Громадські активісти вимагають від прокуратури звільнити несправедливо обвинуваченого студента

«Самозахист – не злочин!» - з такими гаслами громадські активісти у Луганську, Києві та Сімферополі вимагали від прокуратури проведення повторного прозорого й ретельного розслідування кримінальної справи  відносно студента з Нігерії Олаолу Сункамі Фемі, який наважився захищати своє життя та життя свого товариша від нападників-расистів.

 

У Луганську молодь принесла прокурору області великий плакат, на якому містилось звернення із вимогою розібратися в ситуації, що склалася, поновити права Олаолу Фемі та покарати усіх посадових осіб, причетних до процесуальних порушень. Активісти таким чином висловили сподівання, що нарешті на їхню думку звернуть увагу. Але першою звернула увагу на подібну форму висловлення громадської позиції міліція – плакат із заявою та підписами, причеплений до стіни прокуратури, міліціянти зірвали, зім’яли та кинули у смітник. Цим вчинком, власне, правоохоронці висловили загальне ставлення представників держави до громадської думки. Керівник управління підтримки держобвинувачення прокуратури луганської області Сабір Абашидзе пояснив офіційну позицію: доказів нападу з расистських мотивів з боку потерпілих і процесуальних порушень з боку міліції не виявлено.

 

У Києві місцем збору небайдужих стала будівля Генеральної прокуратури України. Раніше повідомляли, що Генпрокурор разом із Омбудсменом взяли справу Олаолу під особистий контроль - але це нічого не змінило. Тож близько тридцяти активістів та активісток розгорнули перед входом до ГПУ транспарант двома мовами, вимагаючи справедливості для ув’язненого. Пікетування супроводжували виступи учасників акції з різних ініціатив, включно з представником нігерійської громади Києва. Було зачитане звернення до Генерального прокурора, у якому протестувальники та протестувальниці вимагали прозорого розслідування обставин того, що сталося із Олаолу Сунканмі Фемі; звільнення його з-під варти до неупередженого рішення суду; та притягнення до відповідальності тих, хто вчинив порушення на етапі слідства у справі. Звернення було прийняте представницею відділу із прийому звернень громадян, яка пообіцяла, що заявникам нададуть відповідь у стислий термін. Протест висвітлювали журналісти.

 

У Сімферополі близько 50 студентів зібрались під стінами кримського медичного університету,  щоб підтримати нігерійського студента. Вони розгорнули банер із закликом підтримати Олаолу Фемі, та наголосили на тому, що студенти інших регіонів також слідкують за перебігом справи і не можуть залишатись байдужими. Кримські студенти зібрали вже 100 підписів під зверненням на ім’я Генерального прокурора України Вітора Пшонки з вимогою проведення повторного ретельного досудового слідства.

 

Одразу по закінченні акції луганські активісти рушили на судове засідання у справі Олаолу. На суді були присутні представники консульства Нігерії та нігерійської діаспори в Україні. Близько 30 осіб змогли розміститися у залі, приблизно стільки бажаючих - журналістів та небайдужих громадян - лишилось за дверима. Незважаючи на те, що Фемі вже 10 місяців перебуває у СІЗО, відбулося лише  друге засідання колегії суддів. Одна з основних причин повільного перебігу справи – ненадання своєчасно професійного перекладача з англійської, що унеможливлює розгляд матеріалів справи. Та й той перекладач, якого зрештою знайшла прокуратура, в черговий раз вразив усіх присутніх  низьким професійним рівнем. Переклад був не лише неграмотний, а й не завжди змістовно відповідав оригіналу, підсудний не одразу міг зрозуміти, про що йдеться. Був зачитаний обвинувачувальний висновок. Олаолу відзначив, що англомовна версія, яка надавалась йому для ознайомлення ще до засідання, дуже складна для сприйняття, містить багато грубих граматичних та змістовних помилок. До допиту підсудного цього разу так і не перейшли, оскільки перекладачка пішла, посилаючись на необхідність терміново відвідати лікарню. Усі четверо потерпілих цього разу здавались розгубленими, без жодних пояснень відмовлялись спілкуватись із пресою, намагались ховати обличчя від камер, відповідали грубо та агресивно, від коментарів утримались.

