Українські та білоруські журналісти бажають активно діяти на захист прав людини

У Чернігові з 4 по 8 жовтня пройшов перший семінар міжнародного навчального курсу «Посилення впливу журналістської спільноти в ситуації з дотриманням прав людини». 19 журналістів з України та Білорусі протягом п’яти днів поглиблювали свої знання в сфері прав людини, вчилися розпізнавати порушення та ефективно захищати власні права.
 
За оцінками запрошених тренерів програми «Розуміємо права людини» та залучених міжнародних експертів журналісти, відібрані на участь у курсі мають непогану теоретичну підготовку та є вмотивованими навчатися та активно діяти на захист прав людини. Експерти відзначали високий інтелектуальний рівень та інтенсивність дискусій щодо тем, висвітлених під час семінару. Все це, на думку організаторів, є запорукою гарних результатів тривалого освітнього курсу. Курс складатиметься з 5 навчальних заходів – 2х семінарів, 2х дистанційних сесій та навчального візиту до європейських країн.
 
Перший семінар курсу був присвячений теоретичним аспектам: учасники обговорювали філософські засади, знайомилися з історією формування концепції прав людини, документами та механізмами захисту прав людини. Під час другого семінару, учасники курсу перейдуть до практичних питань – навчатимуться проводити журналістські розслідування та організовувати адвокаційні кампанії у сфері прав людини. З учасниками курсу працюють відомі експерти в сфері прав людини та журналістики з України, Білорусі, Польщі, Словакії та Чехії.
 
Організатори курсу сподіваються, що шляхом впровадження комплексного підходу до навчання журналістів у сфері прав людини буде  підвищена якість журналістських матеріалів, у яких висвітлюються суспільні проблеми, пов’язані з порушенням прав людини в Україні та Білорусі та з рештою досягнуто вплив на формування культури прав людини в українському суспільстві.
 
Освітній Курс координують:

за фінансової підтримки міжнародного Вишеградського Фонду.
Курс є частиною плану дій Всукраїнської освітньої програми «Розуміємо права людини».