Всеукраїнська акція протидії міліцейському свавіллю «Молодь знає – молодь контролює!»

 

Занепокоєна свавіллям, яке дозволяють собі чинити співробітники правоохоронних органів, молодь вийде на вулиці та розбредеться коридорами навчальних закладів, щоб розповісти своїм ровесникам,  як не стати жертвою протиправних дій міліціонера. 22 жовтня у Києві та 19 містах України (Харкові, Чернігові, Маріуполі, Вінниці, Донецьку, Луганську, Черкасах, Хмельницькому, Сімферополі, Луцьку, Запоріжжі, Миколаєві та ін.) пройде всеукраїнська акція «Молодь знає – молодь контролює!» Захід спрямований на підвищення рівня обізнаності громади у сфері захисту своїх прав при контакті з міліцією та привернення уваги суспільства та керівництва МВС до проблеми дотримання прав людини працівниками правоохоронних органів.

 

 

У Києві акція розпочнеться о12:30 перед Міністерством внутрішніх справ (вул. Академіка Богомольця, 10). Активісти принесуть до міністерства символічний подарунок, який попросять передати управлінню внутрішніх справ головного міста-порушника, яке в ході моніторингу визначили для себе організатори.

 

 

У багатьох містах країни правозахисники, представники громадських організацій та молодіжні активісти, викладачі та студенти прийдуть до навчальних закладів, щоб навчити молодь захищати свої права. Під час акцій перед навчальними закладами, райвідділками, управліннями внутрішніх справ і прокуратурами будуть презентовані яскраві перформанси та театралізовані вистави про конфліктні ситуації молоді та міліції, у різних містах проводитимуться відкриті освітні лекції, міні-семінари, круглі столи, прес-конференції, консультування, анкетування тощо. Загалом буде розповсюджено 20 000 інформаційних буклетів («жовтих карток») для молоді про права при затриманні працівниками міліції.

 

 

В рамках Всеукраїнської акції також буде проведено брифінг за  участю представників секретаріату Омбудсмана України, Асоціації українських моніторів дотримання прав людини працівниками правоохоронних органів та інших громадських організацій, під час якого також  буде презентовано результати моніторингової та просвітницької молодіжної кампанії «Ознайомлений – значить озброєний: Мої права при контактах із міліцією». Захід розпочнеться о 14:00 у приміщенні Секретаріату Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини.

 

 

Макет жовтої картки ви можете знайти на сайті Соціальній мережі активістів правозахисного руху за цим посиланням: http://hr-activists.net/events/molod-vislovit-ostann-poperedzhennya-ukra-nsk-i-m-l-ts. Дякуючи Центру "Соціальна дія" проекту "Без кордонів" серед матеріалів також доступна пам'ятка при затриманні для іноземних громадян. 

 

 

Щорічна всеукраїнська акція, ініційована активістами соціальної мережі Human rights activists in action та випускниками Освітньої програми «Розуміємо права людини», відбудеться вже втретє. У 2010 році захід проходив 1 вереснята був приурочений до Дня знань. Тоді активістам мережі випускників Всеукраїнської освітньої програми «Розуміємо права людини» вдалося підвищити рівень обізнаності понад 18 000 студентів з 16 великих міст України та розпочати широку громадську дискусію щодо попередження неправомірних дій міліції. Ще 10 000 інформаційний карток розлетілося по навчальних закладах 20 міст у 2011 році.  Місцеві ініціативи були активно підтримані адміністраціями навчальних закладів.

 

 

Інформація про місце та час, контакти координаторів акції у твоєму місті: https://docs.google.com/document/d/1wvBS5aWIefcqFnVI1nHVuYWgHaJ22sreL-_LeqYfsc8/edit

 

Або на сайті Соціальної мережі «Human rights activists in action»:

http://hr-activists.net/events/molod-vislovit-ostann-poperedzhennya-ukra-nsk-i-m-l-ts

 

Акція  у соціальних мережах: http://www.facebook.com/events/372085562865567/?notif_t=plan_user_joined

http://vk.com/molodznae

 

За додатковою інформацією звертайтесь до координаторів за електронною адресою  [email protected]або за телефоном:

Ярослав Мінкін: +38 (095) 349 53 25

Юлія Діоніс’єва: +38 (050) 877 43 45

 

 

Довідка:

Акція проходить в рамках інформаційно-освітнньої програми зі встановлення контролю над дотриманням прав людини працівниками ОВС України «Захист і охорона: точки взаємодії з молоддю», яка адмініструється Правозахисним центром «Поступ», реалізується за фінансової підтримки Національного фонду розвитку демократії (NED) та Фонду сприяння демократії Посольства США в Україні в партнерстві зі Всеукраїнською освітньою програмою «Розуміємо права людини» та Асоціацією УМДПЛ. Ознайомитися з інформацією, яка допоможе тобі уникнути неприємностей і не постраждати від жорстокого поводження охоронців порядку можна на платформі Соціальної мережі активістів-правозахисників.