На нічному засіданні Луганського адміністративного суду заборонили мирну акцію на підтримку жертв ДТП

Сьогодні, 12 квітня, о 12.00 в Луганську відбудеться акція на підтримку постраждалих 6 квітня в ДТП біля ГУМу. Громадські активісти планують зібратися біля будівлі облдержадміністрації (пл. Героїв ВВВ 3) і пройти до обласної прокуратури (вул. Коцюбинського 3). Після закінчення буде проведено збір коштів на допомогу постраждалим.

 

За словами одного з організаторів акції, увечері заявникам подзвонили з окружного адміністративного суду і повідомили, що Луганська міська рада подала позов на заборону проведення заходу. Засідання призначили на 23:00. Підстави для заборони акції по телефону не повідомили.

 

«О 22.20 на мій мобільний надійшов дзвінок з міського номера. Мені сказали, що о 23.00 відбудеться невідкладне засідання суду з приводу проведення акції і необхідно терміново під'їхати. Я відповіла, що я не в місті і не приїду. А через 10 хвилин до будинку під'їхала іномарка темного кольору, після чого в квартиру стали наполегливо дзвонити. Я не відкрила, після чого машина від’їхала», - повідомила Правозахисному центру «Поступ» одна з дівчат, які заявляли акцію.

 

Не залишилась осторонь і міліція. У телефонному режимі представники правоохоронних органів запевнили організаторів, що «все під контролем», що «акцію проводити не треба», після чого стали розпитувати, з якої вони організації, «хто за ними стоїть», «яка політична партія ними керує», як вдалося привернути увагу телекамер та подібне.

 

Вранці організаторам знову зателефонували з міліції, повідомили про те, що за рішенням суду акція була заборонена, і настійно рекомендували передати всім учасникам, щоб ніхто не приходив у призначений час на завлене місце. За  попередньою  інформацією,  підставою для заборони стала велика кількість заявлених учасників, що може заважати робочим будням  жителів міста і співробітників обладміністрації та прокуратури.

 

Правозахисний центр «Поступ» має намір подати ще одне повідомлення про проведення заходу, тому всім, хто раніше планував підтримати жертв ДТП, пропонуємо не відмовлятися від своїх намірів і прийти о 12:00 до будівлі обласноїадміністрації, щоб не дивлячись на всі перешкоди, небайдужігородяни все ж висловили свою позицію.

 

Уся ця історія виглядає досить дивно у світлі недавніх пафосних закликів представників обладміністрації до діалогу громадськості з владою, в результаті чого зникає необхідність у забороні. І ще більш дивно, якщо згадати інформацію від окружного адміністративного суду, що за кілька років у Луганську був тільки один випадок позову на заборону акції, коли було заявлено спалення прапора на вулиці міста. Ці дані були озвучені в ході круглого столу «Свобода мирних зібрань. Європейські принципи й українська практика - погляд з Луганська». У чому ж полягає небезпека для суспільства в цьому мирному пікеті, для нас поки залишається загадкою.

 

Ми сміємо припустити, що такий надзвичайний для Луганська інцидент був навмисне спровокований обладміністрацією з метою пожвавлення ініційованого нею громадського обговорення законопроекту «Про мирні зібрання», яке відбудеться сьогодні ж о 13:00 у сквері Героїв ВВВ (біля фонтану). Інакше як пояснити абсолютно необгрунтовану заборону на проведення мирної акції на підтримку жертв ДТП, подібних якій в Луганську проходять десятки? Ми щиро сподіваємося, що суд і цього разу не піддасться тиску з боку позивачів і об'єктивно оцінить абсурдність подібної безпідставної заборони. А також надіємось, що чутки про те, що батько винуватця ДТП, обличчя в місті явно не останнє, намагається «зам'яти» справу за допомогою чималих сум, не мають відношення до дивної історії із забороною заходу. Показовим, до речі, є і той факт, що водій злощасного автомобіля зараз знаходиться не в СІЗО, як, наприклад, студент з Нігерії, що оборонявся від нападу неонацистів, а відлежується у відділенні неврології.

 

Прес-служба Правозахисного центру «Поступ»

Долучення Розмір
Postanova_pro_rishennya_sudu.doc 70 КБ