Українські правозахисники об’єднуються за-для активних дій.

На радість можновладців, правозахисне співтовариство в Україні, та й на всьому пострадянському просторі, недостатньо консолідоване. Існуючі Інтернет-ресурси громадських організацій та програм, на жаль, не задовольняють потреб активістів правозахисного руху в їх прагненні отримувати нові знання, обмінюватися інформацією, знаходити партнерів і ресурси для організації та координації повномасштабних проектів, спрямованих на демократизацію суспільства та всебічний захист прав людини. Як правило, ресурси окремих громадських організацій та програм мають досить вузьку тематику і не дають користувачам широких можливостей управління контентом.

Саме тому в багатьох регіонах відчувається гостра нестача актуальної інформації і відсутність координації дій під час проведення всеукраїнських і міжнародних правозахисних кампаній. Багато активістів дізнаються про події напередодні або постфактум, коли їх участь у проектах стає неможливою.
Для поліпшення ситуації, що склалася, правозахисниками в рамках Національної освітньої програми «Розуміємо права людини» було вирішено створити спеціалізовану соціальну мережу «Human Rights Activists in Action». Фінансову підтримку проекту надав Міжнародний фонд «Відродження». Адміністрування ресурсу взяв на себе Правозахисний центр «Поступ». У роботу над створенням сайту активно включилися випускники програми «Розуміємо права людини».
Створюючи правозахисну соціальну мережу, аналогічну «Facebook» і «Вконтакте», розробники оснастили сайт «Human Rights Activists in Action» додатковими тематичними інформаційними сервісами, що значно поліпшують комунікаційні можливості правозахисної мережі.
Тому, вже зараз багато правозахисників активно використовують цей ресурс у своїх цілях. Про те, як координувати дії із захисту прав людини за допомогою сайту «Human Rights Activists in Action», нам розповіла одна з випускниць програми «Розуміємо права людини», організатор кампанії проти введення комендантської години для неповнолітніх у місті Сімферополі Олександра Дворецька.

Дворецька: В умовах того, що проблеми людства давно стали виходити за рамки наших кордонів: міст, областей, держав, з'явилася потреба і в новому способі спілкування, обміну інформацією. Одним з таких інструментів став Інтернет. На даному етапі розвитку демократії в Україні для координації правозахисних проектів виникнення сайту «Human Rights Activists in Action» є надважливим. Тут ми дізнаємося про проекти в інших регіонах, можемо отримати швидку і адекватну інформацію від організаторів акцій, дізнатися про їхні цілі та завдання. Швидка передача інформації сприяє збільшенню можливості координації, проведення акцій солідарності, актуалізації проблематик. На сайті ми дізнаємося про різні школи та семінари, де ми можна підвищити свій професійний рівень, обмінятися досвідом та придбати його, налагодити нові зв'язки, скоординувати свої дії з іншими правозахисними організаціями та соціальними активістами. У подальшому через нові зв'язки і спільні розв’язання проблем ми зможемо говорити про дії, спрямовані на захист прав людини.
Виходячи з особистого досвіду, можу сказати, що саме з сайту «Human Rights Activists in Action» почалася моя зацікавленість у сфері захисту прав людини. За допомогою проектів, які реалізує УГСПЛ, я потрапила на школу «Розуміємо права людини», і вже зараз я і мої товариші проводимо успішну кампанію щодо скасування «комендантської години» в Сімферополі, яка обмежує право вільного пересування. У своїй боротьбі ми керуємося досвідом проведення подібної кампанії в Чернігівській області, дізнавшись про їхню перемогу через статті, розміщені на сайті правозахисної мережі.
Крім того, сайт «Human Rights Activists in Action» дозволяє обмінюватися інформацією з іншими: про проведені акції, про заплановані семінари, заходи. Адже тільки в спільних діях, які будуть охоплювати все більшу і більшу територію, ми зможемо говорити про реальні перемоги, про реальне втілення прав людини в життя.

Питання: Що потрібно для консолідації правозахисного співтовариства в Україну?
Дворецька:
Коли ми говоримо про створення чогось великого, слід подумати над тим, а чи існує мале? Так, мале існує, яке подібно до дитини, яка дуже швидко росте, перетворюється на досить потужну силу. За роки свого існування УГСПЛ об'єднала навколо себе близько 30 правозахисних організацій і безліч громадських активістів. Якщо говорити про те, що потрібно ще для створення консолідованої сили - то крім координації, яка здійснюється шляхом розсилок, сайту, міжособистісних комунікацій не вистачає, кажучи мовою політтехнологів, «нестримного самопіару». Саме інтервенція ідей прав людини та їх захисту в соціальний простір дозволить правозахисникам стати цією «великою силою». Потрібно позначити існування таких структур, які можуть допомогти кожній людині, яка живе на території України (тимчасово або постійно) відчувати себе в безпеці, розуміти, що «влада», не є щось нерухоме, у неї немає «соціальної індульгенції» і вона може помилятися, а за свої права варто боротися в будь-якому випадку.

ПС: поки автор цих рядків закінчував працювати над статтею, по Сімферополю прокотилася нова хвиля обурення. Близько 500 студентів вийшли на мітинг проти введення платних послуг у ВНЗ. Організатором акції знову виступила Олександра Дворецька. Значна кількість студентських активістів, які не бажають терпіти подібного знущання з боку влади та адміністрації ВНЗ, звернулися до Саші з пропозицією підтримати масштабну всеукраїнську кампанію щодо скасування постанови Кабміну       № 796. Можливо, координація дій вже зараз буде відбуватися не тільки по закритих розсилках а й в соціальній мережі «Human Rights Activists in Action».