Конкурс на участь у освітньому Курсі «Зміцнення громадянської активності кримського суспільства»

Кримський правозахисний центр «Дія» спільно з чеською організацією «Людина в біді» у партнерстві зі Всеукраїнською освітньою програмою «Розуміємо права людини» та Соціальної мережею активістів-правозахисників за підтримки Міністерства закордонних справ Республіки Чехія оголошують конкурс на участь в довгостроковому проекті «Зміцнення громадянської активності кримського суспільства».

 

Метою проекту є підвищення потенціалу правозахисних організацій у Криму та зміцнення їх співробітництва, створення ефективно працюючих місцевих громадських приймалень для допомоги жертвам порушень, обмін досвідом між організаціями та інформування громадян.

Ми запрошуємо до участі активістів громадських організацій та юристів Криму, мотивованих діяти на захист прав людини та громадських інтересів.

В рамках проекту планується проведення освітнього Курсу, який проходитиме з березня по травень 2012 року і складатиметься з 4 семінарів, присвячених тематиці підтримки і захисту прав людини. В ході Курсу учасники дізнаються про права людини та громадянські права, механізми їх захисту, планування ефективних дій на захист суспільних інтересів, придбають корисні навички у роботі з органами влади, ЗМІ та новими медіа.

Однією з ключових завдань проекту є створення на території АРК мережі громадських приймалень, які надають допомогу жертвам порушень прав людини і громадянських прав. Тому однією з головних складових освітнього Курсу стане тема організації роботи громадських приймалень, і претенденти на участь в освітньому Курсі мають бути мотивовані надалі брати участь у роботі приймалень.

Основні питання, на які відповідає Освітній курс:
• Що таке права людини і громадянські права;
• Національні та міжнародні механізми захисту прав людини;
• Правова держава і система права в Україні;
• Види дій на захист прав людини і громадянських прав;
• Принципи роботи громадських приймалень та їх роль у захисті прав людини;
• Просвітницькі заходи на захист прав людини і громадянських прав;
• Робота зі ЗМІ та новими медіа;
• Робота з органами влади.

Навчальний курс буде тривати 4 місяці і складатиметься з наступних етапів:
• Перший триденний Семінар (2-4 березня 2012 р., Сімферополь);
• Дистанційна сесія (до кінця березня 2012 р.);
• Другий дводенний Семінар (середина квітня 2012 р., Сімферополь)
• Дистанційна сесія;
• Одноденна зустріч учасників Курсу (початок травня 2012 р., Сімферополь);
• Дводенний Семінар (кінець травня 2012 р., Сімферополь);
• Навчальний візит до Чехії (початок липня 2012 р., Прага, Чехія)
Найбільш активних учасників Курсу чекає навчальний візит до Чехії, під час якого вони зможуть познайомитися з досвідом чеських правозахисників.

Перший Семінар відбудеться 2-4 березня 2012 року в м. Сімферополі.

По закінченню освітнього курсу випускники будуть спільно працювати над створенням мережі з 4 правозахисних приймалень у Криму, реалізовувати ініціативи та кампанії на захист прав людини, створювати можливість надання допомоги жертвам порушень протягом 2012 року.

Для участі у Курсі будуть відібрані 12 претендентів, які відповідають наступним критеріям:
• досвід дій у сфері підтримки та захисту прав людини в АР Крим;
• досвід співпраці з недержавними організаціями;
• готовність працювати в команді з іншими учасниками Курсу;
• готовність відвідувати усі заняття протягом Курсу і виконати завдання дистанційних сесій;
• готовність брати активну участь у створенні і подальшій роботі громадської приймальні у своєму місті.

Організатори забезпечують проживання та харчування учасників освітнього Курсу, витрати на проїзд до місця проведення сесій Курсу і назад (за наявності проїзних документів й у межах вартості проїзду рейсовим автобусом). Кількість учасників Курсу може бути збільшена при готовності претендентів взяти на себе частину організаційних витрат - якщо ви готові самостійно оплатити витрати, пов’язані з вашою участю у заняттях Курсу, просимо вказати це в поле «Додаткова інформація» реєстраційної анкети.

Формування групи учасників відбуватиметься за результатами конкурсного відбору.

Для участі в конкурсі необхідно:

Крок перший: Зареєструвати свою кандидатуру на участь в освітньому Курсі, заповнивши реєстраційну анкету он-лайн за адресою: http://edu.helsinki.org.ua/zajavka/

Крок другий: Підготувати есе на тему «Проблематика прав людини, типові проблеми і основні тенденції в АР Крим. Роль цивільних приймалень у захисті прав людини і громадянських прав »і розмістити його у власному блозі, зареєструвавшись на Мережі активістів-правозахисників hr-activists.net(посилання на есе необхідно розмістити в полі «Додаткове завдання »реєстраційної анкети).

Ваша кандидатура вважається зареєстрованою на участь у конкурсі, а есе прийнятим до участі в конкурсі, якщо ви отримали про це повідомлення від організаторів.

Контактна особа:  Олександра Дворецька (координатор проекту в АР Крим):             +38 050 0556773      , [email protected]

Просимо звернути увагу, що конкурсні документи повинні надійти не пізніше 17.00, 20 лютого 2012 року. Заявки, отримані пізніше зазначеного терміну, розглянуті не будуть. Учасники конкурсу будуть повідомлені про його результати до 25 лютого 2012 року.