Прес-анонс: Пікет на підтримку кримськотатарського народу під Посольством РФ, Київ, 25.09

25 вересня о 12:30 під Посольством Російської Федерації в Києві (проспект Повітрянофлотський, 27) громадські активісти, правозахисники та журналісти проведуть пікет на підтримку кримськотатарського народу.
 
У вересні ситуація з положенням кримських татар суттєво погіршилась: масові обшуки у кримськотатарських активістів та представників релігійних установ, закриття кримськотатарської бібліотеки, обшуки у школах на предмет зберігання «екстремісстської літератури» стали щодденою практикою кримчан.
 
За останній місяць окупанти залишили без приміщення Меджліс. Здійснюється постійний тиск на ЗМІ — звинувачаення на адресу газети Avdet, яка розташована у приміщенні Меджлісу, директора Інформагенції QHА Гаяну Юксель не впустили до Криму, заборонив їй в'їзд, кримськотатарський канал ATR 24 вересня отримав листа із звинуваченням в екстремізмі.
 
Самопроголошений прокурор Криму Наталя Поклонська, як і в 1944 році, обіцяє депортацію тим, хто буде “розпалювати міжнаціональну ворожнечу”, тим самим, за відсутністі системи права погрожує кримським татарам виселенням.
 

 
З початком окупації Автономної Республіки Крим почалася хвиля репресій та дискримінації по відношенню до корінного народу півострову - кримських татар. Вбивство Решата Ахметова, викрадення представників Меджлісу, обшуки ФСБ в будівлях кримських татар та кримськотатарських навчальних закладах, заборона в'їзду на територію Криму лідеру кримськотатарського народу Мустафі Джемілєву та Голові Меджлісу Рефату Чубарову, заборона проведення мирних зібрань за ініціативи кримськотатарського народу. Новоприйнята "конституція" Криму, ст.10 говорить про вільне функціонування російської, української та кримськотатарської мов. Проте, з березня було зафіксовано 2 випадки, коли підлітки розмовляли українською та кримськотатарською по телефону і за це мали фізичні побиття з боку мілітарних російських організацій. Офіційні представники окупаційної "влади" також ігнорують статтю "конституції", "прокурор" Криму Наталя Поклонська не змогла зачитати звернення про заборону в'їзду на територію Криму Голові Меджлісу Рефату Чубарову, на його власне прохання як представника кримськотатарського народу.
 
Факти порушення прав кримськотатарського народу продовжуються. Крим - це частина України. Кримські татари котрі залишились на півострові роблять мужній вчинок, бо зберігають та охороняють культуру, традиції та мову, і в цей момент ми маємо підтримувати і їх, та кожного і не лише на цьому пікеті говорити голосно про порушення прав кримськотатарського народу.
 
Пікет проходитиме без жодної символіки жодної політичної сили, лише плакати, державний прапор України та прапор кримськотатарського народу.
 
Організатори: Кримський правозахисний центр "Дія" та Конгрес наіональних громад України.
 
Контакти: Тетяна Безрук +38 096 7765594, Олександра Дворецька +38 050 0556773 


Source URL: http://postup.lg.ua/actions/pres-anons-piket-na-pidtrimku-krimskotatarskogo-narodu-pid-posolstvom-rf-kiyiv-2509