Позиція щодо місцевих виборів у ОРДЛО

ПЦ "Поступ" стурбований політичними заявами голови делегації України для участі у Тристоронній контактній групі (ТКГ) Леоніда Кравчука щодо потреби переглянути постанову Верховної Ради України «Про призначення чергових місцевих виборів у 2020 році» від 15 липня 2020 року на предмет її відповідності Комплексу заходів на виконання Мінських угод (2015 року). 
Відповідальність щодо таких заяв перекладається з голови делегації у ТКГ, призначеного Указом Президента України, на міфічних «мешканців Донецької та Луганської області», з якими нібито спілкувався член ТКГ та дійшов висновку щодо потреби переглянути вищезазначену постанову. 
26 серпня 2020 року народні депутати, які входять до складу Комітету Верховної Ради України з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування, вимушені збиратися для розгляду заяви Леоніда Кравчука, яка ставить під сумнів професійність парламентарів і їхню спроможність приймати рішення в межах своїх повноважень, включно із питаннями організації і проведення виборів.
ПЦ "Поступ", що з 2014 року надає допомогу постраждалим внаслідок гібридної агресії РФ на сході України, а також понад 6 років досліджує гуманітарну та безпекову ситуацію по обидві сторони лінії розмежування в Луганській і Донецькій областях, ще раз наголошує: проведення місцевих виборів на тимчасово окупованих територіях восени цього року не є можливим. 
Для проведення виборів у відповідності до стандартів ОБСЄ необхідно реалізувати комплекс заходів з нормалізації суспільно-політичної ситуації на окупованих нині територіях, що передбачає:

  1. Повернення контролю над нині неконтрольованою ділянкою українсько-російського кордону;
  2. Демілітаризацію ОРДЛО – повне та безумовне виведення з цих територій російських військовослужбовців і найманців, а також військової техніки. За потреби, введення на територію ОРДЛО міжнародного миротворчого контингенту (без участі сил РФ);
  3. Відновлення на тимчасово окупованих територіях роботи незалежних медіа;
  4. Повернення політичної конкуренції: відновлення на території ОРДЛО діяльності незалежних політичних партій і суспільних рухів;
  5. Відновлення на території ОРДЛО діяльності незалежних громадських організацій і професійних спілок;
  6. Відновлення справедливості: проведення ефективного розслідування тяжких злочинів, скоєних в ході конфлікту, та встановлення причетності до скоєння військових злочинів осіб, що претендують брати участь у політичному процесі в ОРДЛО;
  7. Подолання наслідків колективної травми місцевого населення, отриманої внаслідок шестирічного панування жорсткого репресивного режиму, встановленого російськими проксі.

Реалізація вказаних заходів займе не менше року за умови поєднання зусиль державного та громадського секторів, а також активної участі в цьому процесі міжнародних організацій та міждержавних структур.
Ще раз зауважимо, що проведення поспішних виборів на тимчасово окупованих територіях, під політичним тиском з боку держави-агресора, буде профанацією волевиявлення мешканців східних областей України та наругою над засадничими принципами європейського співтовариства. 
Реформа децентралізації та формування справжнього незалежного місцевого самоврядування і спроможних громад не повинні стати заручниками в руках політиків, які роками інвестували у збереження радянської системи управління.
ПЦ "Поступ" закликає народних депутатів України – членів Комітету з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування при розгляді звернення голови делегації України для участі у ТКГ Леоніда Кравчука керуватися виключно українськими національними інтересами, не йти на поступки державі-агресору та захистити парламентські рішення від політичного впливу й короткострокових побажань переговорників у Мінську.


Source URL: http://postup.lg.ua/news/poziciya-shchodo-miscevih-viboriv-u-ordlo