Свято толерантності в Луганську: «Двері, відчинені для ВСІХ!»

18 листопада, о 10:00
до Міжнародного дня толерантності
у ВПУ № 47 міста Луганська (вул. Учбова, 18 А, зуп. кв. Комарова)
правозахисники проведуть першу регіональну "Живу бібліотеку».

Жива бібліотека - це система, де книги в бібліотеці є людьми з різним соціальним або етнічним походженням, а читачі «книг» - це учні середньої школи або студенти університету. Подія виступає інструментом для початку спілкування між людьми і таким чином створює неформальне середовище, щоб поставити питання і обговорити стереотипи чи упередження учнів.
Концепцію «Жива бібліотека» до застосування в українському контексті було адаптовано Представництвом МОМ в Україні з моделі, запропонованої Датською НВО «Зупини насильство» (Stop the Violence) у 2000 р.

Організатором заходу виступив Правозахисний центр «Поступ»Правозахисний центр «Поступ» та Молодіжна організація «СТАН» за фінансової та методичної підтримки Міжнародної організації з міграції.

Мета проекту: Поширення ідеї міжкультурного діалогу серед учнів та попередження расизму та ксенофобії в їхньому середовищі.

У проведенні заходів візьмуть участь юрист і соціальні працівники ПЦ «Поступ», тренери МО «СТАН» та волонтери загону ЛНУ «Світ». Спеціальний гість з Чернігова - Ганна Палькова, випускник Всеукраїнської освітньої програми «Розуміємо права людини».

«Ми хочемо провести повноцінний двотижневий діалог між студентами училищ та правозахисниками. У рамках нашого проекту передбачені інтерактивні заняття в академічних групах, на яких буде визначатися ставлення учнів до представників інших релігій, національностей і рас. У гостях у студентів побувають грузини й татари, роми і араби, вихідці з Нігерії та Китаю.
Це буде захоплюючий міжкультурний діалог, адже найчастіше, наші студенти зовсім нічого не знають про іншу, не схожою на нашу, культуру.
Варто зазначити, що заходи «Жива бібліотека» вже виявили свою успішність у школах та університетах Західної України під час пілотного проекту Представництва МОМ в Україні» - розповідає координатор проекту Ярослав Мінкін.

«Крім того, в рамках проекту ми плануємо проведення конкурсу на краще тематичне есе «Двері, відчинені для всіх» серед учнів ВПУ № 47. На авторів кращих есе чекають призи від МОМ. Для вже підготовлених студентів ми покажемо фільм Валерія Балаяна «Любіть мене, будь ласка»/ «Любите меня, пожалуйста» (Росія, 2010), який буде наданий регіональним партнером фестивалю «Docudays UA» Правозахисним центром «Поступ». До участі в обговоренні буде запрошений модератор з Луганського обласного дискусійного клубу інтелектуального кіно» - додала асистент проекту Мирослава Статкевич.

Контакти організаторів:
Ярослав Мінкін: 38095349 53 25
Мирослава Статкевич: 38066235 69 63