Заохотити чи пожурити? Як пройшла всеукраїнська акція протидії міліцейському свавіллю

 

Днями більш ніж у 20 містах України пройшла всеукраїнська акція протидії міліцейському свавіллю «Молодь знає - молодь контролює».

 

Підтримали акцію й у столиці: активісти з різних регіонів України прийшли до будівлі МВС, щоб розповісти керівництву правоохоронних органів про незаконні затримання, допити, огляди, насильство по відношенню до молоді.

 

Метою акції було не лише привернення увагу, але і заохочення за відмінну службу. Для працівників органів внутрішніх справ, які відзначилися гідною поведінкою, київським кондитером Катериною Горбач був приготований ексклюзивний 5-кілограмовий торт із зображенням доблесного міліціонера, що поважає права кожного і дотримується міжнародних стандартів. Однак після публічного оголошення результатів моніторингу, проведеного молоддю Луганської, Донецької, Дніпропетровської, Запорізької та Харківської областей в рамках моніторингового дослідження та просвітницької кампанії «Захист і охорона: точки взаємодії з молоддю», активісти категорично відмовилися заохочувати міліцію. На думку присутніх, системні порушення прав людини співробітниками ОВС - незаконне насильство, втручання в особисте життя та перевищення службових повноважень - свідчать про недостатню роботу керівництва з особовим складом.

 

У зв'язку з цим на акції була презентована робота сучасного луганського художника В'ячеслава Бондаренко, яка незабаром може стати своєрідною антипремією одному з УМВС за найбільш цинічні порушення співробітників правоохоронних органів по відношенню до молоді. Художник-концептуаліст із Луганська стверджує, що бувають, звичайно, «хороші» міліціонери, але зустрічаються й «погані», жертвою неправомірних дій яких він сам неодноразово ставав. Навчений досвідом, саме таким «поганим» співробітникам він і присвятив свою роботу: сміттєву урну яскраво синього кольору, наповнену порожніми пляшками з-під елітних алкогольних напоїв, целофановою шелухою та засобами особистої гігієни, назвавши творіння «Мусорок». За словами організаторів, саме така робота дістанеться тим міліціонерам, хто не хоче поважати свободу особистості і відмовитися від неприйнятного насильства по відношенню до людей. Організатори акції попередили, що антипремія як і раніше шукає своїх героїв, а активісти мають намір і далі продовжувати моніторингові та освітні дії в містах і селищах по всій Україні.

 

Відразу після вуличної акції в Секретаріаті Уповноваженого ВР з прав людини відбувся брифінг, на якому представники громадських організацій та секретаріату розповіли про своє бачення проблеми комунікації молоді та міліції і поділилися планами подальших дій у цьому напрямку.

 

«Працюючи з навчальними закладами, ми зіткнулися з такою специфічною проблемою: молодь боїться підписуватися під опитувальниками, тобто студенти та школярі, які випробували на собі протиправні дії міліції, впевнені, що правоохоронні органи здатні впливати на адміністрацію навчальних закладів», - розповів про результати анкетування координатор освітньої кампанії «Захист і охорона: точки взаємодії з молоддю» Ярослав Мінкін.

 

Донецька активістка Альона Ігнатьєва розповіла про свій сумний досвід спілкування зі співробітниками правоохоронних органів: «Я б відзначила низький рівень міліції в плані спілкування з громадянами: дозволяють собі нецензурну лексику, погрози, поблажливе ставлення, що неприйнятно не тільки для міліціонера як для представника держави, але й для будь-якої дорослої, здавалося б, освіченої людини. Найпоширеніші загрози: «Я затримаю вас на три (на 15) діб», «Ви у мене з СІЗО не вийдете».

 

Правозахисники спробували знайти шляхи вирішення настільки актуальної та болючої для нашої держави проблеми і розповіли про свої ініціативи та плани. Так, Євген Крапівін розповів про ініціативу Copwatch, яка не так давно діє й в Україні: «Основною нашою ідеєю є те, що за допомогою фото- та відеофіксації міліціонер завжди відчуває на собі контроль, тобто перед тим, як вимагати хабар, перед тим, як вчиняти правопорушення, він повинен 10 разів подумати - можливо його хтось знімає, можливо він зараз став об'єктом моніторингу, потім ці кадри з'являться в інтернеті, на нього буде написана скарга і він втратить робоче місце, яким, імовірно, дорожить».