 

Наступне судове засідання відбудеться 12 вересня о 14:30.

 

Нагадаємо, що Олаолу Фемі було висунуто звинувачення за статтями 115 ч.2 і 296 ч.4 Кримінального Кодексу України - замах на умисне вбивство з хуліганських мотивів. За версією слідства, він усвідомлено, «з мотивів явної неповаги до суспільства» скоїв напад із заздалегідь підготовленим знаряддям злочину - розбитою скляною пляшкою. Інших, більш зрозумілих або пояснюваних мотивів нічного нападу одного нігерійського студента на компанію місцевих молодих людей обвинувачення висунути не змогло. Незважаючи на те, що травми, нанесені нападникам, визнані «легкими тілесними ушкодженнями» і те, що їх характер не може свідчити про напад, звинувачення кваліфікує дії Фемі як «завершений» замах на вбивство, у зв'язку з чим йому загрожує довічне тюремне ув'язнення.

 

Як згадує Фемі та його друг Еніола Судаді, у ніч на 5 листопада 2011 року в під'їзді багатоквартирного будинку, де орендував квартиру інший нігерійський студент, на них з расистських мотивів напали шестеро молодих людей. Нападники, перебуваючи у стані алкогольного сп'яніння, спочатку ображали нігерійців, а потім збили з ніг і почали бити. Еніола не зміг піднявся з землі, а Фемі, захищаючись, завдав нападникам ударів шийкою розбитої скляної пляшки. В результаті цього троє нападників - Віталій Гаман, Дмитро Леменчук і Артем Лобода - отримали різані рани рук, шиї та голови, а знайома нападників Ірина Пашкова, яка брала участь в інциденті, отримала забої обличчя і голови. Наступного дня Олаолу Фемі був затриманий, і за рішенням суду вміщений під варту до луганського слідчого ізолятору, де перебуває й донині.

 

На думку правозахисників, слідчими органами в процесі розслідування було допущено низку грубих порушень. При тому, що Олаолу Фемі не володіє українською та російською мовами, слідчі дії велися за відсутності кваліфікованого перекладача. У процесі досудового слідства Фемі не отримував процесуальних документів по даній справі, перекладених доступною для нього мовою. З перекладеними на англійську матеріалами обвинувачення він зміг ознайомитися лише після їх передачі до суду.

 

Представники громадських організацій та захисники Олаолу Фемі звертають увагу на упереджене ставлення органів слідства до підозрюваного та чисельні порушення його прав і процесуальних гарантій:  ненадання кваліфікованого перекладача під час слідчих дій та знайомства з матеріалами слідства, приховування та ігнорування доказів, неврахування свідчень на користь Олаолу Фемі, тощо. Також є підстави припускати, що має місце змова родичів нападників із представниками органів слідства та навмисне викривлення матеріалів справи.

 

Обурені свавіллям міліції та прокуратури, громадські активісти обіцяють і далі пильно спостерігати за тим, як розвиватиметься ситуація, привертати увагу ЗМІ, уряду, міжнародної спільноти, проводити акції, аби відновити справедливість і домогтися звільнення з-під варти справжнього постраждалого та покарання злочинців.

 

Фото з акції: http://postup.lg.ua/gallery/samozahist-ne-zlochin-akciya-na-pidtrimku-o…

 

САМОЗАХИСТ - НЕ ЗЛОЧИН

 

 

Ініціатива «Справедливість для Олаолу»

 

 

Ініціатива “Справедливість для Олаолу” - це об’єднання неурядових організацій та окремих осіб, які занепокоєні кримінальним переслідуванням Олаолу Сунканмі Фемі, що має ознаки сфабрикованого і упередженого. Ініціативу створено для збору і поширення інформації про перебіг його справи, обстоювання права Олаолу на доступ до справедливого правосуддя та відновлення справедливості щодо нього.

 

Контакти Ініціативи “Справедливість для Олаолу”:Tel.: +380 50 8106649 (Юлія) (укр., рос.); +380 50 3348780 (Maksym) (Eng., Ukr., Rus.). E-mail: [email protected]; [email protected]