Безкарність як гідна винагорода за десятиріччя служби в правоохоронних органах

 

Правозахисний центр «Поступ» звернувся до начальника ГУМВС в Луганській області з вимогою провести ретельну перевірку законності дій патрульного наряду у складі Міхалькова С.О., Діцкого В.О. та Зубейко С.Ю., вжити до порушників дисциплінарних заходів, а також вжити всіх необхідних заходів для попередження у подальшому перевищення службових повноважень особистим складом ОВС у Луганській області.

 

А діло було так. 16 жовтня близько восьмої вечора моніторингова група, здійснюючі громадське спостереження за роботою патрульної служби та лінійної міліції на вокзалах міста в рамках моніторингової кампанії Асоціації УМДПЛ, прогулювалась по привокзальній площі залізничного вокзалу Луганська і не змогла пройти повз бадьору групу з 5 патрульних, які жваво обговорювали між собою та ділились із таксистами, як запрошували когось «пабазаріть», нецензурно лаялись та, тицяючи пальцями на перехожих, зосереджено визначались із жертвою («оцей» чи «отой»?), не соромлячись ані перехожих, ані моніторів, які  спостерігали за правоохоронцями. Веселий робочий вечір міліціянтів зафіксований на відео за цим посиланням: http://goo.gl/Xq9A3. Тож щойно їхня очыкувана «жертва», знайомство з якою, очевидно, розпочалося ще до появи моніторингової групи, з’явилась в полі зору, майор Міхальков Сергій Олександрович, прапорщик Діцкий Віталій Олександрович та сержант Зубейко Сергій Юрійович поспішили затримати громадянина, який знаходився у стані легкого алкогольного сп’яніння, але не порушував громадського порядку та не чинив нічого протизаконного. Зупинивши чолов’ягу, працівники міліції не представилися, не назвали причину зупинки (що передбачено ст. 5 ЗУ «Про міліцію» та п. 141 Статуту Патрульно-постової служби), а одразу наполегливо «запросили» пройти до міліцейського автомобіля (чим порушили вимоги п. 133 Статуту ППС, який передбачає обмежитися усним попередженням навіть у випадках незначних правопорушень, а в разі необхідності складання протоколу - скласти його на місці), після  чого вирішили допомогти чоловіку, підштовхуючи його під руки.

 

Під час спілкування біля автомобіля патрульні дозволяли себе зверхність та іронічні зауваження на адресу зупиненого громадянина, а на спробу моніторів здійснити фото фіксацію порушення, майор Міхальков  незаконно заборонив зйомку, аргументуючи це тим, що вони «втручаються в його особисте життя», (аудіозапис захопливої бесіди моніторів із співробітниками правоохоронних органів: http://goo.gl/RJoz1)та без підстав зупинив учасників моніторингової групи, вимагаючи надати документи для перевірки та встановлення особи. Протягом близько 30 хвилин майор Міхальков під різними надуманими приводами утримував активістів, дозволяючи собі іронічні та образливі зауваження на їхню адресу. Під час спілкування ані майор Міхальков, ані інші працівники наряду не могли обґрунтувати своїх вимог посиланнями на норми законів та підзаконних актів, показуючи вкрай низьку професійну підготовку, апелюючи такими вагомими аргументами типу «яка 5 стаття?» Майор, до речі, упевнений, що усіх перехожих в районі вокзалу слід апріорі підозрювати в тому, що «їх розшукує  Інтерпол».

 

Після від’їзду патрульного наряду відвідувачі кафе, біля якого стався інцидент, повідомили і про інші незаконні дії по відношенню до громадян з боку майора міліції Міхалькова С.О., допущені ним ще до контакту з моніторинговою групою. Зокрема було повідомлено про застосування незаконного насильства, особистого огляду та погроз: «Коли я побачив, що патрульні причепились до чоловіка та стали лазити по його кишенях, я підійшов і зробив міліціянтам зауваження. Тоді вони стали до мене чіплятись, стали вимагати документи, я попросив надати документи у відповідь. Тоді вони почали «крутити» мені руку. Я став питати, на якій підставі вони мені «крутять» руки, на що мені сказали: «А може Ви в розшуку» - розповіли чоловіки, що відпочивали у кав’ярні на привокзальній площі. За цим посиланням доступний аудіозапис свідчень: http://goo.gl/0JZ3Q

 

Таким був вечір перед професійним святом майора Міхалькова – 30-річчям почесної праці в правоохоронних органах. Управління громадської безпеки в Луганській області втім підготувало гідний подарунок за віддану службу порушникові – судячи з  відписки, яку надіслали активістам у відповідь на їхню скаргу на незаконні дії  міліціянтів, можна  припустити, що винні не були покарані. Зокрема у відповіді говориться, що в ході перевірки встановлені (якісь?) порушення з боку «окремих» працівників, відповідно до чого до не вказаних співробітників було вжито «відповідні заходи дисциплінарного впливу». Про які заходи йдеться та відносно кого вони були застосовані, з листа зрозуміти неможливо, а копію матеріалів перевірки, про що активісти просили у своїй скарзі, надано не було. Та й перевірка сама пройшла без додаткових питань та уточнень – правоохоронці вирішили не турбувати зайвий раз заявників і «розібратися» без їхньої допомоги. Тож  абстрактні розмови продовжуються, а ми у свою чергу маємо сподівання, що надалі діалог з керівництвом правоохоронних органів стане більш змістовним і завершиться фактичною інформацією про покарання порушників, замість формальних відписок, а матеріали перевірки зрештою будуть надані для ознайомлення заявникам. З текстом відповіді  можна ознайомитись за цим посиланням: http://bit.ly/TqCGWZ

 

Прес-служба Правозахисного центру «Поступ»