У Луганському СІЗО підозрювані утримуються без опалення

 

Ми закликаємо журналістів звернутися до керівництва установи з вимогою надати можливість відвідати приміщення СІЗО, щоб пересвідчитись у відповідності умов утримання підозрюваних законодавчим нормам.

 

Громадська організація Правозахисний центр «Поступ» вимагає провести термінову перевірку умов утримання підозрюваних у Луганському слідчому ізоляторі і негайно вжити необхідних заходів для покращення ситуації.

 

За інформацією, яку ПЦ «Поступ» отримує від родичів заарештованих,що утримуються у Луганському слідчому ізоляторі, в СІЗО досі не працює система опалення. Заарештовані утримуються у приміщеннях, де температура повітря не піднімається вище 80 С. За повідомленнями осіб, що звернулися, адміністрація установи тривалий час не тільки не вживала жодних заходів для того, щоб покращити умови утримання підозрюваних, а й використовувала ситуацію для вчинення психологічного тиску на заарештованих. Згідно з міжнародними стандартами такі умови утримання можуть бути кваліфіковані як катування або жорстоке поводження.

 

Громадська організація Правозахисний центр «Поступ» ще 20 жовтня звернулася з письмовим зверненням до адміністрації Луганського слідчого ізолятору та керівництва Державної пенітенціарної служби з вимогою провести перевірку та вжити необхідних заходів для покращення умов утримання заарештованих. Проте станом на сьогодні Державна пенітенціарна служба порушуючи чинне законодавство так і не надала відповіді на наше звернення.

 

Керівництво Луганського слідчого ізолятору публічно спростувало інформацію про неналежність умов утримання заарештованих і заявило, що температурний режим у приміщеннях відповідає встановленим нормам.

 

Проте, за інформацією, яку ми продовжуємо отримувати від родичів заарештованих, умови утримання не тільки не було покращено, а й дії адміністрації, спрямовані на розв’язання проблеми, ще більше ускладнили ситуацію. Так наприклад, проведений неякісний ремонт системи опалення спричинив численні прориви труб, у наслідок чого було залито водою багато камер, у яких утримаються підозрювані. Постраждали особисті речі та постільна білизна затриманих, що ще більше ускладнило їхнє становище.

 

ПЦ «Поступ» надіслав звернення до Міністра юстиції з вимогою терміново перевірити наведену інформацію та, вжити всіх необхідних заходів для покращення умов утримання заарештованих та притягнення до відповідальності осіб, чиї дії або бездіяльність спричинили виникнення такої ситуації.

 

У зв’язку з тим, що адміністрація ізолятора заперечує наведені факти порушення умов утримання, ми закликаємо журналістів звернутися до керівництва установи з вимогою надати можливість відвідати приміщення СІЗО, щоб пересвідчитись у відповідності умов утримання підозрюваних законодавчим нормам. Якщо адміністрація закладу відмовиться задовольнити вимоги представників ЗМІ, цим самим вона спростує свою офіційну заяву і доведе небезпідставність інформації про критичне становище заарештованих.

 

 

Прес-служба Правозахисного центру "Поступ"