 

«Коли ми проводимо подібне навчання для молоді, то завжди акцентуємо на тому, що все ж  потрібно знати мінімальний набір своїх прав і обов'язків міліціонера. Другий важливий момент - ввічливість: не провокувати, не ображати, не намагатися тікати від міліціонера. Навіть коли співробітник налаштований агресивно, рівень агресії спадатиме, якщо людина буде з ним адекватно розмовляти і нагадувати, що вона знає про свої права, - рекомендував виконавчий директор Асоціації УМДПЛ Вадим Пивоваров. - У більшості випадків навіть вимоги громадянина представитися, пояснити причину зупинки вже достатньо, щоб міліціонер переключив свою увагу на того, хто менше знайомий зі своїми правами».

 

«Варто було б не тільки роздавати пам'ятку про те, що повинен робити міліціонер, на вулицях, але й домовитися з міліцейським начальством, щоб у кожного співробітника був при собі такий папірець, можливо, вони прочитають цю інформацію зайвий раз і буде більше толку. Це дуже просто і, можливо, дієво», - запропонував голова київського осередку ВМГО ФРІ Михайло Каменєв.

 

Представник Уповноваженого з прав людини, керівник Департаменту з питань реалізації національного превентивного механізму Юрій Бєлоусов, в свою чергу, зазначив користь подібних громадських ініціатив, просвітницьких заходів та моніторингів, підкреслюючи позитивні результати громадської активності: «Міліція вже почала прислухатися до громадськості, вона вже бачить суспільство не як джерело доходів, не як людей, щодо яких можна здійснити протиправні дії, а як рівноправного партнера, який знає свої права, знає, як їх відстоювати».

 

А в цей час акція проходила в інших містах України. Під час заходів перед навчальними закладами, райвідділами, управліннями внутрішніх справ і прокуратурами були представлені яскраві перформанси та театралізовані вистави про конфліктні ситуації між молоддю і міліцією, в різних містах проводилися відкриті освітні лекції, міні-семінари, круглі столи, прес-конференції, консультування, анкетування та ін.

 

«Неодноразово молоді люди, взявши картку і прослухавши репліку «на автоматі», повертались із проханням надати їм більшу кількість карток «для друзів», адже проблема спілкування з представниками структур МВС дійсно існує і зараз актуальна. Говорячи про вікові групи, я можу з упевненістю сказати, що проблема актуальна не тільки для молоді, але й для людей так званого «працездатного» віку. Нашою акцією зацікавилися люди абсолютно різного віку» - поділився враженнями координатор акції в Мелітополі Олександр Правосуд.

 

У Краматорську було не менш цікаво: «Перехожі, а в більшості це були студенти, розповідали випадки з власного життя. Серед таких прикладів - затримання без свідків і застосування сили за куріння в недозволених місцях. Багато юнаків просили дати картки для їх батьків, оскільки ті працюють у нічні зміни. Було проведено анонімне анкетування. При обробці анкет з'ясувалося, що 3 частина опитаних давала хабарі міліціонерам (з них більшість пропонували це самі). Те, що міліціонерами не виконуються пункти Закону про затримання, понятих та обшуки, навіть обговорювати не варто, - розповіла Ольга Куліш. - Що найприкріше, молодь нічого не знає ні про свої права, ні про обов'язки. Більшість з анкетованих не збирається нічого робити з правопорушеннями відношеносно їх, оскільки боїться проблем. На мій же погляд, просто лінується, тому що скаржитися завжди легше, ніж боротися».

 

У Чернівцях до проблеми підійшли з гумором - провели КВК: «Ми розігрували сценки з пограбуваннями, конфліктами з міліцією, побиттям. Не зрозумівши, що це інсценування і відбувається «несправжня бійка», один з міліціонерів, які були присутні на акції, кинувся було рознімати бійців, але автобус завадив йому перебігти на інший бік вулиці. Коли автобус проїхав, той зрозумів, що це не по-справжньому», - розповідає Вікторія Яшан.

