Держава недостатньо піклується про цивільних осіб, що потрапили в полон на сході України

Згідно даних МВС, на сьогодні в зоні АТО зникло 1270 чоловік. В полоні громадяни часто утримуються місяцями, зазнають катувань та примусу до важкої праці. Ті, кому вдається звільнитись, потребують серйозної медичної та психологічної допомоги, проте часто не мають найнеобхідніших засобів до існування. Як вважають волонтери, цивільні громадни, що були або на даний момент знаходяться в полоні, обділені увагою від держави.
Проблеми, що потребують якнайшвидшого розв’язання силових відомств розслідувати випадки викрадення людей та випадки шахрайства,
Також стоїть питання належної державної підтримки людей, що вийшли з полону, та сімей полонених осіб:
Відсутні соціальні виплати, немає можливості купувати харчування та ліки для членів сімей. Після звільнення з полону у багатьох є проблеми з тим, щоб отримати медичну допомогу і належний огляд, відновити документи і т.д. – говорить Анна Мокроусова, координатор напрямку по роботі з заручниками Громадської ініціативи “Восток – SOS”.
Я просидів у полоні 99 днів, і зараз минуло вже три місяці, як я вийшов з полону, а я навіть документи неможу відновити. Я навіть не маю за що поїхати, за мене забули, – розповідає Сергій Захаров, колишній полонений в зоні АТО.
Викликає питання процедура подачі заяви до СБУ України щодо фактів зникнення та викрадення цивільних осіб на території, що не контролюється українською владою та визначити відповідальних за випадки відмов прийняття таких заяв та неналежного виконання службових обов’язків.
Як і раніше, стоїть питання шахрайства по відношенню до тих, чиї родичі знаходяться в полоні.
- “Ані волонтерські, ані державні установи, ані міжнародні організації ніколи не беруть гроші за звільнення заручників. Тому, якщо будь-кому телефонують, представляючись волонтером або представником МВС і вимагають викуп, це є приводом для подання заяви в міліцію”, – наголошує Анна Мокроусова.
Крім того, на Круглому столі було оголошено про те, що Міністерство оборони досягло домовленності про роботу українських журналістів на території, що підконтрольна терористам ДНР. Про це повідомив радник заступника Міністра оборони Василь Будик. Щодо процедури отримання дозволу на роботу в “ДНР” Будник радить звернутися до виконуючого обов’язки керівника прес-служби Генштабу Владислава Селезньова.

Круглий стіл “Проблема цивільних полонених та затриманих на Сході України” організований Правозахисним центром “Поступ” – засновником Громадської Ініціативи “Восток-SOS”, в рамках проекту «Восток – SOS»: координаційний центр по роботі з заручниками», що фінансується Міжнародним фондом «Відродження».
На заході було також затверджено рекомендації владі щодо вирішення таких проблем у вигляді Резолюції.


Source URL: http://postup.lg.ua/news/derzhava-nedostatno-pikluietsya-pro-civilnih-osib-shcho-potrapili-v-polon-na-shodi-ukrayini