Луганський високопосадовець закликає до терору. Допоможемо притягнути його до відповідальності.

Заступник Голови Луганської обласної державної адміністрації Едуард Лозовський декілька днів тому у власному блозі закликав правоохоронців до насильства по відношенню до активістів Євромайдана. Людина, якій довірено забезпечувати дотримання конституційних прав та свобод громадян, закликав до грубого порушення Конституції та законів України. Фактично, закликав до терору та безсудних страт активістів протестного руху.
 
Ця заява особливо небезпечна, оскільки пролунала з вуст людини, наділеної власними повноваженнями, до думки якої прислуховуються, слова якої нерідко сприймаються як заклик до дії.
 
Едуардом Лозовським вчинено кримінальний злочин. Обов’язок кожної порядної людини подати заяву про злочин до правоохоронних органів і вимагати для справедливого покарання для чиновника, який втратив здоровий глузд.
 
Ми пропонуємо кожному бажаючому відправити на адресу начальника Луганської обласного управління внутрішніх справ заяву про злочин, скоєний Едуардом Лозовським. Завантажити зразок заяви можна за цим посиланням. Введіть у порожні рядки свої дані, додайте до заяви скріншот сторінки, на якій розміщено повідомлення Лозовського. Відправте рекомендованим листом на адресу, вказану у «шапці». 
 
Не дозволимо йому уникнути відповідальності.
 
 
 
Текст заяви про злочин для ознайомлення:
 
Начальнику ГУМВС України у Луганській області
Польскому Євгену Миколайовичу
91000, м. Луганськ, вул. Луначарського, 38
 
___________________________
зареєстрованого за адресою:
___________________________
тел.:
___________________________
 
 
ЗАЯВА (ПОВІДОМЛЕННЯ)
про вчинення кримінального правопорушення
 в порядку ст. 214 КПК України
 
Повідомляю Вам, що 12 січня2014 року перший заступник Голови Луганської обласної державної адміністрації Лозовський Едуард Мойсійович зробив у своєму блозі у соціальній мережі Facebook заяву, в якій він закликає працівників правоохоронних органів у неправовий спосіб фізично розправитись з активістами антиурядових акцій протесту, а саме (далі йде цитування): «Банды залетных гопников захватили центр столицы и только через месяц после нападения штурмовиков наци на Банковой, наконец-то: «Милиция имела право стрелять». А может, надо как Жуков в Одессе в 46-м?» (http://glavcom.ua/news/177760.html) З його заяви прямо витікає те, що він пропонує працівникам міліції вчинити з протестуючими те саме, що зробив Г.К.Жуков у Одесі у 1946 році.  Ми пам’ятаємо, що під час згаданих подій у Одесі підлеглі маршала Жукова чинили терор з метою залякування місцевого населення: у неправовий спосіб, без слідства та суду було страчено декілька сотень цивільних осіб (точна статистика жертв терора невідома).
Таким чином, можна констатувати, що перший заступник Голови Луганської ОДА Лозовський Е.М. виготовив та розповсюдив публічний заклик до розправи з активістами протестних акцій, який загрожує громадському спокою і може стати причиною хвилі насильства. Окремо хочу зазначити, що ця заява пролунала публічно і її джерелом була не пересічна людина, а особа, наділена владними повноваженнями, що бесперечно посилює її небезпеку, і може бути розцінено як деякими працівниками правоохоронних органів, так і певними групами громадян, як прямий заклик або наказ до вчинення протиправних дій. Поширення такої заяви загрожує громадському порядку, може спричинити тривожну обстановку і навіть паніку в населення, особливо тих його прошарків, яким загрожує заподіяння шкоди внаслідок вчинення таких дій.
 
Вважаю, що дії, вчинені Едуардом Лозовським, підпадають під кваліфікацію статті 295 Кримінального Кодексу України.
 
Як активний учасник мирних протестних акцій, я вбачаю що Едуард Лозовський закликає до насильницьких дій беспосередньо по відношенню до мене, моїх знайомих та близьких. 
 
Відповідно до ст. 6, 7, 9, 10 Кримінального процесуального кодексу Україні (надалі – КПК), відповідно до яких кримінальне провадження здійснюється щодо будь-якої особи, без обмежень і привілеїв.
            Згідно до ст. 25 КПК України, прокурор, слідчий  зобов'язані в межах своєї компетенції розпочати досудове розслідування в кожному випадку безпосереднього виявлення ознак кримінального правопорушення або в разі надходження заяви  (повідомлення) про вчинення кримінального правопорушення, а також вжити всіх передбачених законом заходів для встановлення події кримінального правопорушення та особи, що його вчинила.
Також хочу нагадати, що згідно до ст. 2 КПК завданням кримінального провадження,зокрема, є забезпечення швидкого, повного та неупередженого розслідування і судового розгляду з тим, щоб кожний, хто вчинив кримінальне правопорушення, був притягнутий до відповідальності в міру своєї вини, жоден невинуватий не був обвинувачений або засуджений, жодна особа не булла піддана необгрунтованому процесуальному примусу і щоб до кожного учасника кримінального провадження була застосована належна правова процедура.
 
            На підставі вищезазначеного, ст. 214, 60 КПК України,
 
ПРОШУ:
 
1.    Прийняти дану заяву про криінальне правопорушення та внести її в реєстр досудових розслідувань за попередньою правовою кваліфікацією за ст. 295 Кримінального Кодексу України
2.    Надати мені документ, що підтверджує прийняття і реєстрацію заяви в ЄРДР
3.    Невідкладно розпочати досудове розслідування у формі досудового слідства, на підставі вчинення правопорушення, що має ознаки складу злочину, передбаченого ст. 295 Кримінального кодексу України.
4.    Визнати мене, __________________________, потерпілим від кримінального злочину, передбаченого ст. 295  Кримінального кодексу України.
5.    Надати мені пам’ятку про процесуальні права та обов’язки потерпілого.
6.    Надати мені можливість подавати додаткові покази.
7.    Повідомити мене письмово відповідно до встановленого законом порядку та термінів про початок кримінального провадження та завершення досудового розслідування.
 
До заяви додаю роздруківку сторінки блогу Лозовського Е.М. із записом від 12.01.2014 року.
 
Даним підтверджую, що зі статтями 383 “Завідомо неправдиве повідомлення про скоєння злочину”, 384 “Завідомо ложні покази” Кримінального кодексу України, ознайомлений.
“____” січня 2014 року                  __________________           /П.І.Б. /
 
Завантажити зразок заяви у форматі DOC