Справа Юрія Косарєва: прокуратура оскаржує визнання незаконною власну бездіяльність

Завтра, 21 січня 2013 року о 10:00 у Апеляційному суді Луганської області відбудеться слухання за позовом прокуратури, яка має намір оскаржити рішення суду першої їнстанції, яким визнано незаконною відмову у відкритті кримінальної справи за фактом ненадання у Луганському СІЗО медичної допомоги Сергію Ігнатову, жлрстоко побитому лутугінськими міліціонерами у травні 2011 року.

 

Сергію Ігнатову, який того злополучного дня був гостем Юрія Косарєва, і який також був побитий перевертнями у погонах, що виконували "замовлення" керівництва комерційної структури, так само були висунуті кримінальні звинувачення у нападі на міліціонерів.

 

Після побиття міліціонрами йому не було надано медичної допомоги і здоров'я Ігнатова різко погіршилося. У медичній частині слідчого ізолятору йому було зроблено операцію, яка зрештою спричинила часткову втрату слуху. При цьому у документації слідчого ізолятору не було зафіксовано ані інформації про неодноразові звернення Ігнатова про допомогу, ані факту хирургічного втручання. З інформацією саме про цей злочин й звернувся до прокуратури Юрій Косарєв влітку 2012 року, коли Сергій Ігнатов ще перебував у СІЗО. Але прокуратура чомусь не убачила у діях посадових осіб СІЗО ознак злочину і відмовила у відкритті провадження без проведення первірки викладених фактів. Юрій косарєв Оскаржив постанову прокуратури у суді, і суд визнав бездіяльність прокуратури незаконною, зобов'язавши її відкрити кримінальне провадження за вказаними фактами. Рішення цілком справедливе, адже ненадання медичної допомоги Сергію Ігнатову є грубим порушенням його права на свободу від жорстокого поводження, яке гарантує як українська Консттуція, так і основоположні договори в сфері прав людини.

 

Однак, луганська прокуратура не звикла визнавати своїх помилок - це рішення було оскаржене нею у апеляційному суді. Отже, завтра ми дізнаємося, чи вважає луганська Феміда ненадання медичної допомоги, пов'язане з ризиком для життя та незворотніми наслідками для здоров'я людини, злочином, вартим об'єктивного розслідування, чи міркування "захисту честі мундиру" знову візьмуть верх.

 

Чекаємо вісіх зацікавлених активістів та журналістів 21 січня у 10:00 у Апеліяційному суді Луганської області за адресою: вул. М. Коцюбинського, 4. Телефон для отримання додаткової інформації: 050 044 72 93 (Юрій Косарєв)

 

Прес-служба Правозахисного центру "Поступ"

 

Більше інформації по справі Юрія Косарєва: http://goo.gl/hdv9W