Правозахисники вимагають відкликати з посади Посла України в Білорусі Віктора Тіхонова за зневагу до основних прав людини

 

Звернення правозахисників до українського уряду з вимогою відкликати з посади Посла України в Білорусі Віктора Тихонова за його коментарі, негідні посади дипломата. Зокрема, пан Посол відверто зневажливо висловлювався про цінності політичного плюралізму, свободи вираження думок та свободи мирних зборів, що лежать в основі кожного демократичного суспільства.

 

Президенту України
п. ЯНУКОВИЧУ В.Ф.

Міністру закордонних справ України
п. ГРИЩЕНКО К.І.

Шановний Вікторе Федоровичу !
Шановний Костянтине Івановичу!

Ми, що нижче підписалися, глибоко занепокоєні заявами Посла України в Республіці Білорусь, Віктора Миколайовича Тихонова, зроблені ним 10 жовтня 2011 року під час виступу в ефірі програми «Картина світу» на телеканалі «РТР-Білорусь».

Звертаємо Вашу увагу, що у своєму виступі Віктор Тихонов дозволив собі коментарі, негідні посади дипломата. Зокрема, пан Посол відверто зневажливо висловлювався про цінності політичного плюралізму, свободи вираження думок та свободи мирних зборів, що лежать в основі кожного демократичного суспільства.

На тлі офіційного та різкого засудження європейськими структурами дій білоруських властей, які нехтують своїми зобов’язаннями в сфері прав людини, заяви пана Посла виглядають цинічно і йдуть в розріз із задекларованим українським урядом курсом на інтеграцію в європейські структури та повазі до демократичних прав та свобод людини.

Ми вимагаємо пояснити: чи були заяви пана Тихонова вираженням офіційної позиції українського уряду, чи відображали тільки його особисту позицію. Якщо має місце другий випадок, просимо надати інформацію про застосовані до пана посла дисциплінарні санкції.

Зауважуємо, що Віктор Тихонов є особою, наділеною офіційним статусом представляти інтереси всього українського народу, і попри це дозволяє собі виголошення публічних заяв, що вочевидь підривають міжнародний авторитет України.

З огляду на вищевикладене, просимо розглянути питання відкликання пана Тихонова з посади Посла.

Окремо наголошуємо, що статус України в міжнародному співтоваристві як країни-члена ООН та ОБСЄ, а також поточне головування України в Раді Європи і обрані нею пріоритети – права людини та верховенство права, а також майбутнє в 2013 році головування в ОБСЄ, вимагає від неї формулювання чіткої та недвозначної позиції стосовно питань порушення прав людини в Білорусі.

 

Джерело http://edu.helsinki.org.ua/index.php?id=1318421992