Восток-SOS позивається проти Мінсоцполітики

Благодійний фонд Восток-SOS позивається проти Міністерства соціальної політики через “конфіденційну” угоду між відомством та Ощадбанком про передачу даних переселенців.
 
Перше засідання суду відбулося вчора, на яке представники Міністерства не з’явилися.
 
У коментарі для Центру інформації про права людини юристка Восток-SOS Ольга Аношкіна пояснила, що причиною позову стало неправомірне, на думку фонду, засекречення інформації, яка прямо стосується захисту персональних даних.
 
Раніше Кабінет міністрів ухвалив Постанову №505 про надання адресної допомоги переселенцям. У ній, зокрема, йшлося про те, що переселенці можуть отримати допомогу лише в Ощадбанку. Окремий пункт цієї постанови говорить, що питання взаємодії між Ощадбанком та Мінсоцполітики має регламентувати окрема угода.
 

“Що саме повинна регламентувати ця угода –  ми не знаємо. Але здогадуємося, що питання передачі даних. Бо якщо людина приходить до Ощадбанку, подає свої документи, то потім працівники банку повинні ці документи  передати в Мінсоцполітики. Але вибачте, як це відбувається? Це по-перше. По-друге, Ощадбанк приймає докменти – це персональні дані. Тобто тут є питання безпеки передачі персональних даних”, – наголошує Аношкіна.
 

Вона розповідає, що відправила до Ощадбанку та Мінсоцполітики запит на отримання копії цієї угоди, але у міністерстві їй сказали, що ця угода є конфіденційною.


“Це публічна інформація, бо створена в процесі виконання суб’єктами державної влади своїх повноважень. Ця угода безпосередньо стосується людей та реалізації їхніх прав. Ну, і взагалі – чому це конфіденційна інформація? Що від нас приховують?”, – обурюється представниця фонду.
 

За її словами, Мінсоцполітики неодноразово порушувало право людей на доступ до публічної інформації, не відповідаючи на запит, або відповідаючи неналежним чином.
 

“Ми звернулися до суду, бо це прецедент! Мінсоцполітики вже давно та системно порушує право людей на доступ до публічної інформації”, – пояснює Аношкіна.

Нагадаємо, раніше Ольга Аношкіна пояснювала, що переселенцю не потрібно доводити відсутність житла для отримання адресної допомоги.
Источник: humanrights.org.ua


Source URL: http://postup.lg.ua/news/vostok-sos-pozivaietsya-proti-minsocpolitiki