Один день з життя громадського активіста або Як вижити без додаткової години на добу

 

З чого починається день людини, яка живе в ритмі сьогодення? Приготувати сніданок чи увімкнути комп’ютер – що зазвичай вона робить першим? Життя вирує і ми не хочемо лишитись на узбіччі, боїмося втратити темп, бо не упевнені, що потім зможемо наздогнати. Поки завантажується операційна система та запускається браузер, ми підсвідомо плануємо подальші дії, визначаємо сайти, які треба відвідати спочатку. А найважливіші ресурси завжди можна знайти у відкритих вкладках.

 

Перш за все – електронна пошта. Купа інформаційних дайджестів з важливих сайтів. Переглядаємо назви – шукаємо те, що варте уваги. Безліч тематичних розсилок, про які неможливо дізнатися випадково, оскільки вони не орієнтовані на розширення аудиторії небайдужих, а мають на меті спілкування між людьми, які вже «в темі». Зазвичай це досить вузьке коло досвідчених осіб, які займаються вирішенням спільної проблеми та, як правило, досить добре знають одне одного. Тож якщо ти не товаришуєш з одним з «обраних», то в тебе не так вже й багато шансів дізнатись про існування цього інформаційного ресурсу, а ще менше шансів стати частиною спільноти.

 

Потім – соціальні мережі. Перевірити приватні повідомлення та вихопити шматок оновлень друзів, лише найсвіжіше. Те, що було актуальним 2-3 години тому, - поглинула довжелезна стрічка новин. Висмикнути кілька порцій останньої інформації, щоб поживити мозок (чи найкориснішою стравою? зазвичай – фастфуд).

 

Далі – тематичні сайти. Де сьогодні ховаються «гарячі новини»? Яка тема стала актуальною цього ранку? Маєш багато вільного часу для цього? Навряд. «Найважливіше – це зрозуміти, що весь час належить тобі. І залежить від тебе. А отже ти можеш устигнути зробити все, що тобі потрібно»,- радить Сергій Жадан.

 

Як же не загубитись у нестримній течії інформації та за помірний час знайти щось важливе саме для тебе? На жаль, спільнота громадських активістів недостатньо консолідована. Наявні інтернет-ресурси організацій та програм не задовольняють потреби активістів правозахисного руху з отримання та обміну інформацією,  пошуку партнерів з метою організації та координації проектів, кампаній громадського впливу тощо. Як правило, ресурси окремих громадських організацій або програм мають достатньо вузьку тематику та не надають користувачам широких можливостей управління контентом. Все це зумовило потребу створення універсальної платформи, яка б містила у собі не лише інформаційну функцію, а й надавала учасникам можливість об’єднуватись, ділитись досвідом, отримувати кваліфіковані поради та шукати однодумців не серед мільйонів байдужих, а серед тих, хто визначився з життєвою позицією та свідомо обрав «своє місце» у безкрайньому просторі Інтернету.

 

Саме цим і займаються зараз випускники Всеукраїнської освітньої програми «Розуміємо права людини» - удосконаленням багатофункціональної, інформаційної Соціальної мережі для активістів правозахисного руху «HUMAN RIGHTS ACTIVISTS IN ACTION» та зосередженням уваги громади на одному ресурсі, де можна не лише знайти та залишити інформацію, а також отримати консультацію у висококваліфікованих експертів та досвідчених правозахисників, поділитися переживаннями і міркуваннями у блозі та посперечатись на форумі. Там користувачі можуть одночасно читати чужі та ділитись своїми новинами, отримувати найсвіжішу інформацію про нові правозахисні конкурси та освітні заходи, поширювати інформацію про події, які відбудуться у вашому регіоні, і знаходити однодумців. Адже це набагато зручніше, ніж 5-10 вкладок, відкритих одночасно. А поки зайвих 24 (чи принаймні 2-3) години на добу ще не винайшли, то ми маємо відчувати відповідальність за дарма згаяний час і енергію та використовувати ресурси власного тіла та духу раціонально та з максимальною користю для суспільства.

 

Для довідки:
Правозахисна соціальна мережа «Human Rights Activists in Action» була створена в рамках Всеукраїнської освітньої програми «Розуміємо права людини» в 2010 році. Фінансову підтримку проекту надав Міжнародний фонд «Відродження». Адміністрування ресурсу взяв на себе Правозахисний центр «Поступ».

 

 

 

Прес-служба Правозахисного центру «Поступ»