Завершився другий семінар з прав людини для українських та білоруських журналістів

У Чернігові пройшов другий семінар міжнародного освітнього Курсу «Посилення впливу журналістської спільноти в ситуації з дотриманням прав людини». Сімнадцять медійників з різних регіонів України та Білорусі поглиблювали знання стандартів прав людини та вчилися діяти на захист суспільних інтересів - проводити журналістські розслідування та адвокаційні кампанії. Захід відбувся 15-19 січня.
 
Учасники та учасниці семінару знайомилися з технологіями журналістських розслідувань, а також планування адвокаційних кампаній на захист прав людини та суспільних інтересів. Секрети ефективного кампаній адвокатування розкривала Світлана Бацюкова. Разом із нею учасники курсу підготували плани кампаній, спрямованих на розв'язання нагальних проблем, властивих для їхніх регіонів.
 
Майже щовечора учасники та учасниці курсу шукали відповіді на складні питання стосовно ролі журналіста у суспільстві, журналістського активізму та професійної етики, а також моделей взаємодії журналістської та правозахисної спільнот.
 
Окремою важливою темою постало питання конкурування права на приватність та свободи вираження поглядів, а також гарантії професійної діяльності журналістів, закріплені у національному законодавстві.
 
Семінар завершився виїзною сесією у Секретаріаті Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини. Співробітники Секретаріату відповіли на декілька запитань та розповіли про роботу та плани кожного з департаментів.
 
Не дивлячись на дещо екстремальні умови та низку технічних проблем, які виникали протягом всього семінару, під час заходу панувала невимушена, дружня та надзвичайно творча атмосфера. За словами експертів, які працювали з групою, ця міжнародна журналістська команда має колосальний потенціал і зможе багато зробити для покращення ситуації в сфері прав людини як у своїх регіонах, так і у своїх країнах в цілому.
 
Освітній Курс координують:

за фінансової підтримки міжнародного Вишеградського Фонду.
Курс є частиною плану дій Всукраїнської освітньої програми «Розуміємо права людини».