Справа Олаолу Фемі: Час для рішень. Матеріали справи вивчені.

Сьогодні, 22 липня, об 11:00, після півторамісячної перерви продовжиться судове засідання у справі Олаолу Фемі, луганського студента, громадянина Нігерії, який захищав себе і свого товариша від нападу кількох людей. За це, нагадаємо, він був обвинувачений у замаху на вбивство 3 хлопців та дівчини і півтора роки провів у СІЗО. Суд стрімко наближається до вироку - 3 томи матеріалів справи досліджені, останні свідки будуть допитані в ході наступного засідання. Однак передбачити, коли ж суд винесе рішення, враховуючи затягнутість процесу, неможливо.
 
На сьогоднішньому засіданні суд допитає нових свідків, на залученні яких наполягла прокуратура: перекладачів, які брали участь у ході досудового слідства Оживка, Тараненка і Захарова. Показово, що клопотання захисту допитати як свідків слідчих Ленінського райвідділу Біляшенка та Самбурова у зв'язку з численними уточненнями і нестикуваннями в матеріалах справи, які також брали участь у досудовому слідстві, було відхилено. Суд підтримав висновки прокурора і визнав правильним «не затягувати» процес викликом «невідповідних» свідків.
 
Нагадаємо, що на минулому засіданні у присутності двох потерпілих Пашкової і Лободи (Гаман і Леменчук не повідомили про причини неявки) суд закінчив вивчати матеріали справи. Серед іншого, було зачитано рапорт про встановлення пристрою, з якого за первинними матеріалами справи нібито стріляв Фемі (точніше, про спробу - встановити міфічний пристрій так і не вдалося). Як і особу таксиста, що підвозив у ту ніч Фемі та його друзів до місця подій і раптово з'явився через майже півтора роки. Далі не менш цікаві документи - рапорт про неявку захисників Олаолу на слідчі дії, заява Фемі російською та англійською з проханням призначити адвоката, «який йому допоможе», і постанова про призначення адвоката Чеботарьова. Обвинувачений розповів суду, що його привезли на слідчі дії без його адвокатів, слідчий запропонував Фемі написати заяву про відмову від нинішніх захисників, що значно прискорить процес відновлення справедливості - за словами слідчого, вже через 2 місяці підсудний повинен був опинитися на волі. Текст заяви слідчий продиктував на двох мовах. Постанову про притягнення Фемі в якості обвинуваченого переведено анонімно - дані перекладача в документі не вказані. У протоколах допиту обвинуваченого і повідомлення про закінчення досудового слідства - позначки «з матеріалами справи ознайомитися відмовився», «від підпису відмовився». Втім, про процедуру «ознайомлення» з матеріалами справи підсудний розповідав раніше.
 
З аудіозаписом судового засідання від 5 червня можна ознайомитися за посиланням: http://db.tt/QwZhwvV2
 
Новини із зали засідань читайте на сторінці кампанії: https://www.facebook.com/FreeOlaolu
 
Зараз Олаолу як і раніше не має можливості продовжити навчання в університеті, з якого він був відрахований у зв'язку з "невиконанням навчального плану" (перебуваючи в цей час у слідчому ізоляторі). Тупикова процедура отримання дозволу на продовження навчання, що передбачає оформлення спеціальної візи на батьківщині, ймовірно, призведе до того, що три роки освіти в луганському ВНЗ так і не будуть зараховані.
 
А тим часом в суді панує літньо-відпускний настрій, засідання призначаються з інтервалом в 1-1,5 місяці, судді нудьгують, «потерпілі» не цікавляться процесом. Літо.
 
САМОЗАХИСТ – НЕ ЗЛОЧИН!
 
Ініціатива«СправедливістьдляОлаолу»
 
Ініціатива “Справедливість для Олаолу”-це об’єднання неурядових організацій та окремих осіб, які занепокоєні кримінальним переслідуванням Олаолу Сунканмі Фемі, що має ознаки сфабрикованого і упередженого. Ініціативу створено для збору і поширення інформації про перебіг його справи, обстоювання права Олаолу на доступ до справедливого правосуддя та відновлення справедливості щодо нього.
 
КонтактиІніціативиСправедливістьдляОлаолу:Tel.:+380508106649(Юлія)(укр.,рос.);+380503348780(Maksym)(Eng.,Ukr.,Rus.).E-mail:[email protected] ;[email protected]


Source URL: http://postup.lg.ua/news/sprava-olaolu-femi-chas-dlya-rishen-materiali-spravi-vivcheni