Від мистецтва до солідарності трудящих. У Харкові пройшов соціально-культурний фестиваль «Чорний Першотравень»

 

1 травня 2011рокув Харкові відбувся один із найбільш непередбачених культурних подій сучасної України - соціально-культурний фестиваль «Чорний Першотравень». Таким чином поети та музиканти вирішили нагадати первинне значення свята та висловити солідарність з усіма, хто страждає сьогодні від соціальної нерівності та економічної кризи.

Організатору фестивалю Сергію Жадану вдалося підготувати літературно-музичну програму, яка вразила колоритом, різноманітністю форм і єдністю соціального наповнення.

Відкрив фестиваль перформанс «Хода солідарних» за участі Сергія Жадана та поетів з Літературного угруповання «СТАН», метою якого була консолідація творчих сил України навколо ідеї захисту свободи висловлення думок як базової цінності громадянського суспільства.

Місцем проведення перформансу була обрана могила М. Хвильового, який для багатьох є інтегральним символом епохи: поборник незалежності України, невтомний боець за справедливість і свободу. Четверо поетів з ЛГ «СТАН» виступили в ролі чиказьких робітників-анархістів, після страти яких у 1886 році, 1 травня було оголошено Днем солідарності робітників усього світу. За задумом організаторів, видатні діячі минулого прибули до України, щоб допомогти всьому українському народу консолідуватися для відстоювання своїх прав і свобод.

Розпалені міцним літературним словом, близько 40 учасників перформансу рушили по вулиці Пушкінській, скандуючи: «Анархія! Поезія! Солідарність», «Мистецтво - для всіх, свобода слова - для кожного!», «Досить гнути спину над монітором! Досить корячитись над верстатом! З пригнобленими проти гнобителів ЗАВЖДИ!». Попереду колони діячів сучасного мистецтва громадські активісти несли чорні полотна з написами: «Свобода слова - запорука вільного праці!», «Анархія! Поезія! Солідарність!».

Саме в такому настрої представники сучасного мистецтва зійшли на сцену «Zeppelin Pub», де розпочалася основна частина фестивалю. Там виступили ключові поети - «двотисячники» Дмитро Лазуткін, Олег Коцарев, Сашко Ушкалов і представники радикального літературного угруповання «СТАН» Олена Заславська, Ярослав Мінкін, Славентій Бондаренко, Костянтин Скоркін та Олександр Сігіда.

Музичний склад фестивалю був не менш зірковим: ветерани харківського підпілля «Колекція - 0,5», космічні прибульці з групи «Свитер» і запаморочливі «Собаки в космосі» із Сергієм Жаданом в ролі фронт-мена команди.

З перших же хвилин стало зрозуміло, що «Чорний Першотравень» - це не тільки феєричний драйв, а й привід серйозно поговорити про соціальні проблеми. У своєму зверненні до присутніх Сергій Жадан ще раз нагадав, що свобода слова - це цінність для всього українського суспільства. Без свободи слова, свободи висловлення думок, солідарність і боротьба з гнобителями стане практично неможливою.

Ярослав Мінкін, прес-офіцер Громадської кампанії проти встановлення цензури ЗМІ і творів мистецтва, яка виступила співорганізатором фестивалю, оголосив про ініціативу збору підписів під вимогою прискорити розгляд законопроекту «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо захисту суспільної моралі)» (№ 6532 від 16.06.2010), який передбачає скасування Закону України «Про захист суспільної моралі». Дана кампанія адмініструється Правозахисним центром «Поступ» у партнерстві з Гельсінським фондом прав людини (Варшава) за фінансової підтримки Інституту Відкритого Суспільства (OSI).

Учасники фестивалю охоче відгукнулися на ініціативу правозахисників: більше 150 харків'ян поставили свої підписи під зверненням і висловили загальне невдоволення Законом «Про захист суспільної моралі».

Заключний захід фестивалю «Чорний Першотравень» тривав 4 години. Його відвідало більше 250 чоловік, власною присутністю підтвердивши, що українська молодь усвідомлює проблеми своєї країни і готова брати активну участь у їх вирішенні.

 

 

 

Прес-служба Правозахисного центру «Поступ»