Петиція на підтримку несправедливо обвинуваченого Олаолу Фемі

 

Звільнити з-під варти жертву расистського нападу Олаолу Фемі!

 

Президенту України Януковичу Віктору Федоровичу

 

Поставте свій підпис під зверненням до президента України з вимогою звільнити з-під варти та забезпечити справедливий судовий процес для студента з Нігерії Олаолу Сунканмі Фемі. 26-тирічний нігерієць від листопада 2011 року перебуває у в’язниці за те, що мав сміливість дати опір п’ятьом молодикам, які вчинили расистськи вмотивований напад на нього та його друга. Через наперед визначену позицію міліції та прокуратури, нападникам вдалося добитися арешту Фемі та висунення йому кримінального звинувачення, і зараз хлопцю загрожує тривалий термін ув’язнення. Ми вимагаємо від українського керівництва зробити все необхідне у рамках своїх повноважень для якнайшвидшого звільнення Фемі з-під варти, забезпечення повторного прозорого та ефективного розслідування, а також попередження будь-яких спроб тиску на суд. Ми впевнені, що цього буде цілком достатньо для встановлення справедливості.

 

 

Пане президенте,

 

Ми, ті, хто підписалися під цим зверненням, хочемо виразити своє обурення діями української влади, зокрема міліції та прокуратури міста Луганськ, якими було порушено - і тепер порушуються - права громадянина Нігерії Олаолу Сунканмі Фемі, який у листопаді 2011 року став жертвою расистськи вмотивованого нападу п’ятьох молодиків.

 

Напад стався у Луганську в ніч на 5 листопада 2011 року. На двох нігерійських студентів напали молоді люди, які повалили їх на землю та били ногами, вигукуючи расистські образи. Захищаючи своє життя та життя товариша, який втратив притомність, Олаолу Фемі всліпу завдав нападникам декілька ударів шийкою розбитої скляної пляшки. Наступного дня він був затриманий за заявою нападників і вже 11 місяців провів у слідчому ізоляторі. За результатами досудового слідства, під час якого було допущено низку серйозних процесуальних порушень, йому висунуто звинувачення у замаху на вбивство 4 осіб, і зараз загрожує довічне ув’язнення.

 

Представники громадських організацій та захисники Олаолу Фемі звертають увагу на упереджене ставлення органів слідства до підозрюваного та численні порушення його прав і процесуальних гарантій: ненадання кваліфікованого перекладача під час слідчих дій та знайомства з матеріалами слідства (Фемі не підписав жодного процесуального документу зрозумілою для нього мовою), приховування та ігнорування доказів, неврахування свідчень на користь Олаолу Фемі, тощо. Двічі вимагаючи подовження терміну арешту для Фемі, представники прокуратури жодного разу не надали нових фактів на підтвердження необхідності його утримання під вартою (що порушує стандарти права на свободу та особисту недоторканність, сформульовані у рішеннях Європейського Суду з прав людини). Також не можна оминути увагою той факт, що родичі нападників особисто пов’язані з органами слідства, що могло призвести до навмисного викривлення матеріалів справи.

 

Покривання міліцією та прокуратурою осіб, які здійснили расистський напад на громадян Нігерії, суперечить проголошеному українським урядом курсу на розбудову правової держави та міжнародним зобов’язанням України в сфері прав людини.

 

Непоправних наслідків – як для самого Фемі, так і для авторитету України на світовій арені - ще можна запобігти.

 

Ми вимагаємо від Вас зробити все необхідне, в рамках наданих Вам повноважень, для відновлення прав Олаолу Сунканмі Фемі – якнайшвидшого звільнення його з-під варти, проведення повторного швидкого, прозорого й ефективного розслідування обставин інциденту 5 листопада 2011 року та притягнення до відповідальності всіх посадових осіб, винних у порушеннях під час досудового слідства, а також попередження будь-яких спроб тиску на суд.

 

 

https://secure.avaaz.org/ru/petition/Release_from_custody_Olaolu_Femi_victim_of_racist_attack/