Звернення громадських організацій до Президента, Прем’єра та Омбудсмана відносно примусу до роботи людей у зоні АТО

Щоденно громадські організації та ініціативи, що опікуються переселенцями стикаються з сотнями невирішених державними органами влади питань. Ми пропонуємо до підписання відкрите звернення, що підготовлено учасниками Громадської Ініціативи “Восток-СОС” та Мережі правових приймалень Криму, щодо примусу до поверннення на робоче місце террористами ЛНР та ДНР.
 
Ми вимагаємо від владних органів роз’яснень, як бути у ситуації погроз працівникам бюджетної сфери.
 
Ви можете підтримати це звернення, надіслав своє ім’я та прізвище та назву організації/ініціативи та надіслати її до 1 жовтня на адресу [email protected]
 
Президенту України  Петру Порошенко
Прем’єр-міністру України Арсенію Яценюку
Уповноваженій Верховної Ради України з прав людини
Валерії Лутковській
 
ВІДКРИТЕ ЗВЕРНЕННЯ
 
На “гарячу лінію” громадської ініціативі Восток-SOS – лінії, яка надає безоплатні правові консультації вимушеним переселенцям із Криму, Донецької та Луганської областей, – останнім часом надходять численні звернення щодо колосального тиску, який чинить керівництво терористичних організацій «Донецька народна республіка» та “Луганська народна республіка”  на громадян України, які знаходяться на території, що на даний час контролюється бойовиками.
 
Громадян, які залишились на території проведення АТО – працівників лікарень, шкіл, підприємств (таких як шахти, залізниця) – бойовики так званих “ДНР” та “ЛНР” змушують писати заяви про звільнення з одночасним прийняттям на робоу у захоплені школи, лікарні, підприємства ДНР/ЛНР. В разі відмови від написання такої заяви, працівників погрожують звільнити, а іноді і “націналізувати на користь ЛНР/ДНР” їх квартири та будинки, як майно зрадників. В разі ж написання, обіцяють виплатити заробітну плату, яку працівники не отримують вже кілька місяців.
 
Крім того “оновлене” керівництво цих установ телефонує працівникам, які вже покинули територію бойових дій та виїхали до інших регіонів України, з  вимогою до 01 жовтня повернутися на робочі місця та продовжити роботу у ДНР/ЛНР.
 
Пенсіонерам, які залишилися на території проведення АТО, пропонують написати заяву про виплату пенсії в розмірі 900 гривень на бланку з написами “Донецька народна республіка” та сфотографуватися із такою заявою та розгорнутим паспортом.
 
А при тому, що люди на територіях, окупованих терористами, залишаються без засобів до існування та деякі у прямому сенсі – голодують – погодження на умови терористів стає єдиним шляхом для виживання наших співвітчизників на території бойових дій.
 
Всі ці факти потребують реакції та роз’яснень з боку держави щодо того, що робити громадянам України, які залишились на території проведення АТО та стикаються з подібними діями терористичних організацій “ДНР” чи “ЛНР”. Відсутність будь-якої інформації стосовно позиції української влади, рекомендацій від неї може відкривати простір для подальших маніпуляцій щодо мешканців зони АТО з боку терористичного угрупування “ДНР”/ “ЛНР”.
 
Тому, громадська ініціатива Восток-SOS звертається до керівництва держави із відкритим листом та просить висловити офіційну позицію державних органів щодо ситуації із примусом громадян України, що продовжують проживати у зоні АТО, працювати на терористичні організації “ДНР” та “ЛНР” та отрумувати від них соціальні виплати, а також ми наполягаємо на необхідності публічного гарантування відсутності  відповідальності для таких осіб.
 
Просимо такі роз’яснення довести до відома громадян через сайти Луганської ОДА та Донецької ОДА, розмістити інформацію на інших офіційних сайтах органів державної влади та розповсюдити через ЗМІ.
 
29.09.2014
 
Наталія Треніна, Громадська Ініціатива “Восток-СОС”
Олена Луньова, Ольга Аношкіна,  Мережа правових приймалень Криму
Костянтин Рєуцький, ГО “Правозахисний центр “Поступ”
Олександра Дворецька, ГО “Кримський правозахисний центр “Дія”

Ольга Скрипник, Центр громадянської просвіти "Альменда"

Бритюк Олексій,  ГО "Луганська археологічна спілка"