В Україні посилюють вплив журналістської спільноти на ситуацію із дотриманням прав людини

 

Добігає кінця проект «Роль журналістики у підтримці та захисті прав людини: посилення впливу журналістської спільноти на ситуацію із дотриманням прав людини в Україні»,  метою якого стало формування культури прав людини в Україні шляхом впровадження цілісного підходу до громадянської освіти в галузі прав людини для журналістів. 

У рамках проекту було розроблено та проведено навчальний курс для журналістів всеукраїнських та регіональних засобів масової інформації. До участі було запрошено 20 журналістів з 11 регіонів, вмотивованих активно діяти на підтримку та захист прав людини. Учасники курсу поглибили свої знання у сфері правозахисту  та отримали навички практичної діяльності для здійснення соціальних змін. Запрошені журналісти  взяли участь у двох семиденних семінарах та двох дистанційних сесіях. У березні 2012 року випускники курсу поїдуть до Польщі, щоб познайомитися зі стандартами європейської журналістики та найкращими практиками співпраці журналістської та правозахисної спільнот європейських країн для організації спільних дій на захист суспільних інтересів.

Під час семінарів, які проходили у травні та вересні 2011 року в Чернігові, учасники більше дізналися про філософськи засади та історію розвитку концепції прав людини, національні та міжнародні механізми захисту прав людини та стандарти висвітлення проблематики прав людини у ЗМІ, а також познайомилися з технологіями журналістських розслідувань та навчалися проведенню журналістських адвокаційних кампаній у сфері прав людини.Запрошені учасники мали нагоду послухати відомих в Україні експертів з журналістського та правозахисного середовища: Володимира Яворського, Єгора Соболєва, Світлану Бацюкову, Романа Романова, Аллу Тютюнник,Богдана Крикливенка, Олександра Бурмагіна, Руслана Краплича, Ігоря Розкладая, Вікторію Добринську,Сергія Бурова, Олександра Войтенка та інших.

«Сподобалось, що були практичні завдання, які вели не просто експерти, а люди, які самостійно проводять журналістські розслідування. І працювали ми не лише з готовими публікаціями, а розбирали конкретні випадки з життя, тож могли дізнатися про сам процес, а не лише прочитати результат, - ділиться враженнями Олена Розсказова, газета "Майдан" (Дрогобич). - Експерти підібрані дуже вдало. Вони займаються цим, знають усі юридичні аспекти, законодавчі нововведення. Для мене курс був надзвичайно корисний, оскільки я не маю журналістської освіти. Сподобався підхід – журналісти та правозахисники мали змогу обмінятися досвідом. Адвокаційна кампанія, яку я розробляю в рамках курсу, стосується дітей-сиріт із  психічними відхиленнями. Розібратися у проблемі вже по закінченні навчання мені допомагають не лише експерти, а й інші учасники, з якими я познайомилась та підтримую контакт. Думаю, що моя адвокаційна кампанія стане всеукраїнською та матиме позитивний результат».

Під час перебігу проекту учасниками курсу було підготовлено більше 60 публікацій на гостросоціальні теми. Тепер випускники самостійно готують повноцінні журналістські розслідування актуальних для них проблем, юридичний супровід і експертну підтримку яких здійснюють організації-партнери Всеукраїнської освітньої програми «Розуміємо права людини». Матеріали для ознайомлення та поширення публікуються на Соціальній мережі активістів-правозахисників та сайті Програми.

«Подібні курси дуже корисні, вони коригують знання, показують скелет правозахисних дій. Під час навчання я зрозумів, що в рамках своєї діяльності та проекту ми все робимо правильно, через ЗМІ впливаємо на МВС, прокуратуру, суддів. Але ми діємо на підсвідомому рівні. А завдяки семінарам я побачив структуру нашої діяльності і зрозумів проблемні питання, які в проекті треба доповнити та посилити», - зауважує Кирієнко Олексій, Всеукраїнська інформаційно-правова газета "Дорожній Контроль".

За оцінками запрошених експертів та тренерів журналісти, відібрані до участі у курсі 2011 року, мають непогану теоретичну підготовку та є вмотивованими навчатися та активно діяти на захист прав людини. Експерти відзначали високий інтелектуальний рівень та інтенсивність дискусій щодо тем, висвітлених під час семінару. Все це, на думку організаторів, є запорукою гарних результатів тривалого освітнього курсу.

«Дуже добре, що журналісти з різних галузей займаються однією справою на вирішення проблем у суспільстві. Група розподілилася за темами, кого які  більше турбують, але всі вони стосуються порушення прав людини. Я б навіть сказав, що ми працюємо в одній команді. Думаю, що мої матеріали з обраної проблеми (ненадання медичної допомоги в місцях несвободи), доповнять ті заходи, які зараз проводяться з цього приводу, та допоможуть вирішити проблему на законодавчому рівні», - розповідає учасник освітнього курсу Андрій Діденко, Харківська правозахисна група.

Також в рамках проекту був підготовлений, виданий та розповсюджений серед  зацікавлених осіб посібник з прав людини для громадсько-активних журналістів. До посібника увійшли матеріали видання «Тексти про права людини та демократію» Гельсінського Фонду з Прав Людини та матеріали освітнього курсу «Роль журналістики у підтримці та захисті прав людини» 2010-2011 років (завантажити посібник у форматі PDF).

Це був уже другий освітній курс для журналістів у рамках Програми «Розуміємо права людини». Таким чином організатори курсу шляхом впровадження комплексного підходу до навчання журналістів у сфері прав людини впливають на підвищення якості журналістських матеріалів, у яких висвітлюються суспільні проблеми, пов’язані з порушенням прав людини, та прагнуть зрештою формувати та популяризувати культуру прав людини в українському суспільстві. А для досягнення максимального ефекту розроблений навчальний курс у подальшому буде запропонований Міністерству освіти і науки України  для впровадження в рамках державної системи підготовки журналістів.

 

«Важко переоцінити роль журналістської спільноти у формуванні культури прав людини. Але, на жаль, більшість українських журналістів також не дуже добре розуміє, що таке права людини і як ми можемо використовувати наявні інструменти захисту власних прав, - коментує ідею створення спеціалізованого курсу його координатор, луганський правозахисник Костянтин Рєуцький. - Ми впевнені, що поширення цих знань у журналістській спільності та формування мережі журналістів, які вміють компетентно висвітлювати важливі суспільні проблеми з точки зору стандартів прав людини, може суттєво покращити ситуацію з дотриманням прав людини в нашій країні. Це потребуватиме багато зусиль та часу, але роботу вже розпочато і результати перших двох років впровадження цілісної системи навчання з прав людини для журналістів дають підстави робити дуже позитивні прогнози».

Проект є складовою частиною плану дій Всеукраїнської освітньої програми  «Розуміємо права людини» та адмініструється  Українською гельсінською спілкою з прав людини, Правозахисним центром «Поступ» і громадською організацією «М’АРТ» за фінансової підтримки Норвезького Гельсінського Комітету та Міжнародного фонду «Відродження».  

 

 

Прес-служба Правозахисного центру «Поступ»