Відкрите звернення щодо порушення прав людини при перетині лінії розмежування

Командувачу об’єднаних сил,
генерал-лейтенанту
Кравченку Володимиру Анатолійовичу
Копія: Прем’єр-міністру України
Денису Шмигалю
 
ВІДКРИТЕ ЗВЕРНЕННЯ
щодо порушення прав людини при перетині лінії розмежування
у Донецькій та Луганській областях
 
22 липня 2020 р. Кабінет Міністрів України ухвалив Постанову № 641, якою з 1 серпня 2020 р. скасовується необхідність встановлення застосунку “Дій вдома” при перетині КПВВ, а також проходження обов’язкової самоізоляції особам, які виїжджають з тимчасово окупованих територій через КПВВ.
 
Однак незважаючи на норми зазначених актів, 31 липня 2020 р. на офіційній Фейсбук-сторінці Операції об’єднаних сил (ООС) було “уточнено” порядок пропуску осіб та транспортних засобів через лінію розмежування. У цьому повідомленні зазначено, що “громадяни України (крім тих, хто прибуває для участі в ЗНО) будуть пропущені лише за умови згоди на проходження самоізоляції, з використанням єдиного електронного сервісу «Дій вдома», або обсервації”. Окрім наведеного допису на офіційній сторінці ООС у соціальній мережі Фейсбук інших офіційних повідомлень з цього приводу не було. Згідно з моніторинговими даними БФ “Право на захист”, з початку серпня, виконуючи дане розпорядження Командувача ООС, представники Державної прикордонної служби відмовили у праві на в’їзд на підконтрольну Уряду України територію понад 300 громадянам України.
 
При цьому з 1 серпня не вимагається встановлення застосунку “Дій вдома”, а також проходження обов’язкової самоізоляції особам, які виїжджають з тимчасово окупованої території Криму.
 
Ситуація, в якій Командувач ООС “уточнює” нормативно-правові акти Кабінету Міністрів України таким чином, що вони припиняють працювати в окремих частинах, суперечить Конституції та законам України.  Відповідно до статті 117 Конституції України Кабінет Міністрів України в межах своєї компетенції видає постанови і розпорядження, які є обов’язковими до виконання. Статтею 29 Закону України “Про захист населення від інфекційних хвороб” визначаються виключні повноваження Кабінету Міністрів України у встановленні та припиненні карантину, визначенні необхідних заходів та їх виконавців, тимчасові обмеження прав фізичних і юридичних осіб тощо. При цьому, за своєю сутністю самоізоляція/обсервація як явища відносяться до правовідносин у сфері захисту населення від інфекційних хвороб та є протиепідемічними заходами. На даний час це питання регулюється вищезазначеною Постановою КМУ  № 641, якою передбачено, що вимога щодо проходження самоізоляції при виїзді з тимчасово окупованої території може встановлюватися Кабінетом Міністрів України. Ані зазначеною Постановою, ані іншими актами Кабінету Міністрів України на даний час такої вимоги не встановлено. Командувач ООС не наділений повноваженнями на встановлення будь-яких обмежень прав фізичних і юридичних осіб та покладення на них додаткових обов’язків, пов’язаних з профілактичними чи протиепідемічний заходами, оскільки їх встановлення віднесено до виключної компетенції Кабінету Міністрів України, та всупереч Закону, перебирає на себе повноваження Кабінету Міністрів України у встановленні таких заходів. 
 
Крім цього, жодних публічних пояснень, обгрунтування рішення Командувача ООС не було надано ні до, ні після прийнятого рішення. Більш того – навіть саме рішення не було оприлюднено. Інформація про продовження дії обмежень для перетину КПВВ  із запізненням та у недостатньо ефективний спосіб була доведена до осіб, які виїжджають з тимчасово окупованих територій у Донецькій та Луганській областей. В результаті багато хто з них виявився необізнаним із ситуацією, що склалася і дезорієнтованим щодо того чи потрібно чи ні встановлювати застосунок “Дій вдома”. Зважаючи на те, що текст наказу Командувача ООС не було опубліковано для ознайомлення, підстави прийняття такого рішення, а також строк, на який діють такі обмеження залишається невизначеним.
 
Виходячи з наведеного ми, представники організацій, які опікуються питаннями захисту прав постраждалих від конфлікту осіб, закликаємо:
 

  1. Оприлюднити текст наказу Командувача ООС щодо уточнення порядку пропуску осіб та транспортних засобів через лінію розмежування, а також надати обгрунтування підстав такого рішення, умови та строки такого обмеження.
  2. Врегулювати порядок перетину лінії розмежування в Донецькій і Луганській областях, в умовах карантину, без застосування дискримінаційних норм стосовно громадян України, які проживають на тимчасово окупованих територіях.

 
Благодійний фонд “Стабілізейшен Суппорт Сервісез”
Благодійний фонд Восток SOS
Кримська правозахисна група
Центр прав людини ZMINA
Громадська організація “Донбас СОС”
Громадська організація «Громадський холдинг «Група впливу»»
Благодійний фонд “Право на захист”
Правозахисний центр "Поступ"


Source URL: http://postup.lg.ua/news/vidkrite-zvernennya-shchodo-porushennya-prav-lyudini-pri-peretini-liniyi-rozmezhuvannya