Мандрівна виставка «Кожен має право знати свої права» вже їде до Луганська

 

Мандрівна експозиція «Кожен має право знати свої права» вже прямує із Сімферополя на Схід України, щоб занурити луганських школярів і студентів у світ прав людини. Виставка вже відвідала Чернігів, Кіровоград, Львів, Херсон та Сімферополь, тож Луганськ стане шостим містом у цьому просвітницькому марафоні. Виставка гостюватиме в регіоні з 3-го по 10-те листопада, після чого помандрує далі – до Полтави. Гостинно зустріне виставку в своїх стінах Луганська обласна універсальна наукова бібліотека ім. М. Горького. Експозиція буде доступна для перегляду щодня (крім п’ятниці – 9 листопада) з 10:00 до17:00.

 

Експозиція складається з більш ніж 20 інформаційних стендів, які відповідно поділяються на 4 тематичні блоки: «Еволюція прав людини», «Цінності прав людини», «Права дитини» та «Окремі аспекти захисту прав людини». На стендах можна буде знайти трактування певних прав і  понять, посилання до європейських та українських законодавчих норм і правових документів, яскраві приклади та ілюстрації порушень прав людини, коментарі дітей, громадських активістів та правозахисників тощо. Екскурсію для гостей виставки проводитимуть самі школярі – старшокласники Фабричнинської загальноосвітньої школи, які пройдуть попередню підготовку для роботи зі своїми однолітками.

 

В рамках виставки школярам також розповідатимуть про те, як правильно спілкуватись з міліцією, аби не спровокувати конфлікт: учні дізнаються, чи мають право зупиняти їх на вулиці співробітники правоохоронних органів і за яких умов. Також молодь матиме можливість переглянути відеолекції та кіно на правозахисну тематику – від кількахвилинних просвітницьких роликів до повнометражних документальних і художніх фільмів.

 

Ще одна актуальна тема, яку діти обговорюватимуть під час заходів, – мультикультуралізм регіону. За методикою «Жива бібліотека» міжкультурний діалог відбудеться між луганськими учнями та іноземцями, які вже певний час проживають у місті. Представники африканського континенту, США, Пакистану, Дагестану, Арменії та інших країн розкажуть про свою батьківщину, про свою культуру, релігію та особливості життя в Україні. Мультикультурна зустріч проходитиме під час урочистого відкриття виставки 5 листопада о 12:00.

 

На закриття ж виставки 10-го листопада об 11:00 школярі та студенти матимуть змогу зустрітися з українським поетом і прозаїком Сергієм Жаданом, який розповість про важке життя без знеболювального невиліковно хворих людей в Україні.

 

Записатися на екскурсію виставкою, а також дізнатись додаткову інформацію щодо роботи виставки в Луганську можна за телефоном: 050 810 66 49 (Юлія Красільникова, регіональний координатор мандрівної експозиції).

 

Довідка:

Мандрівна експозиція «Кожен має право знати свої права» є мобільним навчально-методичним засобом і пропонується для використання в якості додаткового наочного методичного матеріалу в системі офіційної освіти, для освітніх, просвітницьких та інформаційних заходів і акцій недержавних організацій. Експозиція є своєрідним майданчиком для дискусії, навчання та дій спрямованих на підтримку та захист прав людини.

 

Перша презентація експозиції відбулась 9 червня, в Києві – в «Європейському містечку». У вересні – листопаді 2012 року відбувається перший пілотний тур роботи експозиції в 7-х областях України. На даний час готується методичний посібник для вчителів та викладачів щодо роботи з експозицією в навчальних цілях.З панелями експозиції можна ознайомитись в розділі «Бібліотека» сайту www.edu.helsinki.org.uaза наступним посиланням: http://edu.helsinki.org.ua/b-bl-oteka/metodichn-mater-ali/peresuvna-ekspozits-ya-kozhen-ma-pravo-znati-svo-prava. Виготовлення експозиції та її перший пілотний тур здійснюються в рамках проектів Всеукраїнської освітньої програми «Розуміємо права люини», громадської організації М’АРТ, Української Гельсінської спілки з прав людини за підтримки Міжнародного фонду «Відродження» та Норвезького Гельсінського Комітету. У регіоні проведення виставки координує Правозахисний центр «Поступ».

 

 

Прес-служба Правозахисного центру «Поступ»