 

Без сміху не обійшлося і в Чернігові: «Одним із цікавих моментів стала зустріч активістів з групою правоохоронців, які проходили повз акцію. Під час спроби активістів вручити «жовті картки» співробітникам, останні кинулися «врозтіч», щоб уникнути контакту з молоддю. З боку це виглядало досить кумедно, - діляться місцеві організатори. - Під час проведення акції біля Деснянського райвідділу міліції активісти стали в нагоді двом затриманим, які були доставлені у відділок. Міліціонери, що їх супроводжували, ніяк не встигли зреагувати на дії активістів, оскільки ті відразу вручили картки затриманим. Затримані хлопці, у свою чергу, не гаючи часу, «вхопили» пам'ятки та на ходу почали знайомитися з інформацією».

 

У Миколаєві актівіcти пepeдaли в усі чотири райвідділи, а також міське та обласне Управління внутрішніх справ великі плакати, на яких написали «нагадування» для кожного міліціонера, що виходить на службу, про те, що він може робити і як зобов’язаний поводитися, затримуючи та обшукуючи громадян.  У Каштановому сквері, де продовжилась просвітницька акція, було встановлено «стенд ганьби», на якому активісти розмістили найбільш резонансні злочини міліціонерів за поточний рік. Інформаційні картки, які поширювали координатори акції, викликали великий інтерес серед студентів, однак олова студентського самоврядування Національного університету кораблебудування Ростислав Рижков, за словами організаторів, заборонив активістам роздавати картки в будівлях навчального закладу.

 

Координатор акції в Маріуполі Дмитро Корх: «Це сумно, що сьогодні ми живемо в суспільстві, де культивується правовий нігілізм, де підноситься на п'єдестал влада грошей і культ сили, а дотримання законів і морально-етичних норм є ознакою слабкості. І чи варто дивуватися, якщо подивитися на героїв міліцейських серіалів (як вітчизняних, так і зарубіжних), де «крутий» поліцейський б'є на допиті підозрюваного, де «правильний мент» підкидає докази неугодному, де працівник ДАІ безпідставно використовує спец засоби і бере мзду. Але в реальному житті все ще гірше: керівництво МВС прикриває своїх не чистих на руку підлеглих, злочинці відкуповуються, а замість них сидять невинні по сфабрикованим справам. Звісно, метою для нас є підштовхнути молодь до вивчення своїх прав. Подібні акції є невеликими, але значущими кроками для побудови правового суспільства».

 

Заходи вже пройшли в Києві, Миколаєві, Маріуполі, Мелітополі, Чернігові, Чернівцях, Краматорську, Ізмаїлі, Луганську, Вінниці, Донецьку, Черкасах, Запоріжжі, Дніпродзержинську, Сімферополі, Хмельницькому, Павлограді, Рівному, Харкові, але всеукраїнська акція не закінчилася - тепер естафету переймають Луцьк, Тернопіль та Новий Розділ. Регіональні координатори будуть продовжувати свою просвітницьку роботу в навчальних закладах міст та селищ. Активісти не сумніваються, що щорічна акція і рік потому буде не менш актуальною і важливою для української молоді.

 

Довідка:

Інформаційно-освітня програма зі встановлення контролю над дотриманням прав людини працівниками ОВС України «Захист і охорона: точки взаємодії з молоддю», яка адмініструється Правозахисним центром «Поступ», реалізується за фінансової підтримки Національного фонду розвитку демократії (NED) та Фонду сприяння демократії Посольства США в Україні в партнерстві зі Всеукраїнською освітньою програмою «Розуміємо права людини» та Асоціацією УМДПЛ. Ознайомитися з інформацією, яка допоможе тобі уникнути неприємностей і не постраждати від жорстокого поводження охоронців порядку можна на платформі Соціальної мережі активістів-правозахисників.

 

 

Фото з акцій можна переглянути за цим посиланням: http://postup.lg.ua/gallery/akciya-%3C%3Cmolod-znaie-molod-kontrolyuie%3E%3E-foto

 

Прес-служба Правозахисного центру «Поступ»