходяться у різних автобусах, точної кількості яких не повідомляють.
 
На даний момент активістам Ініціативи “Восток-СОС” зв'язатися з головним лікарем за номером його мобільного телефону не вдається.
 
“Згідно Конвенції ООН про права дитини діти мають право на повагу з боку держави до збереження індивідуальності, зокрема громадянства. Вивезення дітей - громадян України є порушенням норм міжнародного гуманітарного права. Держави,як Україна, так і Росія є підписантами Конвенції, тому відповідальність за використання дітей, а цей інцидент можна розглядати саме як порушення прав дитини, лежить на обох державах. Обидві сторони повинні визнати факт використання дітей і негайно вирішити питання на користь дітей-громадян України. Діти повинні залишитися в Україні і переміщені на безпечну територію в рамках нашої держави” - коментує луганчанка, координаторка дитячого напрямку Ініціативи “Восток-СОС” Світлана Тарабанова, яка має багаторічний досвід роботи у приймальні з захисту прав дитини.
 
Міністерство закордонних справ України негайно звернулося з нотою до Російської Федерації з категоричною вимогою не допустити незаконного вивезення українських дітей-сиріт в Росію.
 
Це не перший випадок, коли терористи, прикриваючись дітьми, наражають їх на смертельну небезпеку пересуваючись зі Сходу України до території Російської Федерації. Так, в середині червня така ситуація склалася з дітьми з міста Сніжне, яких переправили в Російську Федерацію.
 
Закликаємо міжнародне співтовариство терміново зреагувати на терористичні дії Російської Федерації на території Східної України, де, за її допомогою терористам, заручниками стають маленькі діти.
 
Просимо докласти усіх можливих зусиль, у тому числі вжити заходів із додаткового тиску на Російську Федерацію з тим, щоб змусити терористів негайно відпустити українських дітей-сиріт та не робити з дітей живий щит.
 
Ми вимагаємо відповідальності Російської Федерації за кожен факт порушення фундаментальних прав та свобод людини на території України.
 
Ми вимагаємо, щоб по кожному випадку викрадення дітей було проведено міжнародне розслідування.
 

 
Контакт з нами: [email protected]
27.07.2014 Координатор правового напрямку
ініціативи «Восток-СОС»
Олександра Дворецька