Заборонений фестиваль дістався до Луганська: "Docudys UA" стартує в регіоні

У понеділок, 18-го листопада, об 11:00 у конференц-залі Луганської обласної універсальної наукової бібліотеки ім. Горького (3 поверх) відбудеться прес-конференція з приводу відкриття у Луганську Мандрівного фестивалю документального кіно про права людини «Docudays UA» та Мандрівної експозиції «Кожен має право знати свої права».
 
 
Кінофестиваль:
 
Урочисте відкриття кінофестивалю проходитиме 18 листопада о 12:30 в актовій-залі Інституту культури та мистецтв ЛНУ ім. Тараса Шевченка.
 
20-го листопада о 18:00фільми з програми кінофестивалю переглядатимуть та обговорюватимуть в рамках англійського кіноклубу, що нещодавно розпочав свою роботу на базі Центру громадянської активності (вул. Тельмана 6).
 
Фільм-відкриття: «Твердиня» (2012, Чехія) - Придністровська Молдавська Республіка. Пропаганда авторитарного насильницького режиму президента Ігоря Смірнова у радянському стилі перетворила більшість жителів республіки на простих робітників, геть не свідомих того, наскільки нестерпна ситуація, в якій вони опинилися. Смірнов керує цією неіснуючою країною вже понад двадцять років. Фільм зосереджено на кількох характерних рисах цього геополітичного провалля між Європейським Союзом та Росією, між минулим і теперішнім, злочинністю і доброчесністю, занепадом і надією на майбутнє. Дія стрічки розгортається під час президентських виборів. Режисери аналізують «неіснуючу державу» та правила життя в ній.
 
Довідка:Мандрівний фестиваль документального кіно про права людини «Docudays UA» проводиться вже десять років поспіль впродовж жовтня, листопада та грудня і традиційно презентує найкращі фільми березневого Міжнародного фестивалю «Docudays UA» в регіонах України. Головна мета Фестивалю - сприяння підвищенню рівня української кінодокументалістики, становленню в Україні відкритого діалогу про моральні проблеми суспільства, права людини, формуванню розуміння людської гідності як найвищої цінності, створенню фундаменту для демократичного майбутнього країни.
 
Виставка:
 
Мандрівна експозиція «Кожен має право знати свої права» зустрічатиме школярів та студентів 18-21-го листопада з 10:00 до 17:00 в приміщенні Луганської обласної універсальної наукової бібліотеки ім. Горького (2 поверх). Екскурсію для гостей експозиції проводитимуть студенти ЛНУ ім. Тараса Шевченка, що пройшли спеціальну підготовку щодо роботи з виставкою.
 
На відкритті експозиції 18-го листопада о 10:40 гіди виставки запропонують глядачам поміркувати над розв’язанням конфліктних ситуацій, використавши методику форум-театру. Цього разу глядачі матимуть можливість стати акторами та розіграти епізод за своїм сценарієм, спробувавши змінити фінал з критичної ситуації та порушення прав людини на хепі-енд.
 
В рамках виставки школярам також розповідатимуть про те, як правильно спілкуватись з міліцією, аби не спровокувати конфлікт: учні дізнаються, чи мають право зупиняти їх на вулиці співробітники правоохоронних органів і за яких умов.
 
Довідка:Мандрівна експозиція «Кожен має право знати свої права» є мобільним навчально-методичним засобом і складається із 25 панелей, які відповідно поділяються на 4 тематичні блоки: «Еволюція прав людини», «Цінності прав людини», «Права дитини» та «Окремі аспекти захисту прав людини». На стендах можна буде знайти трактування певних прав і понять, посилання до європейських та українських законодавчих норм і правових документів, яскраві приклади та ілюстрації порушень прав людини, коментарі дітей, громадських активістів та правозахисників тощо. Експозиція є своєрідним майданчиком і методичним матеріалом для дискусії, навчання та дій, спрямованих на підтримку та захист прав людини. Вона покликана бути інструментом стимулювання активістів місцевих громад у використанні правозахисних механізмів у захисті суспільних інтересів. Протягом року експозиція мандрує регіонами України. З панелями експозиції можна ознайомитись в розділі «Бібліотека» сайту Всеукраїнської освітньої програми «Розуміємо права людини» www.edu.helsinki.org.uaза наступним посиланням: http://edu.helsinki.org.ua/b-bl-oteka/metodichn-mater-ali/peresuvna-ekspozits-ya-kozhen-ma-pravo-znati-svo-prava.

Організаторамицьогорічного фестивалю в Луганськувиступили Правозахисний центр «Поступ»та Молодіжна організація «Стан».
 
Партнери фестивалюта експозиції:
Всеукраїнська освітня програма «Розуміємо права людини»
Луганський національний університет ім. Тараса Шевченко
Інститут культури та мистецтв ЛНУ ім. Тараса Шевченко
Луганська обласна універсальна наукова бібліотека ім. Горького 
Центр аудіовізуальних мистецтв «Луганда»
 
Додаткову інформацію про заходи можна отримати по телефону: +38050 810 66 49
 
Прес-служба Правозахисного центру «Поступ»


Source URL: http://postup.lg.ua/news/zaboroneniy-festival-distavsya-do-luganska-docudys-ua-startuie-v-regioni