П'ять днів, які змінять українську журналістику

 

У Чернігові пройшов другий семінар освітнього Курсу "Роль журналістики у підтримці та захисті прав людини-2012". Тринадцять медійників з різних регіонів України поглиблювали знання стандартів прав людини та вчилися діяти на захист суспільних інтересів - проводити журналістські розслідування та адвокаційні кампанії.

Семінар розпочався дводенним тренінгом координатора бюро журналістських розслідувань «Свідомо» Єгора Соболєва. За цей час три групи журналістів встигли розслідувати порушення під час виборчих перегонів у Чернігові, законність будування автозаправки  у житловому масиві та зловживання міськради щодо туристичного човна «Казбек», квитки на який майже примусово розповсюджують серед учнів чернігівських шкіл.

Наступні два дні учасники та учасниці семінару знайомилися з технологіями планування адвокаційних кампаній на захист прав людини та суспільних інтересів. Секрети ефективного кампаній адвокатування розкривала координаторка Національного Темпус-офіса Світлана Бацюкова. Разом із нею учасники курсу підготували плани кампаній, спрямованих на розв'язання проблем насильства над дітьми у сім'ї, хабарництва співробітників ДАІ та доступності інфраструктурних об'єктів для представників маломобільних груп.

Майже щовечора учасники та учасниці курсу за модерування співкоординатора проекту «Без кордонів» Центру «Соціальна дія» Максима Буткевича шукали відповіді на складні питання стосовно ролі журналіста у суспільстві, журналістського активізму та професійної етики, а також моделей взаємодії журналістської та правозахисної спільнот.

Питання конкурування права на приватність та свободи вираження поглядів розкрив у своїй лекції юрист Інституту розвитку регіональної преси (ІРРП) Олександр Бурмагін. Він також відповів на практичні запитання учасників Курсу щодо гарантій професійної діяльності журналістів, закріплених у національному законодавстві.

Семінар завершився виїзною сесією у Секретаріаті Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини. Валерія Лутковська відповіла на декілька запитань, а представники Уповноваженого розповіли про роботу та плани кожного з департаментів. Зустріч було організовано завдяки активній участі керівника інформаційного департаменту Секретаріату Олександру Павліченко.

Не дивлячись на дещо екстремальні умови та низку технічних проблем, які виникали протягом всього семінару, під час заходу панувала невимушена, дружня та надзвичайно творча атмосфера. За словами експертів, які працювали з групою, ця інтеррегіональна журналістська команда має колосальний потенціал і зможе багато зробити для покращення ситуації в сфері прав людини як у своїх областях, так і у країні в цілому.

 

Нагадуємо, що Курс «Роль журналістики у підтримці та захисті прав людини – 2012», який є частиною плану дій Всеукраїнської освітньої програми «Розуміємо права людини» стартував у травні 2012 року. Учасники Курсу отримали базові знання з прав людини на семінарі у травні та закріпили їх під час дистанційної сесії, яка тривала з червня по вересень цього року. Групу очікує ще одна дистанційна сесія та підсумкова зустріч, яка відбудеться взимку 2013 року. Курс адмініструють Правозахисний центр «Поступ», громадська організація «М’АРТ» та Українська гельсінська спілка з прав людини за підтримки Міжнародного фонду «Відродження» та Норвезького Гельсінського Комітету.

 

Фото із заходу дивіться на сайті програми http://edu.helsinki.org.ua/galereya/fotoalbom/2012-r-k/pyat-dn-v-yak-zm-nyat-ukra-nsku-zhurnal-stiku