Реабілітація та інтеграція людей з вадами зору - справа тільки інвалідів!?

 Вперше у Луганську 27-29 серпня відбудеться семінар „Школа інструкторів з мобільності та орієнтуванню у просторіосіб з порушеннями зору ”.

Метою семінару є  підвищення спроможності громадських об’єднань та державних структур до реалізації  прав слабозорих людей.

 В ході семінару організатори планують ознайомити учасників з основними техніками та методиками супровіду сліпих та слабозорих людей, а також обговорити проблеми та перспективи доступності, підготувати фахівців державних установ та активістів НДО, які працюють з інвалідами по зору, до професійного супровіду тотально сліпих людей.

- Реабілітація та інтеграція людей з вадами зору у Луганській області є справою тільки інвалідів. Пропозиції від громадських організацій, об’єднань слабозорих людей, зникають із обласної Програми комплексної реабілітації та соціального захисту людей з обмеженими можливостями Луганської ОДА. Особливо болючим є пропозиція про створення Центру реабілітації та правового захисту інвалідів, яка була відхилена. У Луганській області ніколи влада не переймалась проблемами доступу незрячими до об’єктів соціального призначення і тому жорстоким сьогоденням є відстала інфраструктура, дуже малий перелік пристосованих будівель, відсутні фахівці, які знають та мають практику роботи із представниками цільової групи, - розповів Дмитро Мазурак, голова громадської організації інвалідів по зору «Іоланта-Лугань».

 

Зазначимо, що проблема інтеграції інвалідів по зору існує не тільки в Луганську, в Україні мешкає понад 70000 людей з глибокими враженнями зору. Ця кількість постійно зростає за рахунок травм на дорогах, виробництві, у побуті, вроджених вад, дії інфекцій. Дуже важливо навчити людину незалежній від сторонньої допомоги життєдіяльності. Важливою складовою незалежного життя є орієнтування людини з вадами зору у просторі за допомогою технічних засобів реабілітації, таких як тростина та GPS навігатори. В Україні не існує закладу, де б навчали тренерів з орієнтування та мобільності та видавали відповідний диплом, випускаючи таких спеціалістів.

Організатори семінару: Всеукраїнське громадське соціально-політичне об’єднання «Національна Асамблея інвалідів України», Луганська обласна громадська організація інвалідів по зору «Іоланта-Лугань».

Партнери: громадська організація «Правозахисний центр «Поступ».
 

Семінар відбуватиметься за адресою: Луганська обласна державна адміністрація, Площа Героїв ВОВ, буд.3, к.218.

 

Контактні особи:Дмитро Мазурак, тел. (095)129-82-24,

Світлана Тарабанова, (050)623-58-46.