Документально про права людини: Мандрівний кінофестиваль зустрічають у Луганську

 

Мандрівний фестиваль документального кіно Docudays UAцього року відвідує більш ніж 110 міст і селищ, тож не омине й Луганськ. З 24 до 27 грудня у арт-кав’ярні «Донбас», Обласній науковій бібліотеці та ВПУ № 47 проходитимуть відкриті покази документальних фільмів про права людини. Регіональними координаторами в Луганську вже кілька років поспіль виступають Правозахисний центр «Поступ» та МО «Стан», підтримку надали Центр підтримки аудіо-візуальних мистецтв «Луганда хаус», ЛОУНБ імені М. Горького та Арт-кав’ярня «Донбас».

 

Контактний телефон:+380953495325

 

До перегляду запропоновані такі кінострічки:

 

Нашуміла «Шахта № 8» (Естонія-Україна / 2010)

У самому серці шахтарського регіону усі копають – пенсіонери, безробітні шахтарі та навіть діти. Декілька років тому відчайдушні городяни почали нелегально видобувати сировину. Тепер вони копають усюди: у закинутих шахтах, підвалинах зруйнованих будинків, сусідніх лісах, парках відпочинку та на власних овочевих грядках. Емоційно потужна історія боротьби за існування зосереджується на сім’ї Сіканових. Один з трьох дітей, 15-річний Юрій, онук колись впливового керівника радянського заводу, відкладає свої  мрії задля того, щоб забезпечити майбутнє сестер. Єдиним способом це зробити виявляється ризикований та незаконний видобуток решток вугілля у колись заможному шахтарському місті України.

 

«Народ незліченний»(Канада / 2011)

Фільм оповідає справжню історію ромів, котрих зазвичай звуть циганами; народу, котрий у народній культурі водночас романтизують і паплюжать, котрий витримав багато століть нетерпимості та переслідувань - близько 500 тисяч було вбито під час Голокосту. Фільм простежує колоритні, але часто-густо важкі долі ромів і те, яким чином трагедії з минулого творять їхнє сьогодення. Стрічка знімалася у 11 країнах; у ній задіяні десятки циганів: ті, хто пережив Голокост, історики, активісти та музиканти. Багатими переплетіннями ромської поезії, музики та щирих оповідей з перших вуст фільм викликає до життя історію цього народу. В той час, коли у Європі палає етнічна нетерпимість, Народ незліченний проливає світло на унікальну культури, а ромська казка стає знаковою в контексті світової історії расизму та геноцидів.

 

«Екуменополіс: місто без меж»(Турція / 2011)

Фільм оповідає історію Стамбула та його неоліберальний шлях до самознищення. Слідом за сім’єю переселенців він спостерігає як руйнацію їхнього кварталу, так і нескінченну боротьбу за житлові права. Камера розглядає місто на макрорівні, очима експерта, починаючи з дахів хмарочосів, що ростуть мов гриби після дощу, занурюється у глибини залізничного тунелю під Босфорською протокою; або ж від історичних кварталів на півдні – до лісів на півночі. Саме тут, у Стамбулі, незабаром житимуть 30 мільйонів замість 15. Саме тут кількість автівок зросте від 2 мільйонів до 8. Саме Стамбул майбутнього проковтне цілий регіон країни. Стамбул, якого ви ніколи раніше не бачили.

 

Окремою сторінкою фестивалю є кіноальманах  «Молоді про молодих» (Грузія-Латвія-Росія-Литва-Україна-Естонія-Таджикистан-Киргизстан / 2011). Фільми про життя молоді у пострадянських країнах.

15 режисерів з 15 колишніх радянських республік створили документальний мультимедійний проект, що складається з серії коротких історій пов’язаних між собою живою пам’яттю. 20 років тому розпався Радянський Союз і 15 республік – Латвія, Литва, Естонія, Грузія, Вірменія, Азербайджан, Молдова, Україна, Білорусія, Казахстан, Киргизстан, Таджикистан, Узбекистан, Туркменістан та Російська Федерація стали молодими незалежними країнами.
15 молодих про молодих – це 15 короткометражних документальних фільмів створених молодими режисерами, які дозволять відчути життя молоді у 15 країнах. Кожен режисер належить до унікального покоління народжених в СРСР, а вихованих вже у 15 незалежних країнах. Кожен режисер відчуває свободу вибору своїх героїв та історій – усього, що відображає важливі проблеми молодого покоління їхньої країни сьогодні.

 

Розклад показів:

24 грудня

11:00 - ВПУ №47, вул Учєбна 18а

14:00 - Областна універсальна Научна бібліотека імені М.Горького, вул Совєтська 78

19:00 - Арт-кафе «Донбас», вул Леніна 48

 

25 грудня

11:00 - ВПУ №47, вул Учєбна 18а

19:00 - Арт-кафе «Донбас», вул Леніна 48

 

26 грудня

11:00 - ВПУ №47, вул Учєбна 18а

14:00 - Областна універсальна Научна бібліотека імені М.Горького, вул Совєтська 78

19:00 - Арт-кафе «Донбас», вул Леніна 48

 

27 грудня

11:00 - ВПУ №47, вул Учєбна 18а

14:00 - Областна універсальна Научна бібліотека імені М.Горького, вул Совєтська 78

19:00 - Арт-кафе «Донбас», вул Леніна 48

 

Про фестиваль: Показ фестивальних фільмів відбувається у кінотеатрах, будинках культури, вищих навчальних закладах, школах, коледжах, молодіжних клубах, книгарнях, бібліотеках, селищних радах, закладах пенітенціарної системи тощо. Ефект від перегляду фільмів підсилений зустрічами з відомими правозахисниками, діячами культури та митцями, тематичними дискусіями, обговореннями, диспутами та майстер-класими в молодіжних аудиторіях.

До програми цьогорічного Мандрівного фестивалю увійшли фільми-переможці 9-го Міжнародного фестивалю документального кіно про права людини Docudays UA, який відбувся у Києві з 23 до 29 березня 2012 р., а також фільми-призери найвідоміших міжнародних кінофестивалів документального кіно.

 

Докладніше із програмою регіональних переглядів можна дізнатися на офіційному веб-сайті фестивалю http://www.docudays.org.ua у розділі «Мандрівний фестиваль».

 

Мандрівний фестиваль Docudays UA- 2012 відбувається за підтримки

§  Національного фонду підтримки демократії (США)

§  Міжнародного фонду «Відродження»

§  Чорноморського фонду задля регіонального співробітництва

§  Movies that Matter

 

Партнери

§  Державне агентство України з питань кіно

§  Human Rights Film Network (Міжнародна мережа фестивалів з прав людини)

§  Всеукраїнська освітня програма «Розуміємо права людини»

 

Організатори фестивалю Docudays UA

§  Українська Гельсінська Спілка з прав людини

§  Херсонська міська Асоціація журналістів «Південь»