Перешкоди у поновленні в університеті Олаолу Фемі: бюрократичні зволікання чи спланована провокація?

 
Двадцятишестирічний нігерієць Олаолу Сунканмі Фемі, що став в 2011 році жертвою расово мотивованого нападу, а потім і сфабрикованого обвинувачення у спланованій спробі вбивства 4 любителів пива, футболу і продуктів, що містять каннабінол, не може відновитися в університеті, з якого був відрахований з порушеннями процедури.
 
Причиною відрахування стала тривала пропуск занять - нагадаємо, що Олаолу Фемі через висунуте йому вельми сумнівне обвинувачення провів у слідчому ізоляторі 18 місяців і був звільнений тільки 17 квітня 2013 під поручительство Всеукраїнської молодіжної громадської організації «Фундація Регіональних Ініціатив» після звернення до суду Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини.
 
Вже наступного дня після звільнення зі слідчого ізолятора Фемі почав процедуру поновлення в Луганському національному університеті імені Тараса Шевченка, однак, вона досі не завершена. Університет не має формальних причин відмовляти у зарахуванні Олаолу – він здав усі необхідні заліки та іспити за третій курс, на який він намагається відновитися. Він готовий внести плату за навчання та має законні підстави для перебування на території України. Університетові залишається тільки підготувати наказ про зарахування та видати Фемі довідку, на підставі якої він зможе оформити студентську візу. Але приймальна комісія відмовляється приймати документи Фемі, вимагаючи від нього не передбачений процедурою дозвіл від проректора по роботі з іноземними студентами. Проректор відмовляється дати «добро» на відновлення, посилаючись на необхідність якогось узгодження з державною міграційною службою, також не передбаченого існуючою процедурою.
 
Раніше деканат по роботі з іноземними студентами ЛНУ заявляв, що Олаолу Фемі достатньо отримати в міграційній службі дозвіл на тимчасове перебування. Однак, коли необхідний документ був пред'явлений, проректор по роботі з іноземними студентами заявив, що цього все одно недостатньо для відновлення. За його словами, необхідно, щоб у Фемі була відкрита віза типу «Д». У даній ситуації це неможливо в принципі, оскільки відкрити візу такого типу Фемі зможе, отримавши запрошення від університету. Університет, у свою чергу, може оформити запрошення тільки для студента, зарахованого для навчання. У міграційній службі адвокатам Олаолу підтвердили цю вимогу і заявили, що не знають, як вирішити дану ситуацію.
 
Не можна виключати, що дана ситуація штучно провокується особами, зацікавленими в приховуванні інформації про порушення, допущені в ході досудового слідства у справі Олаолу Фемі. Можливо, дані особи розраховують якнайшвидше видворити за межі країни жертву та головного свідка злочинів правоохоронних органів.
 
Ініціативна група «Справедливість для Олаолу» розглядає можливість звернення до суду для оскарження наказу про відрахування з університету, який, на думку представників ініціативи, був виданий всупереч законодавству: Олаолу Фемі мав поважні причини, які унеможливили відвідування ним університету, однак, ця обставина не була врахована при підготовці наказу про відрахування.
 
Разом з тим, Ініціативна група висловлює надію на те, що даний інцидент буде вирішений без поглиблення конфронтації, і при цьому права Олаолу Сунканмі Фемі не будуть порушені.
 
Коментарі з приводу ситуації, що склалася ви можете отримати у наступних осіб:
● Проректор по роботі з іноземними студентами Луганського національного університету Євген Павлович Степанов: 0504736515
● Інспектор по роботі з іноземними студентами державної міграційної служби Інна Володимирівна Кувракова,: 0642 53 40 07
 
Ініціативна група «Справедливість для Олаолу»


Source URL: http://postup.lg.ua/news/pereshkodi-u-ponovlenni-v-universiteti-olaolu-femi-byurokratichni-zvolikannya-chi-splanovana