Кому заважає благодійність?

 

В Алчевську ДСБЕЗ хоче розправитися з дитячою громадською організацією Театром естради «КЛАС».

Державна служба боротьби з економічною злочинністю (ДСБЕЗ) посилено перевіряє громадську організацію «КЛАС» (м. Алчевськ), що займається благодійністю і є постійним організатором літніх таборів для дітей-інвалідів та поїздок дітей-сиріт на море.

Очевидно алчевську ДСБЕЗ зацікавила співпраця Театру естради з Антикризовою програмою МФ «Відродження», яка здійснювалафінансову підтримку малозабезпеченим верствам населення. Адміністрація «КЛАСу» не виключає варіанту, що завзятих міліціонерів також хвилює участь Театру естради в «Дитячій правозахисній мережі Донбасу», де «КЛАС» працював над проблемою списання заборгованостей за комунальні послуги по житлу, закріпленому за дітьми-сиротами та дітьми, позбавленими батьківської опіки, здійснював супровід дітей до державних структур для вирішення проблем.

Крім благодійної діяльності, Театр естради «КЛАС» займався представництвом інтересів дітей-інвалідів та дітей-сиріт у суді, та їх соціальною адаптацією.
Вже опитані практично всі працівники Театру естради «КЛАС», які брали участь у проведенні благодійних акцій та організації літніх таборів.

Директор дитячої громадської організації «Театр естради «КЛАС» С. Зуєв коментує ситуацію таким чином:

 

«Ми досить давно працюємо з дітьми-інвалідами, дітьми-сиротами Алчевська. Організовуємо дитячі табори та допомагаємо дітям знайти місце в сучасному світі. Саме тому нам здається, що дії міліції ініційовані кимось зверху.

Все, що хочеш, можна засудити, і все, що хочеш, можна виправдати, проте я не виключаю варіант, що перевірки ВБЕЗ і прокуратури проводяться з метою залякування організацій, що займаються правозахисною діяльністю.

Здавалося б, ДСБЕЗ повинні займатися зовсім іншими речами, наприклад, запобігати розкраданню державних коштів, а не відслідковувати збір і витрати благодійної допомоги. Має бути соромно, що у держави не лишається коштів на забезпечення соціальних гарантій своїх дітей, а ми (громадські організації) просимо їх у міжнародних донорів.

До цих пір ні ДСБЕЗ, ні прокуратура не пояснили нам причини настільки ретельної перевірки нашої благодійної організації. Проте я майже впевнений, що своїми діями ми просто перейшли комусь дорогу ... »
 

Хронологія подій:
 

Конфлікт почався із запиту від начальника Алчевського відділення МВ УМВС України в Луганській області Федотова А. Л. (Виконавець Чурилов С. І., працівник відділу з боротьби з економічними злочинами) від 25 лютого 2011 року. У запиті УМВС вимагало документи, що стосуються працівників організації, соціальних проектів, у яких організація брала участь (у тому числі й Дитяча правозахисна мережа Донбасу), документи, що підтверджують отримання коштів і спрямування видатків.
 

 

2 березня 2011

За ініціативою Зуєва С. В. пройшла зустріч з виконавцем листа, Чуриловим С. І. У результаті бесіди було встановлено, що перевірка проводитиметься у зв’язку з постійними скаргами в усній формі якоїсь жінки похилого віку начальнику МВ УМВС про економічні злочини, скоєні Зуєвим С. В., який є керівником дитячої громадської організації

Театр естради «КЛАС». Прізвище жінки Чурилов С. І. назвати відмовився.
 

3 березня 2011

На неправомірний запит начальника Алчевського відділення МВ УМВС України в Луганській області «КЛАС» підготував відповідь з проханням роз'яснити, що є причиною перевірки, відповідь на яке (станом на 10.05.2011) так і не було отримано.
 

5 квітня 2011

Було отримано запит прокурора про надання інформації з тими ж вимогами, що і від МВ УМВС.
 

 

8 квітня 2011

До прокуратури була надіслана інформацію про діяльність громадської організації, згідно з прокурорською вимогою з додатком ксерокопій запитуваних документів. У листі «КЛАС» попросив дати правову оцінку діям Алчевського МВ УМВС.

З цього ж самого часу Чурилов С. І. і Сафонов С. В. проводять особисті зустрічі з усіма учасниками проектів, включаючи волонтерів.

Особливо ретельно міліціонери спілкуються з працівниками Дитячої правозахисної мережі Донбасу, наметового табору для соціальних сиріт (МФ «Відродження» 2009 рік), пришкільного табору для дітей інвалідів (МФ «Відродження», 2009рік).
 

21 квітня 2011

Була отримана відповідь з прокуратури, де вказувалося, що перевірка проводиться відповідно до ст. 19 ЗУ «Про прокуратуру» і додатково, що вимога прямувало тільки про надання інформації.
Оцінку дій Алчевського МВ УМВС (станом на 10.05.2011) не отримано.

 

 

 

 

 

Прес-служба Правозахисного центру «Поступ»