Українська молодь тепер зможе дати відсіч неправомірним діям міліції

В Україні вдруге стартувала акція «Жовта картка українській міліції». Правозахисникам та громадськім діячам вдалося озброїти знаннями близько 10 000 студентів по всій країні.

Через просвітницькі та інформаційні акції, активісти соціальної мережі Humanrightsactivistsinactionта випускники освітньої програми «Розуміємо права людини» спробували підвищити рівень обізнаності молоді у сфері захисту своїх прав при контакті з міліцією та привернути увагу громадськості та керівництва МВС до проблеми дотримання прав людини працівниками МВС України.

 

У Києві акція розпочалась біля Києво-Могилянської академії, де активісти та студенти розповіли про неправомірні дії правоохоронців, з якими постійно стикається молодь. Під час акції молоді люди перетворювались на міліціянтів та їх потенційних жертв, щоб через імпровізований театр донести до широкого загалу найбільш поширені методи зловживання службовими повноваженнями співробітників МВС.

Далі акція пересувалась вулицями міста. Молодь активно реагувала на дійство та намагалась зрозуміти, що саме потрібно робити для попередження неправомірних дій міліції.

На закінчення акції правозахисники та громадські активісти прийшли до стін МВС України та звернулись до керівництва української міліції з вимогою посилити контроль за діями співробітників у столиці та регіонах та роз’яснити їм базові положення щодо процедури затримання, встановленої чинним українським законодавством.

 

Також акція стартувала в Донецьку, Дніпропетровську, Луганську, Харкові, Львові, Полтаві, Чернівцях, Миколаєві, Рівному, Вінниці, Сімферополі, Тернополі, Одесі, Кіровограді, Севастополі, Ялті, Краматорську, Сарнах та інших містах України. Під час акції містами було розповсюджено 10 000 інформаційних буклетів для молоді про права при затриманні працівниками МВС.

 

По всій країні молодь активно підтримувала акцію, брала участь у відкритих лекціях, театралізованих виставах, перформансах та інших активностях, що мали на меті привернути увагу суспільства до проблеми. Усього в заходах взяли участь більше 1000 студентів з 60 навчальних закладів.

Зі слів організаторів, акція є частиною Всеукраїнської студентської інформаційно-освітньої програми встановлення контролю за діями МВС України. Для більш якісної координації дій активістів уся важлива інформація стосовно проблеми, пов'язаної із незаконними затриманнями, підготовки та проведення акції, була зібрана в бібліотеці Соціальної мережі активістів правозахисного руху зацим посиланням.

 

 

Довідка:

Акція була ініційована активістами мережі випускників Всеукраїнської освітньої програми «Розуміємо права людини» та здійснюється за підтримки Норвезького Гельсінкського Комітету (НГК) в рамках проекту Української Гельсінської спілки з прав людини (УГСПЛ).

Акція «Жовта картка української міліції: друге попередження» - це вже друга спроба активістів вплинути на протиправні дії представників міліції по відношенню до молоді. Попередня всеукраїнська акція проводилась 1 вересня 2010 року й була приурочена до Дня знань. Тоді активістам мережі випускників Всеукраїнської освітньої програми «Розуміємо права людини» вдалося підвищити рівень обізнаності понад 18 000 студентів з 16 великих міст України та розпочати широку громадську дискусію щодо попередження неправомірних дій міліції. У Миколаєві, Севастополі, Чернігові та Харкові у вересні – грудні 2010 пройшли інформаційно-просвітні заходи для студентів ВНЗ. Місцеві ініціативи були активно підтримані адміністраціями навчальних закладів.

 

Фото з акції: http://postup.lg.ua/gallery/zhovta-kartka-ukrayinskiy-miliciyi-druge-poperedzhennya

 

Прес-служба Правозахисного центру «Поступ»