ПРОЕКТ РЕЗОЛЮЦІЇ Круглого столу “Проблема цивільних полонених та затриманих на Сході України”

 Ваші пропозиції та зауваження до резолюції ви можете надіслати до 18:00 18 січня 2015 року, після чого резолюція буде доопацьована та надіслана Міністерствам та відомтсвам, що повинні опікуватись питаннями забезпечення прав цивільних полонених, а також народним депутатам України та представникам громадських організацій та міжнародних інституцій.
Адреса для зауважень: [email protected]
15 січня 2015 року
Згідно   даних   МВС,   на   сьогодні   в   зоні   АТО   зникло   1270   чоловік.   Як   вважають  волонтери,  що   займаються   даною   проблемою, таких людей – значно більше,  а   цивільні   громадяни,   що   були   або  досі знаходяться в полоні, обділені увагою від держави.
Проблеми,   що   потребують   якнайшвидшого   розв’язання   ­   це   небажання   силових  відомств   як приймати участь у перемовах по визволенню цивільних полонених так і розслідувати   випадки   викрадення   людей   та   випадки   шахрайства. Нагальним залишається   питання   належної   державної   підтримки   людей,   що   вийшли   з   полону,   та   підтримка сімей  полонених осіб.
Підводячи підсумки круглого столу з представниками влади, міжнародними організаціями та волонтерами ми пропонуємо наступне:
Міністерству охорони здоров’я:

  1. Врегулювати питання по наданню допомоги звільненим з полону цивільним особам, видавши Наказ Міністерства охорони здоров’я про безкоштовне надання обстеження та надання медичної допомоги таким особам на території України.
  2. Створення психологічної служби для надання психологічної допомоги особам, котрі отримали психологічну травму і фізичні каліцтва внаслідок перебування в полоні. Окрім того, надання психологічної допомоги членам їх сімей та рекомендації по спілкуванню з людьми, котрі отримали психологічну травму.

Міністерству соціальної політики:

  1. звернути увагу на: гуманітарну катастрофу в зоні АТО, відсутність матеріального забезпечення сімей, де годувальник сім’ї знаходиться в полоні. Сім’ї українців, які залишилися без годувальників не мають можливості годувати й утримувати свої родини, неповнолітніх дітей, літніх батьків, включаючи осіб з обмеженими можливостями, купувати їм ліки через фінансову блокаду та повну відсутність соціальних виплат і пенсій.
  2. Так само надавати гуманітарну підтримку сім’ям безвісти зниклих громадян на території проведення АТО.

Міністерству Внутрішніх Справ:

  1. Приділити належну увагу заходам щодо усунення ситуацій пов’язаних з вимогами викупів у родичів заручників.
  2. Надати схему звернень до органів МВС і варіанти зворотного зв’язку з родичами по вже відкритим справам.
  3. Спростити схеми відновлення втрачених (знищених бойовиками) документів, скоротити терміни видачі документів та визначити відповідальних.
  4. Пропонуємо створення відповідного відділу (гарячої лінії) для посилення контролю за випадками порушень з боку органів МВС в районах прилеглих до зони проведення АТО.

Службі Безпеки України:

  1. Визначити статус цивільних заручників на державному рівні.
  2. Надати схему звернень до СБУ по цивільних заручникам і варіанти зворотнього зв’язку для комунікації з родичами.
  3. Пропонуємо створення відповідного відділу (гарячої лінії) для посилення контролю за випадками порушень з боку органів СБУ в районах прилеглих до зони проведення АТО.

Міністерству оборони:

  1. Звернути увагу на ситуацію з цивільними особами, зниклими безвісти на українській території.
  2. Визначити відповідальних осіб (орган) для комунікації з родичами імовірно зниклих на території контрольованої українською армією.

Міжнародним огранізаціям:
1.Продувжувати моніторінгові міссії і фіксаціі порушеннь міжнародного законодавства і прав людини  через бойові дії на сході України.
Громадським і волонтєрськім організаціям:
1.Збирати та передавати інформацію ,потреби цівільних громадян у відповідні урядові заклади,допомагати у соціальному та психологічному  супроводі.
2.Наполягати на розслідуваннях злочинів відповідними  силовими структурами.
Ваші пропозиції та зауваження до резолюції ви можете надіслати до 18:00 18 січня 2015 року, після чого резолюція буде доопацьована та надіслана Міністерствам та відомтсвам, що повинні опікуватись питаннями забеспечення прав цивільних полонених, а також народним депутатам України та представникам громадських організацій та міжнародних інституцій.
Адреса для зауважень: [email protected]


Source URL: http://postup.lg.ua/news/proekt-rezolyuciyi-kruglogo-stolu-problema-civilnih-polonenih-ta-zatrimanih-na-shodi-ukrayini